A legjobb rendező díja Yuri Kordonskynak A mélyben című előadásért

A legjobb rendező díja Yuri Kordonskynak A mélyben című előadásért

A Romániai Színházi Szövetség (UNITER) május 8-i gáláján Yuri Kordonskynak ítélték oda a 2016-os év legjobb rendezéséért járó díjat a Kolozsvári Állami Magyar Színház A  mélyben című előadásának színreviteléért. A romániai színházi élet legrangosabbnak számító díjait az előző év kiemelkedő színházi teljesítményeiért ítélik oda. Idén Alexandru Darie rendező, Dana Dogaru színésznő, Luana Drăgoiescu díszlet- és jelmeztervező, Florica Ichim és Maria Sârbu színházkritikusok voltak a díjakat odaítélő döntőzsűri tagjai, a huszonötödik díjkiosztó gálát a temesvári Mihai Eminescu Nemzeti Színház nagytermében tartották.

A 2016 októberében bemutatott előadás Yuri Kordonsky, Amerikában élő orosz rendező első együttműködése volt a kolozsvári társulattal. Az előadásban Hatházi András, Kézdi Imola, Imre Éva, Viola Gábor, Farkas Loránd, Laczó Júlia, Pethő Anikó, Keresztes Sándor, Szűcs Ervin, Bács Miklós, Dimény Áron, Bogdán Zsolt és Árus Péter látható. Az előadás létrehozásában a rendező alkotótársai voltak: Dragoș Buhagiar díszlet- és jelmeztervező, Visky András dramaturg, Vajna Noémi, a rendező és a dramaturg munkatársa, Ioana Popescu, a díszlettervező asszisztense, valamint Horváth Zoltán korrepetitor.

Yuri Kordonsky a negyedik rendező, akit a kolozsvári színházban létrehozott előadásért legjobb rendezés díjjal jutalmaz az UNITER. Korábban Andrei Șerban (Suttogások és sikolyok, 2011, Ványa bácsi, 2007), Tompa Gábor (Három nővér, 2008, A félreértés, 1993), valamint Mihai Măniuțiu (Doktor Faustus tragikus históriája, 2003) rendezők nyerték el a romániai színházi szakma legfontosabb elismerését.

A mélyben legközelebb május 19-én, pénteken lesz látható a kolozsvári színház nagyszínpadra épített stúdióterében.