A LEGJOBB RENDEZÉS DÍJÁT NYERTE AZ ARADI KAMARASZÍNHÁZ A DAVILA-INTERFEST-EN

A LEGJOBB RENDEZÉS DÍJÁT NYERTE AZ ARADI KAMARASZÍNHÁZ A DAVILA-INTERFEST-EN

A Legjobb rendezés díját nyerte az Aradi Kamaraszínház, a Békéscsabai Jókai Színház és a szegedi MASZK Egyesület koprodukciójában készült a „Tündéri” című produkció. Az előadást összesen négy kategóriában is díjra jelölték

Tapasztó Ernő kapta a legjobb rendezőnek járó díjat a Piteşti-en a november 22-27. között megrendezésre került XVII. Nemzetközi „Davila-Interfest” Stúdiószínházi Fesztiválon, valamint a IV. Balkáni Színházak Fesztiválján. Az Aradi Kamaraszínház, a Békéscsabai Jókai Színház és a szegedi MASZK Egyesület koprodukciójában készült a „Tündéri” című minimál-szűrreál musical-t összesen négy kategóriában is díjra jelölték:  Legjobb előadás (a Fesztivál Nagydíja), a Legjobb díszlet, a Legjobb rendezés, Népszerűségi díj (Zsíros Linda).

A rangos nemzetközi seregszemlén, amelyre többek között koszovói, szerb, angol, macedón, bolgár és román társulatok kaptak meghívást, az Arad-Békéscsaba-Szeged koprodukciót egyedüli magyar darabként válogatták be a fesztiválprogramba. A szakmai zsűri tagjai voltak: Emil Boroghină (színész, rendező, a zsűri elnöke), Coca Bloos, színművésznő, Marinela Ţepuş, a bukaresti “Nottara” Színház menedzsere és a szerbiai Dragan Jakovljevic, rendező. Az Aradi Kamaraszínház, amely harmadik alkalommal vesz részt a megmérettetésen, már több sikert is elért a fent említett fesztiválokon: a Rudolf Hess tízparancsolata című előadásában nyújtott alakításáért Harsányi Attilának a fesztivál legjobb férfi alakításért járó díjat, az Aradi Kamaraszínház és a szegedi MASZK Egyesület koprodukcióban készült Kvartett című előadás pedig a zsűri Interkulturális Párbeszéd különdíját nyerte el 2011-ben.

Theo Heghelegiu Tündéri című román kortárs drámájának alapszituációja két férfi e világ és túlvilág közti egyensúlyozása, a bezártság, egymásra utaltság, kiúttalanság útvesztőjében, amely egy álomvilágba menekülés lehetőségét kínálja, a nyitott szemmel álmodást, mint a valóság egyik túlélési esélyét. Ahol ők vannak, ott nincs senki más. Így tudják ők. Egyikük mégis talál egy nőt. Ráadásul nem akármilyen nőt, mert ez a nő egyszerűen nem kerülhetett oda. Az produkció szereplői Harsányi Attila, Tege Antal és Zsíros Linda, zenéjét Éder Enikő és Borsos Pál szerezte, koreográfus Zsíros Linda.