A legjobb 10 között a 999

A legjobb 10 között a 999

Az OffFest – Theatre Festival Award finalistái közé választották a Vadász Esélye 999 című előadását. A győztes előadásokat február 12-én fogják kihirdetni a fesztivál végén az Offies Awards Ceremony 2023 keretein belül az Alexandra Palace-ban. A jelölést a budapesti  független társulat a Voila! Europe fesztiválon szerezte meg tavaly novemberben.

Az OffFest fesztivált 2019-ben szervezték meg először, amelynek célja, hogy a legjobb színházi alkotásokat elismerjék, amelyeket aztán egy élő vagy online fesztivál keretében be is mutatnak. 2022-ben öt fesztivál szolgáltatta a jelölteket: Voila! Europe, Edinburgh Fringe, Camden Fringe, Greater Manchester Fringe és Brighton Fringe. A versenyprogramba beválogatott 60 előadás közül sikerült a 999-nek a legjobb tízbe bejutnia. Az értékelési folyamat változó, történhet meglévő online értékelők és bloggerek csapatán keresztül vagy szakértők segítségével.

A Voila! Europe fesztiválon 2022 novemberében vett részt a társulat, amelynek köszönhetően két alkalommal is játszották a 999-et a londoni Cockpit Theatre-ben. A brit közönség jól fogadta az előadást, a megjelent kritikák kiemelték az előadás érzékenységét a klímakatasztrófa kérdéskörére vonatkozóan, valamint a súlyos témákat feloldandó megjelenő humort.

Apokaliptikus komédiaként fémjelzik az előadást, amely a klímaválságot a közbeszédbe még kevéssé beemelt, de az annál inkább érzékelhető klímaszorongás filterén keresztül prezentálják. Kozma Gábor Viktor rendezésében igazi intertextuális utalásokkal telített, humorral lazított társadalomkritikát láthatunk. A 999-ben láthatóak: Gedeon András, Kovács Boróka, Kozma Gábor Viktor, Nagyabonyi Emese, Szekeres Blanka és Zádor Fanni. A társulat befagodóhelyeken játszik, ezért egyelőre még bizonytalan a legközelebbi előadás helyszíne és időpontja. Legutóbb január 14-én, Kolozsváron játszották az előadást teltházzal és nagy sikerrel a ZIZ – Art and Social Area-ben.