A Lakhatás Szubjektív Múzeuma c. előadás a Tranzíciókon

A Lakhatás Szubjektív Múzeuma c. előadás a Tranzíciókon

2019. október 10-én 19 órai kezdettel folytatódik a Tranzit Alapítvány euroregionális kortárs előadóművészeti programja, a TRANZÍCIÓK a bukaresti La Bomba Studios A Lakhatás Szubjektív Múzeuma (Muzeul Subiectiv al Locuirii) című előadásával.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

TRANZÍCIÓK TRANZIȚII / euroregionális kortárs előadóművészeti program

2019-2020

2019 márciusától a Tranzit Ház két éven át 17 Romániában és a környező országokban létrehozott színházi előadásnak, illetve performansznak ad otthont. A Tranzíciók kisebbségi és marginalizált csoportok aktuális társadalmi problémáit tematizálja, egy közös euroregionális szövegkörnyezetben. A Kolozsvárra meghívott előadások peremhelyzetekről és kirekesztésről szólnak, ugyanakkor helyzetünk újragondolásának, a fejlődés útjainak és az együttélés új formáinak lehetőségeit keresik.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

 A Lakhatás Szubjektív Múzeuma / színházi előadás

Október 10, csütörtök

19:00 óra

Tranzit Ház (G. Barițiu/Malom utca 16, Kolozsvár)

A Lakhatás Szubjektív Múzeuma megnyitja első szárnyát a nagyközönség előtt. Kiállításunk a Rahova-Uranus és Vulturilor 50 negyedekben élő nők történeteit dolgozza fel. A hat képből álló gyűjtemény  2006 és 2016 között keletkezett,  2017-ben került elhelyezésre a múzeumunkban. A képek valós életképek, a negyedekből származó nők fogják előhívni őket. A történeteket, a Rahova-Uranus és Vulturilor 50 negyedekben élő nők személyes, megélt perspektíváit olyan kontextusban elevenítjük meg, amelyben az ő helyzetük, bár minden szempontból nyilvános, kevéssé ismert a bukaresti emberek előtt. Ami történt, és folyamatosan történik ebben a két negyedben 11 éve, része Bukarest történetének, ezt láthatjátok majd különböző formákban előadva a múzeumunkban: a kép színházát. A múzeum ajtaja mindenki előtt nyitva áll, valós változást csak a szolidaritás és az önszerveződés hozhat.

Játsszák: Elena Radu, Nicoleta Vișan, Cornelia Ioniță, Claudia Moldoveanu, Alexandrina Fieraru, Cristina Eremia, Gabriela Dumitru.

Rendezés és workshop koordináció: Gabriela Teodorescu, Andrei Șerban

Konzultáns és állandó segítség: David Schwartz

Munkacsapat: Ioana Răileanu, Aurel Minulescu, Gabriel Leașcu, Marin Eremia

Esemény / https://www.facebook.com/events/2450094391902154/

Jegyek / http://reservr.net/u/Funda%C8%9Bia-Tranzit-Alap%C3%ADtv%C3%A1ny/event/jk6XWSTZJrbk0eSK?fbclid=IwAR2TuFV-nbqk0K0KbS_dmaBfuVCus64ZJB-yy_8eaFzA_v5s5V4EenKLPcI

Weboldal /http://tranzithouse.ro/hu/events/5d935580fd19625f42756031

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Az előadás létrejöttét a Román Kulturális Alap (Administrația Fondului Cultural Național – AFCN) támogatta.

A projekt nem feltétlenül tükrözi a Román Kulturális Alap álláspontját. Az AFCN nem felelős a projekt tartalmáért, vagy azért a módért, ahogyan a projekt eredményeit felhasználták; ez teljes mértékben a támogatás kedvezményezettjének felelőssége.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Kötetbemutató: Napló a Vulturilor 50-ből

Csütörtök, október 10

20:00 órától

Tranzit Ház (G. Barițiu/Malom u. 16., Kolozsvár)

 

NAPLÓ A VULTURILOR 50-BŐL

egy lakhatási jogokért folytatott harc meséje

írta: Nicoleta Vișan & FCDL

2014. szeptember 15-én közel 150 embert lakoltatnak ki a Vulturilor 50-ből Bukarest központjában. Mint minden visszaszolgáltatásból kiinduló kilakoltatási folyamatot, ezt is ellenállással fogadja a közösség. Ugyanezen a napon a közösség eldönti, hogy az elszenvedett igazságtalansággal szembeni tüntetés céljából egy tábort létesít az ucában. Ez az elhatározás jelenti a kezdetét annak a harcnak, amely megváltoztatja a bukaresti aktivista mozgalom látképét, megszilárdítva a lakhatási jogok radikális mozgalmát.

A Napló a Vulturilor 50-bőlennek a harcnak a története, melyet Nicoleta Vișan, a Vulturilor 50 közösség informális vezetője, a Közös Front a Lakhatási Jogokért (Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire) tagja mesél el.

Az esemény a Lakhatás Szubjektív Múzeuma című színházi előadás után kerül sorra, melyen a Rahova-Uranus (Bukarest) közösség és a Kolozsvári Căși Sociale tagjai is jelen lesznek.

A projektet a Közös Front a Lakhatási Jogokért (Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire) készítette és létrejöttét az Antipode Alapítvány (Fundația Antipode) támogatta anyagilag.

frontulcomun.ro

antipodefoundation.org/scholar-activist-project-awards/