A KULTÚRA MINT KÖZJÓ KOLOZSVÁRON – MANIFESZTUM

A KULTÚRA MINT KÖZJÓ KOLOZSVÁRON – MANIFESZTUM

Fotó: https://www.facebook.com/kolozsvar.ma/

Kontextus: Kolozsvár tradíciója szerint egy kulturális város és erre büszkén tekintünk. Több tucat kulturális intézménnyel rendelkezünk és több mint 1000 szervezet és vállalat évente több ezer kulturális eseményt szervez. A kulturális kínálat tekintetében városunk egyre inkább igazodik az európai városokhoz. 

Mindamellett, hogy a kulturális termék – vállalkozói és piacorientált logikával Kolozsvárra hozott – kínálatának bővítése örvendetes, sajnos az érem másik oldala is megmutatkozik: a helyi kulturális termelés riasztó csökkenése. Aggasztóan sok kulturális helyszín került kritikus helyzetbe, illetve az utóbbi években közülük számos be is zárt – különösen azok, amelyek a kulturális termék mellett a folyamatot hangsúlyozták, egész évben aktívan működtek és állandó kapcsolatot építettek a közönséggel és a helyi közösséggel.

Aggodalommal hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a helyi kulturális termelés társadalmi dimenzióját nem helyettesíthető a kultúra gazdasági dimenziójával. Ugyanis épp a helyi kulturális termelés folyamatai adnak lehetőséget arra, hogy újrafogalmazzuk a többféle közösséghez való tartozásunkat, a városhoz való tartozásunkat. A saját kulturális identitás létrehozásának gyengítésével azonban Kolozsvár nemcsak kulturális egyediségét veszíti el, hanem a közösségek kohézióját is.

Sürgetjük egy olyan átfogó jövőkép kidolgozását, vállalását és megvalósítását, amely valóban felvállalja a kultúra alapvető szerepét a társadalomban: a különböző közösségek találkozóhelyének kialakítását. 

Felszólítjuk a helyi önkormányzatot, a kulturális intézményeket, az egyetemeket és a független kulturális szektort, hogy közös erőfeszítéssel dolgozzanak ki és ültessenek gyakorlatba egy stratégiát és intézkedéssorozatot a kultúra mint közjó megerősítésére. 

Felkérjük a kolozsvári közösség tagjait, támogassanak kezdeményezésünkben, amely a közösségünk (kultúránk, kultúráink) tudatának fejlesztésére irányul. Csakis egy felvállalt magatartással és közös erőfeszítéssel találjuk meg újra magunkat Kolozsváron, egymás között, egy globális párbeszédben. 

Aláírók (vezetéknév szerinti sorrendben)

Bogdán Zenkő, független producer, Universal Pleasure Factory

Miki Braniște, elnök, ColectivA

Andreea Iacob, Asociația Create.Act.Enjoy

Levente Imecs-Magdó, elnök, Váróterem Projekt Egyesület

Petro Ionescu, Reactor de creație și experiment

Csongor Köllő, elnök, Shoshin Színházi Egyesület

Csilla Könczei, elnök, Tranzit Alapítvány

Monica Sebestyen, elnök, Asociația ARTA în dialog / Cinema ARTA

István Szakáts, elnök, Fundația AltArt

Helga Thies, ArtCrawl Cluj

Simina Corlat, Asociația LaPătrat

Lorand Maxim, Tranzit Alapítvány & Asociația Reciproca

Doru Taloș, Reactor de creație și experiment

Alexandra Felseghi, dramaturg

Diana Moga, manager cultural

Filip Odangiu, profesor de actorie 

Miruna Runcan, critic de teatru

Diana Aldea, Centrul de Creație Maidan 

Oana Mardare, Reactor de creație și experiment