A kultúra házhoz ment Sepsiszentgyörgyön

A kultúra házhoz ment Sepsiszentgyörgyön

A közösségi részvétel évében izgalmas és emberközeli kulturális programot kezdeményezett Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Kónya Ádám Művelődési Ház, két nap alatt hét helyszínen három művészi produkciót mutattak be a város különböző pontjain. Tűzzsonglőrök és utcazenészek keresték fel hétvégén a lakónegyedeket és szokatlan közösségi terekben, parkolókban, játszótereken, utcasarkon mondhatni spontán módon hozták össze az embereket egy közös kulturális élmény megélésére.

Fotó: Henning János

Szombaton az M Stúdió művészeit már a híre megelőzte, szépszámú érdeklődő gyülekezett az Állomás negyedi román katona szobra hátánál, majd egy órával később a Iorga és az Ág utca közötti téren, de a sötétben igencsak látványos tűzzsonglőr produkció az ablakokhoz, erkélyekre is kicsalogatta a nézőket, megállt az arra járók többsége is és végigkövette a cirkuszi világot idéző zsonglőrködést. Sőt, olyan lakó is volt, aki a művészekhez csatlakozva, a következő helyszínen is megnézte a produkciót. Vasárnap az Olt utcában, a Szemerja és a Csíki negyedben a zene csalogatta ki a lakókat és egy rövid időre közönséggé kovácsolta a tömbházlakókat, a Spontán zenekar lendületes népzenével, a DSB Acoustic alternatív könnyűzenei koncerttel lopta be magát a nézők szívébe.

Fotó: Vargyasi Levente

Mi magunk is meglepődtünk, hogy ennyire jól fogadták ezt a kezdeményezést a sepsiszentgyörgyiek, sok pozitív visszajelzést kaptunk a helyszínen is, de sokan megkerestek utólag is. Volt, aki úgy fogalmazott, hogy ezen a hétvégén jó érzés volt sepsiszentgyörgyinek lenni. Mindhárom produkciót élvezték a lakók, ami arra ösztönöz minket, hogy bizonyos időközönként vigyünk még ilyen kulturális eseményeket a lakónegyedekbe, mert így eljutunk olyan emberekhez is, akiknek nincs lehetőségük, vagy nem éreznek késztetést részt venni a központban zajló programokon” – mondta el ennek kapcsán Barta Mónika, a Városimázs Iroda vezetője, kiemelve, hogy kultúraszervezőként folyamatos kihívás a közönség megszólítása. „Úgy érezzük, hogy ezzel az akcióval sikerült tényleg elérni a sepsiszentgyörgyieket, a közösségi részvétel évében kiemelten, de egyébként is fontos célkitűzésünk, hogy tudatosítsuk, a város minden pontja fontos és a lakónegyedek is lehetnek izgalmas kulturális színterek. Közismert, hogy Sepsiszentgyörgynek pezsgő kulturális élete van, sok értékes alkotó él a városban, az ilyen típusú kezdeményezések arra is jók, hogy a helyi művészeket megismerhessék a lakók” – tette hozzá.