A kortársság belül van – Rosmersholm bemutató a kolozsvári színházban

A kortársság belül van – Rosmersholm bemutató a kolozsvári színházban

Henrik Ibsen Rosmersholm című művének bemutatójára kerül sor pénteken, március 24-én 18 órától a kolozsvári színházban, valamint szerdán, március 29-én, szintén 18 órától.

Henrik Ibsen Rosmersholm című drámájának középpontjában a rendező olvasatában Rebekka West áll, aki házvezetőnőnek jelentkezik Johannes Rosmer lelkész családjához. A fiatal, energikus és szabadelvű nő gyökerestül felforgatja Rosmer és felesége, Beaté életét.

Andriy Zholdak, az előadás rendezője a bemutatót megelőző sajtótájékoztatón elmondta, az előadás egyik különlegessége, hogy a színészek már a közönség érkezése előtt elkezdik játszani a történetet, ami a tapsrend után is folytatódik – ez újszerű megközelítését jelenti a színészi munkának. Ebben a rendezésében Zholdak az esztétikájára jellemző metafizikus, szürrealista elemek kiiktatására törekedett, így az előadás elsősorban a felfokozott színészi jelenlétre épít. Az egyszerű, monokróm látványvilág szintén organikusan segíti a játékot.

Bács Miklós, aki az előadásban Kroll professzor szerepét alakítja, úgy látja, igazi eseményt jelent a társulat életében ez a próbafolyamat: egyszerre volt lehetőségük alkotni, szakmailag fejlődni és egyszersmind emberileg is változni. Színészként ritkán nyílt alkalma megtapasztalni ezt a fajta alkotómunkát – tette hozzá. Kicsid Gizella hipnózishoz hasonlította az előadás létrejöttének folyamatát, melyből egy részletet a jelenlevők is megtekinthettek a sajtótájékoztató keretében.

Az előadásban Bodolai Balázs, Imre Éva, Kicsid Gizella, Bács Miklós, Viola Gábor és Sigmond Rita látható. Az előadást Andriy Zholdak rendezte, ő jegyzi a dráma adaptációját, valamint a fénytervet is. Díszlet: Andriy Zholdak és Daniel Zholdak, jelmez: Daniel Zholdak, szöveg és dramaturgiai asszisztens: Ioana Mălău, zene: Vladimir Klykov, rendezőasszisztensek: Vajna Noémi, Kovács Kinga, a díszlet- és jelmeztervező asszisztense: Lőrincz Ilona.

Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztáránál naponta 10-14 óra között és előadások előtt másfél órával, valamint a www.biletmaster.ro weboldalon.