A kortárs világ válsághelyzetei az Interferenciák Fesztiválon

A kortárs világ válsághelyzetei az Interferenciák Fesztiválon

Ünnepélyes megnyitóval és a bécsi Volkstheater Iphigénia Auliszban | Occident Express című előadásával kezdődött el a hatodik Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál Kolozsváron.

A fesztivált megnyitó beszédében Tompa Gábor fesztiváligazgató elmondta, a következő kilenc napban a kortárs színház meghatározó alkotói mellett fiatal, kezdő rendezők és társulatok is láthatóak lesznek Kolozsváron. Az igazgató a fesztivált a néhány napja elhunyt litván rendező, Eimuntas Nekrošius emlékének ajánlotta, akinek egyik utolsó előadása, a Sons of a Bitch a Klaipėda Drama Theatre előadásában vendégszerepel majd a fesztiválon.

Az Interferenciák nyitóelőadása Anna Badora rendezésében egy ókori tragédia és a huszonegyedik századi menekültválság egymás mellett értelmezésére tett kísérletet. Az előadás azt vizsgálta, alkalmasak-e a színház eszközei arra, hogy elmondjanak egy szörnyű történetet anélkül, hogy az a menekült-folklór részévé váljon.

A stúdióban szintén egy antik történet kortárs feldolgozása került bemutatásra az Interferenciák nyitónapján, Iszméné, Oidipusz lányának története a belgiumi Compagnie Khroma előadásában.

Pénteken, a fesztivál második napján a berlini Schaubühne Milo Rau által rendezett előadását láthatja a közönség. A Compassion. The History of the Machine Gun című előadás központi témája szintén a menekültválság. Az előadás szándékosan téved ellentmondásos területre, amikor olyan kérdéseket feszeget, mint hogy hogyan tűrjük el mások nyomorúságát és miért nézzük végig azt? Egyetlen halott Európa kapuinál miért nyom többet a latban ezer olyannál, akik a kongói polgárháborúban haltak meg? Az előadás nemcsak az együttérzésünk határairól, hanem az európai humanizmus határairól is gondolkodik.

A stúdióban Kurt Weill zenéjét és a weimari kultúra expresszionista dalait hallhatja péntek este a közönség, Sanda Weigl előadásában, akit Mat Maneri brácsás és Lucian Ban zongorista kísér.

Az előadások mellett számos járulékos program is zajlik már a fesztiválon: Részegh Botond A háború anatómiája című kiállítását a Tranzit házban péntek déltől láthatja a közönség, míg ugyanott szombaton 10 órától a digitalizált életmóddal járó döntéshelyzetekről szóló Digital Hermits című konferenciára kerül sor.  A TIFF Házban pedig délelőttönként a meghívott előadások alkotóival találkozhat a közönség.

Előadásajánló:

SHAKESPEARE: MACBETH

Theatre-Festival Baltic House, Oroszország, rendező: Luk Perceval

Vasárnap, november 25., 19.00, Nagyterem

Shakespeare Macbeth című tragédiája a neves európai rendező, Luk Perceval első oroszországi rendezése. Luk Perceval sohasem a szokványos szemszögből vizsgálta a Macbeth-et. Számára a tragédia fő témája a legtitkosabb és legveszélyesebb viszony: Férfi és Nő bensőséges viszonya.

JOVAN STERIJA POPOVIĆ: HAZAFIAK

Belgrádi Nemzeti Színház, Szerbia, rendező: Urbán András

Hétfő, november 26., 19.00, Nagyterem

1848-ban, amikor a forradalom lángja Franciaországból, Olasz- és Magyarországon át eléri Versecet, ezt a bánsági kisvárost, a helyi akarnokok és bukott kereskedők egy csoportja a szerbek képviselőjeként lép fel. Képviselői tisztségük egyetlen ismérve a hazafiság, ami bármi lehet, személyes érdekeiktől függően. Eleinte szerényen „magyar hazafiaknak” titulálják magukat, de amint elér hozzájuk a szerb felkelés híre és a Szerb Vajdaság felállításának követelése, azonnal átvedlenek háborús agitátorokká.