A kolozsvári Váróterem Projekt előadása a Szigligeti Stúdióban

A kolozsvári Váróterem Projekt előadása a Szigligeti Stúdióban

Reacting Chernobyl című dokumentarista jellegű előadásával érkezik Nagyváradra a kolozsvári Váróterem Projekt független színházi társulat. A Szvetlana Alekszijevics (Csernobili ima) és Wladimir Tchertkoff (The Crime of Chernobyl: The Nuclear Gulag) szövegei nyomán készült alkotás az 1986-os atomkatasztrófa történetét dolgozza fel, és annak fájdalmas következményeire mutat rá. A gyerekjáték és a komoly, erőteljes témák szembehelyezésével a csapat proaktivitásra és közös reflexióra hívja a nézőt.

„Könnyű elcsúszni a banalitásokon, főleg a felfoghatatlan dolgok banalitásain (…) Az elme is csak egy bizonyos mértékű borzalmat képes felfogni, mielőtt védekezően kikapcsolna. Erre a logikára támaszkodva, ha egy olyan veszéllyel állunk szemben, ami meghaladja a képzeletünket, akkor azt a konklúziót vonjuk le, hogy a veszély egész egyszerűen nem valós. (…) A titkolózás ideje lejárt. Csernobil változtatta meg. (…) Neked mindegy, hogy egy, két hétig szeretlek vagy az életem végéig?” – áll az előadás ismertetőjében.

A Váróterem Projekt, független színházi csoport a kétezres évek elején kezdte meg működését, frissen végzett főiskolai hallgatók kezdeményezéseként. Az azóta eltelt hét évben további fiatal színészek és színházi alkotók kerültek be a csapatba. A Váróterem Projekt napjainkban egyike az ország legfontosabb független színházi műhelyeinek.

A kolozsvári vendégelőadásra május 8-án, 19 órától kerül sor a Szigligeti Stúdióban. Az előadásra jegyek a színház jegypénztárában, illetve online, a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.