A kolozsvári színház két előadással vendégszerepel az Országos Színházi Fesztiválon

A kolozsvári színház két előadással vendégszerepel az Országos Színházi Fesztiválon

A Tompa Gábor által rendezett Az öreg hölgy látogatása, valamint a Sinkó Ferenc rendezésében, Csehov drámája nyomán született #hattyúdal című előadásokkal vendégszerepel a Kolozsvári Állami Magyar Színház a legrangosabb romániai színházi seregszemlén, az Országos Színházi Fesztiválon. A 25. alkalommal megrendezett színházi találkozó október 23. – november 1. között zajlik Bukarestben. Az esemény főszervezője a Román Színházi Szövetség (UNITER), a fesztiválon bemutatott előadásokat Marina Constantinescu színikritikus, a találkozó művészeti igazgatója válogatta.

„Az öreg hölgy látogatása egy vidéki kisváros kórbonctani lelete. Olyan városé, melyben az „egyletecskékbe”, „közületecskékbe”, egyesületekbe, társaságokba és egyéb érdekszövetségekbe tömörülő közösség a nyájszellem erkölcsi kliséit ismételgetve büszke önmaga feddhetetlenségére, miközben minden porcikája korrupt és megvásárolható” – írja Tompa Gábor rendező a 2015. január 7-én bemutatott előadásról. Az előadás címszerepét Stief Magda, a kolozsvári színház örökös tagja játssza.

A #hattyúdal Sinkó Ferenc színész első rendezése a kolozsvári színház társulatánál. „Az előadás feszegeti a határinkat, nyitottabbá és kíváncsivá tesz, egy olyan világot mutat meg, olyan komoly kulisszatitkokat, amelyekről nem tudunk, vagy nem akarunk tudomást venni. A #hattyúdal a színészről beszél és a színészért van, nem erőszakos, de erős színházról való reflexió.” – írja Kovács Bea kritikus az előadásról.

Az öreg hölgy látogatása című Dürrenmatt-darab október 25-én, vasárnap este 20 órától lesz látható az I. L. Caragiale Nemzeti Színház Stúdiótermében. A #hattyúdal két alkalommal, október 26-án, hétfőn 17 és 21 órai kezdettel lesz műsoron az I. L. Caragiale Nemzeti Színház Atelier termében.