A Kolozsvári Puck Bábszínház Napja és februári programja

A Kolozsvári Puck Bábszínház Napja és februári programja

Február 5-én ünnepelik a Kolozsvári Puck Bábszínház Napját, amelyre különleges programmal készülnek: délelőtt 11 órától a Jancsi és Juliska (román nyelvű, 3+) előadás, 17 órától pedig A csillagszemű juhász (magyar nyelvű, 4+) előadás lesz látható. 18.30-tól a Kolozsvári Bábszínház múltja elevenedik meg a Báb és mím. Balló Zsuzsa, Balló Zoltán és Péter János művész(él)ete című film bemutatóján. A belépés mindhárom programra ingyenes!

 

A bábszínház havi programjára is szívesen látnak mindenkit: február 2-án Paprikajancsi kalandjai, 9-én a Jancsi és Juliska, 16-án az Én vagyok Pinokkió, 23-án pedig A csuka parancsára című magyar nyelvű előadások lesznek láthatók! Az előadások 11:00 órakor kezdődnek.

Paprikajancsi kalandjai

Akárhány akadály is kerülne Paprikajancsi útjába, ő gond nélkül győzi le az összeset. Bátorságával, eszességével háromszor is képes legyőzni az ördögöt. „Amíg mosolyogni tudunk magunkon, hibáinkon, berögzött rossz szokásainkon,  addig magunkban hordozzuk a javulás csíráját”  ̶  vallja az előadás rendezője, Vadas László és a jókedvű előadást a kicsiknek és nagyokat egyaránt ajánlja.

Ajánlott korosztály: 3+

Szerző: Demeter Ferencz

Rendező: Vadas László

Rendezőasszisztens: György László

Díszlet és bábok: György László, Szabó Tünde

Játsszák: Giriti Réka, György László

 

A csillagszemű juhász

Mit kell mondjon a nép amikor a király tüsszent? „Adjon Isten egészségére, Felség!”. Ez a csillagszemű juhászra is érvényes, de ő rá se ránt az ostoba parancsokra, nem mondja ki, csak akkor, ha a király neki adja egyetlen lányát. Könnyen el is csábítja a királykisasszonyt igéző szemeivel, de az édesapja ennél nagyobb kihívást jelent.

Ajánlott korosztály: 4+

Az azonos című népmesét színpadra írta: Szabó Attila

Rendező: Szabó Attila

Zene: Csernák Zoltán Samu

Báb-, díszlet és jelmeztervező: Miareczky Edit

A tervező asszisztense: Urbán Nikolett

Mozgás: Fosztó András

A rendező munkatársa: László Réka

Szereposztás:

Juhász: Domokos Szabolcs
Király: Urmánczi Jenő
Királylány: Erdei Emese
Mici néni: Pünkösti Laura

Encida: Balogh Dorottya

Hencida: Bondár Tibor

Boncida: Kötő Áron

 

Jancsi és Juliska

Jancsi és Juliska meséje a két szegénysorú testvérről szól, akiket a szegénység arra kényszerít, hogy kis kecskéjük eladásán gondolkodjanak. Csipet, az erdei manócska segítségükre siet: egy titokzatos varázsmondóka segítségével kincshez juttatná őket, de az egyszerűnek tűnő megoldást elbonyolítja a gonosz Vasorrú Bába, aki a kincskereső utat mindenáron meg akarja akadályozni.

Mit tegyenek a testvérek? Mi segíthet a nehéz helyzetekben és mi jelent veszélyt? Melyik utat válasszák? Eljutnak a kincshez? Megtalálja-e gyermekeit a szegény favágó?

 

Szerző: Grimm testvérek

Dramatizálta: Szilágyi Dezső

Rendező: Varga Ibolya

Díszlet: Sandu Marian

Bábok: Virgil Svințiu

Zene: Kötő Áron

Előadják: Giriti Réka, Pünkösti Laura, Csortán Márton, György László, Kötő Áron, Urmánczi Jenő

 

A csuka parancsára

A mese főhőse a rettenthetetlen Jemeljuska, aki nem ismer lehetetlent. Jemeljuska meghagyja a csuka életét, aki varázsszavakkal hálálja meg a jószívű cselekedetet. A varázsszavak segítségével a főhős mindenkinek kedvében jár, még a a Sosemmosolygó cárkisasszonyt is sikerül megnevettetnie. „Hagyományos paravános bábelőadás, iskolapéldája a klasszikusan értelmezett bábos mesejátékoknak, melyekben a mese eszmei üzenete, az elbeszélés tisztasága és a karakterek precíz megformálása a tét.” – vallja az előadás felújító rendezője, Varga Ibolya.

Szerző: T. Tarakovszki

Rendező és zenei válogató: Balló Zoltán

Előadás felújító: Varga Ibolya

Báb- és díszlettervező: Wallner Günter

Díszlet- és a bábfelújító: Elena Ilaş, Florin Marin

Előadják: Urmánczi Jenő, Giriti Réka, Pünkösti Laura, Csortán Márton, Balogh Dorottya, György László, Kötő Áron, Domokos Szabolcs

 

———————————————————————–

A Puck Bábszínház román tagozata is szeretettel vár minden érdeklődőt. 3-án 11:00 és 12:30 órától Csipkerózsika (Frumoasa din pădurea adormită), 5-én 11:00 órától és 10-én 11:00 és 12:30 órától a Jancsi és Juliska (Hansel și Gretel), 17-én 11:00 órától a Pinokkió (Pinocchio), illetve 24-én 11:00 és 12:30 órától a Hamupipőke  (Cenușăreasa) előadások lesznek láthatók.

 

Jegyek válthatóak előadás előtt a bábszínház pénztáránál. Jegyfoglalás hétfőtől péntekig 8-15 óra között Jakabfi Ágnesnél, a következő telefonszámon: 0731837693.