A Kolozsvári Állami Magyar Színház online bemutatóra készül

A Kolozsvári Állami Magyar Színház online bemutatóra készül

A Kolozsvári Állami Magyar Színház legújabb bemutatójára rendhagyó módon online kerül sor június 10-én este 8 órától. Mark Ravenhill: POOL (no water) című színházi-filmes performansza a www.eventim.ro oldalon lesz elérhető a június 10. – július 10. közötti időszakban.

A POOL (no water) Radu Nica, Andu Dumitrescu, Vlaicu Golcea, valamint Buzási András, Kali Andrea, Marosán Csaba, Ötvös Kinga és Varga Csilla közös projektje; projektasszisztens: Kántor Melinda.

POOL (no water)
Fotó: Andu Dumitrescu

A dráma a művészvilág cinikus szatírája, és annak (morális) középszerűségét állítja középpontba, ugyanakkor a mai társadalom tükörképe, ahol még a saját tested képe is alku tárgyát képezheti. Ravenhill a való világ túlszépítettségét és a magánélet megjátszottságát maró sortűz elé állítja, hiszen maga az emberi test is, az identitás alapköve, a piac törvényeinek alárendelt termékké vált.

Radu Nica, az előadás rendezője így fogalmaz az alkotás kapcsán: „Bár az előadással kapcsolatban most kellemes érzéseink vannak, a Pool nehéz szülés volt, és ehhez mérten nehéz volt a vajúdás is. Két évvel ezelőtt került sor a castingra, de végül a projektet beláthatatlan időre halasztani kellett. 2018-at írtunk, a Nagy Egyesülés száz éves évfordulójának évét, amit az ünnepléshez méltó projektek helyett a költségvetés jelentős csökkentése határozott meg. Őszintén azt gondoltam, hogy az előadás már nem fog létrejönni, de a Kolozsvári Állami Magyar Színház vezetőségének a kitartása lehetővé tette 2020-ban az együttműködés folytatását. Időközben mindannyian változtunk (beleértve a színházi látásmódunkat is), ezért szükségszerűnek tartottam változtatni a kezdeti elképzelésen, hogy egy fizikai színházi előadás helyett egy „vándor”performansz-projektet hozzunk létre. A teret egy hatalmas műhelyként képzeltük el, több állomásból álló installációval, amelybe pillanat-alkotások sorozatát terveztük.

POOL (no water)
Fotó: Andu Dumitrescu

Amikor azonban a két évi halasztást követően újra találkoztunk, és elkezdtük volna a próbafolyamatot, bejelentették a szükségállapotot, így a szöveggel való munkát felülírta a betegségtől és az ismeretlentől való félelem, amely az új helyzetben úrrá lett mindannyiunkon. Úgy döntöttünk, hogy ezt nem hagyhatjuk figyelmen kívül, és egy harmadik megközelítést választottunk, így az elszigetelődésből kiindulva a produkció egyfajta kreatív naplóvá vált a projektben résztvevő művészek karantén-körülményeiről. Ennek köszönhetően a projekt, igazi csapatmunkává alakult, a szó valódi értelmében, az egymástól való függés, a csapat minden tagjának egyéni felelősségvállalása, teljesen más szerepkört eredményezett, mint ami általában egy színházi produkcióban megszokott. Egy valós időben történő alkotás – amelyben a rendező instruál, a színész pedig ezt továbbviszi – ellehetetlenült, és a Zoomos megbeszélések akadályokba ütköztek. Ezek az online találkozások nem tudták meghaladni az információcsere és iránymutatás szintjét, ezért a kreatív munka állandó próbálkozások és bukások nehézkes oda-vissza folyamatává változott. A helyzetek, a cselekvés és a környezet meghatározásához kénytelenek voltunk virtuálisan behatolni mindenki személyes otthonába és intimitásába. A hitvesi ágyak díszletté, a színészek civil ruhái pedig jelmezekké alakultak, gyermekeik operatőrökké váltak. Arról nem is beszélve, hogy a technikával való kényszeres ismerkedés némelyikünknél meglehetősen frusztrálónak és időigényesnek bizonyult. De öröm volt látni, ahogyan mindannyian kivétel nélkül nyitottak és fogékonyak voltak az új dolgok iránt, és gondolkodás nélkül vetették magukat az ismeretlenbe, bizonyítva bátorságukat és kíváncsiságukat.”

A szerző engedélyét a Judy Daish Associates Ltd. (UK) és a Hofra Kft. (www.hofra.hu) közvetítette.

A POOL (no water) című online előadásra az eventim.ro oldalon lehet JEGYET vásárolni. Az előadás az eventim.ro platformon lesz elérhető június 10. – július 10. között. A jegyvásárlást követően az Eventim két e-mailt fog küldeni: az első e-mail tartalmazza a jegyet és a hozzáférési kódot, majd a bemutatót megelőzően a második e-mail pedig a linket, ahol a kód felhasználásával az előadás megtekinthető.

Az előadást 16 éven felülieknek ajánljuk!