A kisvárdai fesztivál versenyprogramjában szerepel a Raszputyin

A kisvárdai fesztivál versenyprogramjában szerepel a Raszputyin

Több év kihagyás után visszatér Kisvárdára, a Magyar Színházak XXXII. Kisvárdai Fesztiváljára a Harag György Társulat. A szatmári társulat Szőcs Géza fiktív történelmi drámájával, a Sardar Tagirovsky által rendezett Raszputyinnal lép színpadra a versenyprogramban, augusztus 27-én, 17:30-tól, a Művészetek Házában. A társulat szinte valamennyi színészét felvonultató produkciót magyar nyelvű ősbemutatóként tűzte műsorára a Harag György Társulat 2019. októberében (a magyar drámaíró darabját korábban csak olasz és orosz nyelven játszották).

„Kiemelten fontos számunkra a kisvárdai fesztiválszereplés ténye, és nemcsak azért, mert több év kihagyás után fogadtuk most el újra a fesztivál megtisztelő meghívását, de azért is, mert a járványhelyzet okozta karantén kihirdetése óta most először játszhatnak színházteremben, nagyszínpadi produkciót a művészeink. Emellett számomra annak is kiemelt jelentősége van, hogy éppen ezt a sok szempontból kiváló előadásunkat mutathatjuk be a fesztiválon. Nagyon rosszul érintett bennünket ugyanis, hogy sorra maradtak el, vagy halasztódtak későbbi időpontokra olyan rangos fesztiválok, mint a budapesti Nemzeti Színház nemzetközi MITEM fesztiválja, vagy a debreceni DESZKA Fesztivál, amelyekre szintén meghívást kaptunk ezzel a produkcióval. Ezek után az elkeserítő fejlemények után most nagy vigaszt jelent, hogy a kisvárdai fesztiválon mégis alkalmunk nyílik megmutatni a szakmának és a fesztiválközönségnek ezt a produkciót.” – mondja a kisvárdai fellépés kapcsán Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója.

A darab témája a Világháború kitörése, de nem csak magyar vagy román szempontból vizsgálva az eseményeket, hanem sikerül nemzetközi kontextusba helyeznie a Kárpát-medencei népek sorstragédiáját. Összességében egy “esztétizált pacifista kiáltványnak” tekinthető az előadás, amely a 20. és 21. század történetét egy összefüggő és gyakorlatilag meg nem szűnő háború és népirtás történeteként láttatja, és felveti ebben az értelmiségi, a látnok, és adott esetben a művész felelősségét: érdemes-e megpróbálni elkerülni a biztosan elkerülhetetlent, akkor is, ha tudjuk, kudarcra van ítélve a próbálkozás…

Szőcs Géza drámája egy történelmi látlelet a kollektív európai és globális lelkiismeretünkről. Ez a dráma a történelmi valóságot helyezi fókuszba Raszputyin fiktív szűrőjén keresztül. Ez a fikció a szenvedélyes túlélés utolsó mentsvára az emberiség apokaliptikus erdejében. Mert gyermeki módon vágyódik a világ békéjére. Arra, hogy milyen az, amikor nem gyilkoljuk egymást a társadalomban és a háborúkban. Ebben a világban minden költészet kacérkodik a valósággal. Minden vágyódás táncol a feladással. Minden tett a filozófiával. Pont olyan a dráma, mint amilyen kép alakult ki bennünk Raszputyin alakjáról a mai világunkban. Isteni és végtelenül emberi, miközben hátborzongatóan történelmi. Hiszen Raszputyin szent és bűnös alakja megfoghatatlan, hiszen az ő hatalma nem a császárok, királyok és a cárok hatalmával ér fel, hanem a játékosok és a szélhámosok igéző tekintetével.

Az előadás szereplői: Rappert-Vencz Gábor, Bándi Johanna, Gaál Gyula, Frumen Gergő, Orbán Zsolt, Zákány Mihály, Péter Attila Zsolt, Kovács Éva, Budizsa Evelyn, Poszet Nándor, Varga Sándor, Bogár Barbara, Gál Ágnes, Laczkó Tekla, László Zita, Méhes Kati és Rappert-Vencz Stella. 

A produkció díszlet-és jelmeztervezője Kupás Anna m.v., zeneszerzője Bakk-Dávid László m.v., zenei vezetője Manfrédi Annamária. A rendező munkatársai: Pável Réka, Székhelyi Dániel és Szigeti Bálint. Az előadás sminkjeit Moldován Blanka készíti, ügyelő: Szabó Ritta.