A kisinyovi Nemzeti Színházak Találkozóján vett részt a marosvásárhelyi színház

A kisinyovi Nemzeti Színházak Találkozóján vett részt a marosvásárhelyi színház

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház két társulata, a Liviu Rebreanu és a Tompa Miklós Társulat 2018. szeptember 23-26. között a Kisinyovban tartott Nemzeti Színházak Találkozóján vendégszerepelt. Az esemény Románia és Moldova egyazon profilú színházi intézményeit gyűjtötte egybe, kiváló lehetőséget kínálva a szakmai találkozására, együttlétre.

„Nagyszerű dolog volt előadásainkat a moldovai közönségnek is megmutatni. A Moldova Köztársaság legfontosabb színházi találkozóján való részvétel, a szeretetteljes fogadtatás, valamint a telt házak méltó megünneplését jelentették a Centenáriumi Évnek.” – nyilatkozta Gáspárik Attila vezérigagaztó.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház jelenléte – multikulturális jellege által – különös sajátosságot nyújtott a találkozónak. A kisinyovi közönségnek egyaránt kínáltak román nyelvű (Gabriel Sandu: Tatăl meu, preotul /Apám, a pap, rendező: Leta Popescu és Mihail Sebastian: Steaua fără nume / A névtelen csillag, rendező Erwin Șimșensohn) és magyar nyelvű (Radu Afrim: Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan, rendező Radu Afrim) előadásokat.

A Nagy Egyesülés Centenáriuma tiszteletére, valamint a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház és a Kisinyovi Mihai Eminescu Nemzeti Színház sikeres együttműködése nyomán hamarosan egy közös produkció is megvalósul, amelyet idén novemberben mutatnak be. Mircea M. Ionescu: Bal mascat cu Miss Liberty la New York / Álarcosbál Miss Libertyvel New Yorkban című darabját Kincses Elemér rendezi.