A kisinyovi Mihai Eminescu Nemzeti Színház vendégszerepel Marosvásárhelyen

A kisinyovi Mihai Eminescu Nemzeti Színház vendégszerepel Marosvásárhelyen

A Petru Hadârcă által rendezett, Margareta Cemărtan-Spânu és Ion Moraru emlékirataiból adaptált „Szibériai sorsok” című produkció augusztus 22-én, vasárnap 19 órakor vendégszerepel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében. A kisinyovi Mihai Eminescu Nemzeti Színház román nyelvű előadását a nézők magyar felirattal követhetik.

Az előadás Besszarábia szovjet megszállása idején (1940, 1944-1991) a Dnyeszter és a Prut folyók közelében élő románok szervezett éhínséggel és szisztematikus deportálással történő kiirtására tett kísérleteknek állít emléket.

Ezzel az előadással gyertyát gyújtunk a kommunista rezsim által Szibéria és Kazahsztán távoli vidékein, a szovjet GULAG-on megölt, megcsonkított, megkínzott és megalázott emberek emlékére.

Az áldozatok száma felkavaró, de a statisztika területén marad. Ha egyetlen csecsemő halála, akit egy katona térde összezúzott, megrázó, akkor vajon mennyit nyom a latba az 1949 nyarán deportált 11 899 gyermek szenvedése? Hogyan mérhető annak a 14 033 nőnek a fájdalma, többségükben gyermekes anyáké, akiket ugyanebben az évben deportáltak?

A színdarab erről a mérhetetlen emberi szenvedésről szól, de arról is, hogy a látszólag végtelen gonoszsággal szemben a küzdelem és az ellenállás milyen erőt képvisel. Az előadás azokról is szól, akik megpróbáltak harcolni és megvédeni a családjukat, megvédeni a „felszabadítók” érkezése előtti életformájukat. Azok közül, akik átélték a szovjet rendszer okozta szenvedéseket és terrort, nagyon kevesen vannak még velünk. Valószínűleg már nincs szükségük semmire tőlünk, még az emlékezetünkre sem. Ezekre az emlékekre nekünk van szükségünk.

SZEREPOSZTÁS: Olga Triboi, Draga-Dumitrița Drumi, Tinka Mardari, Dan Melnic, Diana Decuseară, Ninela Caranfil, Nicolae Darie, Constantin Adam, Angela Ciobanu, Ana Tkacenko, Doriana Zubcu-Marginean, Tatiana Saenco, Petru Oistric, Ion Mocanu, Ghenadie Gâlcă, Alexandru Pleșca, Valentin Zorilă, Iurie Focșa, Mihai Zubcu, Sofia Oistric, Iana Onică, Vlad Triboi, Petra Pleșca, Bianca Onică.

Az AMTAP hallgatóinak részvételével: Mihaela Bălănuță, Alexandru Berbinschi, Veronica Odagiu, Ion Liulica, Iurie Pascar, Corina Rotaru, Marina Rotaru, Tatiana Bulat, Dorina-Beatrice Timciuc, Andrei Chira – Mihai Fusu professzor osztálya.

Rendező: Petru Hadârcă; díszlettervező: Irina Gurin; színpadi mozgás: Irina Slobodeaniuc; videóprojekció: Ian Onică; színpadi harcok: Oleg Mardari; videó: OWH Studio.

A 16 éven felüliek számára ajánlott előadás időtartama 2 óra 30 perc.

A vendégelőadás megtekintése 0 lej értékű jegy kiváltásával lehetséges, online a https://teatrunational.biletmaster.ro/ron/Event/44003346/Dosarele-Siberiei oldalon, vagy személyesen kizárólag a nagytermi jegypénztárban (nyitvatartás hétfőtől péntekig 9:00-19:00 óra között, illetve előadások előtt egy órával – telefonszám: 0365 806 865).

Az előadás vendégszereplése a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal segítségével valósult meg.