A JÁTÉKTÉR 2019. TAVASZI SZÁMA

A JÁTÉKTÉR 2019. TAVASZI SZÁMA

Tavaszi számunk fókuszában az a kérdés áll, hogy milyen hatással volt a kelet-európai színházi közegre a #metoo mozgalom, és milyen szakmai etikai kérdések újragondolására késztethet ez minket. A téma kapcsán kerekasztalbeszélgetés olvasható három fiatal erdélyi színházi alkotóval – Adorjáni Pannával, Botos Bálinttal és Simó Emesével –, továbbá  a mozgalom lengyelországi és szerbiai hatásait összegző esszék. Alkotás és etika viszonyáról, valamint a színházi szakszervezetek létéről és működéséről Leta Popescu és Theodor-Cristian Popescu rendezőket kérdeztük. Két esszé a színházcsinálói gyakorlat felől közelít a témához. Bodolai Balázs színész a Rosmersholm című előadás munkafolyamatáról ír: próbanapló-rekonstrukcióként olvasható esszéje az előadás fogadtatására is reflektál. Patkó Éva a színésznők idősebb korosztályának reprezentációjáról az ún. silent generation jelensége kapcsán gondolkodik.

Recenzió olvasható a Jegesmedvék c. svéd drámakötetről, a dráMÁzat legújabb antológiájáról. Kritika rovatunkban Zsótér Sándor A patkányok, Botos Bálint Apátlanul, Leta Popescu Lát(hatatlan) és Barabás Árpád Abigail bulija című előadásairól olvasható kritika, Papp Tímea a temesvári showcaseről írt összefoglalót.

Dennis Kelly angol drámaíró neve nem ismeretlen az erdélyi közönség számára. Sándor Júlia dramaturg fordításában most a szerző első drámáját adjuk közre. A Dzsuva egy testvérpár párhuzamos monológja a szeretetet nélkülöző gyerekkorról; letaglózó és felszabadító, szellemes és megrendítő színházi gyászmunka a megszületéssel járó sebezhetőségünkről.

A tavaszi számunk tartalma itt elérhető: Játéktér 2019. tavasz