A JÁTÉKTÉR 2019. ŐSZI SZÁMA

A JÁTÉKTÉR 2019. ŐSZI SZÁMA

Őszi számunkban  Bocsárdi László Koldusopera-rendezéséről, Eszenyi Enikő kolozsvári Lulujáról és Milo Rau Oresztész Moszulban című előadásáról olvasható kritika. Előadó-művészeti workshopokról is írunk: a belgrádi Csehov-fesztiválról és Vladimir Granov biomechanika-kurzusáról Kozma Gábor Viktor számol be, a Shoshin Színházi Egyesület nyáron megszervezett mérai workshopjának tapasztalatairól Adorján Beáta dramaturg és Lestyán Attila színész beszélgetett.

A lapszám egyik témája a fenntarthatóság. Catherine Diamond tanulmánya négy premodern dráma női karakterének: Titánia, Rosalinda, Sakuntalá és Sita (Neang Seda) erdőhöz való viszonyát elemzi. Ezen keresztül pedig a természet színházi megjelenítésének kérdésével foglalkozik: a szerző szerint a nyugati színházi hagyományban a természeti háttérnek – amely rendszerint stilizált, szimbolikus, átpszichologizált –, jellemzően az a funkciója, hogy aláfesse az emberi cselekvést, és így megfosztódik a maga komplexitásától. Péter Emőke a vállalati környezetvédelmi és munkaszabályzatokat vonatkoztatja a színházi intézmények működésére. A fenntarthatóság témájához kapcsolódik Patkó Éva drámafordítása: Gianina Cărbunariu Eladó/For Sale című dokumentarista alapú drámája a nagyüzemi mezőgazdasági termelésben érdekelt nemzetközi befektetők és helyi kisgazdák érdekellentéteit, a tisztázatlan telekfelvásárlások ügyeit tematizálja. Deák Katalin több színházi szakmabelivel készített interjú alapján körvonalazza a dramaturg szakma helyzetét Erdélyben.

Könyvrecenzió rovatunkban a marosvásárhelyi felsőfokú színészképzés történetét összefoglaló kötetről és a kivándorlás témájával foglalkozó Menni vagy maradni című drámaantológiáról olvasható recenzió.

A nyári számunk tartalma itt elérhető: Játéktér 2019. ősz