A JÁTÉKTÉR 2019. NYÁRI SZÁMA

A JÁTÉKTÉR 2019. NYÁRI SZÁMA

Nyári számunk fókuszában a táncszínház áll, benne fiatal alkotókkal, koreográfusokkal, intézményvezetőkkel olvashatók beszélgetések: Ötvös Kinga színész-performerrel, Bezsán Noémi táncos-koreográfussal, Márton Imolával, a sepiszentgyörgyi M Studio vezetőjével, valamint John Ashforddal, az Aerowaves nemzetközi kortárs tánc fesztivál alapítójával.

Külön blokkban a kolozsvári Shoshin Színházi Egyesület konferenciáján elhangzott szakmai előadások közül olvasható négy tanulmány – a Kereten kívül c. konferencia témája az utcai és szabadtéri színházi műfajok, a hagyományos színházi keretek közül kilépő színházi jelenségek volt. Jászay Tamás, Csizmadia Imola, James Kenworth és Jennifer Essex írásai ezeket érintik: a Krétakörnek az Osonóval közösen létrehozott A papnő c. előadásán, a marosvásárhelyi Curva periculosa c. utcaszínházi előadáson, egy londoni városi farmon létrehozott Állatfarm-átirat tapasztalatain és a szabadtéri tánc és koreográfia interakciós lehetőségein keresztül.

Kritikát közlünk Kiss Csaba a marosvásárhelyi társulattal rendezett Hazatérés Dániába, Bocsárdi László a szatmári társulatnál rendezett Scapin és Györfi Csaba a Nagyvárad Táncegyüttesnél rendezett Idegen c. előadásáról, valamint beszámolót a Figura Stúdió Színház harmincötödik évfordulójával egybekötött miniévadáról. Könyvrecenzió rovatunk két magyar nyelven megjelent kortárs norvég drámakötetet mutat be: reményeink szerint ezek a recenziók színdarabokat kereső rendezők, társulatvezetők számára inspiratív ismertetők lehetnek.

Dráma rovatunkban a kolozsvári Reactor produkciójának, a 99,6% című performansznak a szövege olvasható magyar és román nyelven – az előadás 2019-ben elnyerte az évad leginnovatívabb művészi alkotását értékelő, a budapesti Trafó Kortárs Művészetek Háza és a Színház folyóirat által alapított Halász Péter-díjat.

A nyári számunk tartalma itt elérhető: Játéktér 2019. nyár