A Helló, doktor Mengele! az év legjobb magyar drámája

A Helló, doktor Mengele! az év legjobb magyar drámája

Az év legjobb magyar drámájáért járó díjat Spiró Györgynek ítélte oda a Színházi Dramaturgok Céhe a Helló, doktor Mengele! című darabjáért. A díjat szeptemberben, a Magyar Dráma Napján ítélték oda a szerzőnek, átadására 2015. október 12-én, hétfőn került sor Budapesten, a Rózsavölgyi Szalonban. Az év legjobb magyar drámáját a Színházi Dramaturgok Céhe évente, titkos szavazással választja ki.

A darab ősbemutatójára az elmúlt színházi évadban, Szatmárnémetiben, Lendvai Zoltán (m. v.) rendezésében került sor. Az előadást a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata idén is műsorán tartja, legközelebb novemberben tekinthetik meg az érdeklődők.

A darab első nyilvános felolvasására a Nyílt Fórum felolvasószínháza került sor a 2014-es Pécsi Országos Színházi Találkozón, Hegedűs D. Géza, Kocsis Gergő, Lukáts Andor, Nagy Dániel Viktor, Takács Kati és Tóth Ildikó szereplésével, Lukáts Andor rendezésében.

Ezt követte a Harag György Társulat előadásában a szatmári ősbemutató, amelynek szereplői Rappert-Vencz Gábor, Kányádi Szilárd, Kovács Nikolett, Péter Attila Zsolt, Sándor Anna, Bessenyei István, Nagy Orbán, Rappert-Vencz Stella, Poszet Nándor, illetve Varga Sándor voltak.

Nyomtatásban az idei könyvhétre jelent meg a darab, Spiró Scolar Kiadónál futó drámai életműsorozatának hatodik kötetében, az Elsötétítés című művével együtt.

„Lénárd Sándor (1910-1972) sokoldalú egyéniség, hihetetlen képességű férfi, egy modernkori polihisztor volt. A teljes európai kultúra birtoklója, orvos, író, zenész, műfordító, költő és nyelvzseni egy személyben. A Második Világháború idején a fasizmus elől Brazíliába menekül. Az emigrációban több fontos munkája mellett latin nyelvre fordította a Micimackót, és hatalmas összeget nyert egy televíziós Bach-vetélkedőn.

Ezt a felbecsülhetetlen szellemi értéket képviselő gondolkodót, a hatvanas évek elején, azzal a képtelen váddal illették, hogy ő doktor Mengele, az auschwitzi haláltábor hírhedt orvosa. Spiró György ezt a pokoli, ám valóságos élettörténetet sötét komédiában fogalmazta meg, amely valamennyi szereplőjét valós személy ihlette…” – olvasható a szatmári előadás műsorfüzetében.