A hazudós egér – a Brighella Bábtagozat műsorán

A hazudós egér – a Brighella Bábtagozat műsorán

Március 2-án, szombaton mutatta be a Harag György Társulat Brighella Bábtagozata a Lázár Ervin meséje alapján színpadra vitt A hazudós egér című előadást, amelyet március hónap első felében sok Iciri-Piciri bérletes fog látni.

Zsúfolt ház előtt mutatta be a hétvégén a Brighella Bábtagozat A hazudós egér című, óvodásoknak szánt bábelőadást Szabó Attila magyarországi bábszínházi alkotó rendezésében. A bemutató közönsége hosszan tartó tapssal jutalmazta a bábszínészeket, a tapsból pedig a következő napokban bőven kijut majd a Brighella Bábtagozat tagjainak, hiszen az előadást két hét alatt több alkalommal is játszani fogják az Iciri-Piciri bérleteseknek, illetve a sarmasági gyerekközönségnek. Az biztos, hogy a bemutató közönségét elvarázsolta a kisegér meséje, aki nem rosszszándékból füllentett, sőt! Apró hazugságaival segített a bajba jutott állatokon. 

„A gyermekkor hazugságfogalma nem tesz különbséget valós és elképzelt dolgok között.  Amikor egy kisgyermek felébred a rémálmából, akkor ő tényleg hiszi, hogy a farkas az ágy alatt van. Nem hazudik. Akkor sem, ha tisztában van vele, hogy csak álom volt az egész. Aztán ha nagyobbacska lesz a csöpp gyermek, akkor kacagjuk, hogy mit ki nem talál, és hogy mennyire képes megélni a kitalált történeteit! Mást se tesz Lázár Ervin, mint ezt a bájos mesélési kedvet, beleélési képességet nagyítja, görgeti történetté, gyermekké teszi újra a mesehősét. Mert micsoda is lehetne más a kis egér a hatalmas állatok, kosok, farkasok, rókák között, mint kisgyermek? Mint a kisgyermek allegóriája? Az egérasszonyság pedig mi más lenne, mint az anya figurája, aki visszarángatja őt a valóságba? És meg is érkeztünk oda, miért szép ez a mese, miért kiált bábszínház után, miért fontos, hogy ne feledjük el, hanem meséljük, meséljük, meséljük tovább. Ne hazudjunk magunknak: felnőttként is gyakran olyan jó lenne kimondani, amit gondolunk, hagyni kicsúszni a szánkon, beleélni magunkat elképzelt történeteinkbe, szuperhős-jelmezt ölteni, és naponta kétszer megváltani a világot! A hazudós egér mást sem tesz. Füllent, lódít, nagyképűsködik, és közben megmenti azt, aki bajba jutott” – magyarázza az előadás rendezője, Szabó Attila.

Lázár Ervint, a nagy mesemondót, senkinek nem kell bemutatni. Meséit, hőseit jól ismerik kicsik és nagyok egyaránt. A hazudós egér története mulatságos, és egyben bölcs példázata annak, hogy mi a különbség a hazugság és az álmodozás, a történetmesélés, a költészet között. Hazugság-e reményt adni valakinek, aki rászorul a bíztatásra? A mi füllentős hősünk az erdő sok lakóját húzza ki a csávából különös históriáival. Kedvesen, sokszínűen „hazudozza” végig a mesét, hogy végül elégedetten térjen otthonába, hiszen ma is segített másokon. Az előadás saját kis báb-világot hoz létre Lázár Ervin kedves állatfigurái segítségével, sok játékörömmel és sok szeretettel – írja az előadás szinopszisa.

Az előadás szereplői: Nagy Tamás, Kófity Annamária, Bandura Emese és Bandura Tibor. Az előadás látványvilágát Bartal Kiss Rita tervezte meg, Lázár Ervin meséjét színpadra alkalmazta Veres András. A produkció zeneszerzője Bakk-Dávid László, fénytechnikusa Szátvári Csaba, hangtechnikusa Fehér Róbert, ügyelője pedig Liegner Zsolt.

Az előadás 3 éves kortól ajánlott.