A Háromszék Táncegyüttes legújabb táncdrámája Csíkszeredában

A Háromszék Táncegyüttes legújabb táncdrámája Csíkszeredában

Gábor Áron születésének 200. évfordulója alkalmából táncdrámával tiszteleg a legendás háromszéki szabadságharcos előtt a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes. Az Orza Calin rendezésében készült Gábor Áron című legújabb produkciót március 28-án Csíkszeredában mutatja be a társulat.

 2014-ben ünnepeljük Gábor Áron születésének 200. évfordulóját, ennek alkalmából számos kulturális rendezvénnyel tisztelegnek idén a legendás háromszéki szabadságharcos előtt. A Gábor Áron-emlékév jegyében a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes fenntartójának, Kovászna Megye Tanácsának kezdeményezésére táncdrámával állít emléket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc háromszéki eseményeinek.

Az előadásban a táncszínház nyelvén elevenednek meg Gábor Áron életének fontosabb pillanatai, köztük a hídvégi és kökösi csata. A harci jelenetek stilizált mozgásvilága mellett, felvállaltan szubjektíven, a háromszéki magyar néptánc rekonstruálására tettek kísérletet, ezért is számít rendhagyónak a produkció felhasznált táncanyaga. Gábor Áron a székely ezermesterből a szabadságharc eszméit lehetőséggé kovácsoló, népének hitet és eszközt adni képes hőssé vált az idők során. Honnan születhetett meg az azóta sem látott székely összefogás, amellyel hétköznapi emberek a merész ágyúöntő mögé és mellé álltak? Élnek-e ma is köztünk Gábor Áronok, Dummel Ferdinándok, Velcsuj Jusztinák vagy csak noszogatás nélküli, saját démonjainkat egy közös cél érdekében legyőzni képes, tisztes hősök? – teszik fel a kérdést együttesen az alkotók.

Az erős zenei alapokon nyugvó előadás zeneszerzője a kézdivásárhelyi származású Gáspár Álmos, koreográfusként és díszlettervezőként közreműködött az ugyancsak kézdivásárhelyi Kádár Elemér, a jelmezek tervezője és a rendező munkatársa a Háromszék Táncegyüttes visszatérő alkotója, Furik Rita, az előadás dramaturgja és forgatókönyvírója Imreh-Marton István, a díszletek és kellékek kivitelezője pedig Zayzon Ádám. A táncdrámát egyszusszra a táncegyüttes tánckara adja elő, Gábor Áron szerepében Kocsis Hunor-Tibor, Jusztina szerepében Ürmösi-Incze Mária-Terézia, a Székely legény szerepében Péter Előd, az osztrák ellenség stilizált szerepében pedig Melles Endre lesz látható.

A Gábor Áron című produkció Csíkszeredában március 28-án, pénteken 20 órától lesz látható a Csíki Játékszín nagytermében. Jegyek elővételben a Csíki Játékszín jegypénztáránál kaphatók, nyitva tartás munkanapokon 10-13, valamint 17-19 óra között, telefonszám 0266-314472.