A Három nővér bemutatójával nyitja az idei évadot a Figura

A Három nővér bemutatójával nyitja az idei évadot a Figura

A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház szeptember 6-án, csütörtök este 7 órától Albu István rendezésében mutatja be Csehov Három nővér című klasszikusát. A bemutatót követően az előadás szeptember 8-án, szombat este 7 órától is látható. 

Anton Pavlovics Csehov művei kortalanok. Olyan titkokat mesélnek a lélekről, melyek örökérvényű kérdéseket vetnek fel és örökös kihívást jelentenek rendezőnek, színésznek és nézőknek egyaránt. Mert mindannyian ugyanarra vágyunk: a boldogságra. Banális és mégis megfejthetetlen a kérdés, hogy mit jelent boldognak lenni? Hogyan találhatjuk meg ezt az érzést? Mit kell tennünk azért, hogy ne múljon el? Mennyi vágy, bátorság, akarat, kitartás és tudatosság szükséges?

Irina, Olga és Mása nővérek. Fivérükkel, Andrejjel látszólag békésen élnek egy olyan csendes vidéki környezetben, amelyben szinte látni, ahogy a tea gőzölgése is lelassul. Másként telik itt az idő, mint Moszkvában – ahova mind visszavágynak. Ahogy múlnak a lelassult percek, végtelen terek nyílnak a nagy álmoknak, terveknek, önmegvalósításnak, karriernek és a lehetséges, vagy a lehetetlen szerelmeknek. Majd hirtelen valami megfoghatatlan akadályba ütközik minden. Pedig a csomagok útra készen, akár a három nővér is.

Hogyan és meddig lehet létezni ott, ahol minden apró történést beleng az apa és egy olyan moszkvai gyerekkor emléke, ami az évek teltével már-már halványodni kezdett? A boldogság lehetőségei kifakulni látszanak, vastag porként telepszenek rá minden Moszkvába előkészített csomagra, álomra. Szinte észrevétlenül válik minden tragikussá, ami azelőtt csak szomorú, vagy nyomasztó volt. Pedig ez egy békés, csendes, vidéki környezet. Ahol akár boldogság is foganhatna.

A szereposztás tagjai: Bocsárdi Magor, Boros Mária | Szilágyi Míra, Bartha Boróka, Vajda Gyöngyvér, Moșu Norbert-László, Máthé Annamária, Faragó Zénó, Kolozsi Borsos Gábor, Fodor Alain Leonard, Nagy Csongor-Zsolt, Tamás Boglár.
Az produkció díszletét és jelmezeit Márton Erika tervezte, az előadás zeneszerzője Bocsárdi Magor, képzőművészként közreműködött Ferenczi Zoltán.

A produkció a Nemzeti Kulturális Alap (NKA), Hargita Megye Tanácsa és a Communitas Alapítvány támogatásával valósul meg. Külön köszönet a gyergyószentmiklósi Salvator Alapítványnak és Baricz Tamás Csabának.

Az előadást 12 éven aluliaknak nem ajánlott. Felhívjuk a nézők figyelmét, hogy az előadásban élő állatok (ló és galamb) is szerepelnek.

 

A. P. Csehov:
HÁROM NŐVÉR
Magyar fordítás: Kosztolányi Dezső

RENDEZŐ: ALBU ISTVÁN

Szereposztás:
PROZOROV, ANDREJ SZERGEJEVICS: Bocsárdi Magor
NATALJA IVANOVNA: Boros Mária | Szilágyi Míra
OLGA: Bartha Boróka
MÁSA : Vajda Gyöngyvér
IRINA: Máthé Annamária
KULIGIN, FJODOR ILJICS: Moșu Norbert-László
VERSINYIN, ALEKSZANDR IGNATYJEVICS: Faragó Zénó
TUZENBACH, NYIKOLAJ LVOVICS: Fodor Alain Leonard
SZOLJONIJ, VASZILIJ VASZILIJEVICS: Kolozsi Borsos Gábor
CSEBUTIKIN: Nagy Csongor-Zsolt
ANFISZA: Tamás Boglár

Díszlet- és jelmeztervező: Márton Erika
Zeneszerző: Bocsárdi Magor
Képzőművész: Ferenczi Zoltán