A Harag György Társulat évadbeszámolója

A Harag György Társulat évadbeszámolója

Szakmai- és közönségsikerekkel teli évadot zárt a Harag György Társulat, melyet fontos események és évfordulók jellemeztek. Az évad során ünnepelte ugyanis alapítása 65. évfordulóját a Harag György Társulat, illetve fennállásának 15. évfordulóját a Brighella Bábtagozat. Emellett letették Szatmárnémeti új stúdiószínházának az alapkövét. Magyarország Kormánya korporatív támogatásával a társulat munkáját segítő Proscenium Alapítvány Szatmárnémeti városközpontjában vásárolt területet, amelyre egy 120 néző befogadására alkalmas stúdió épülhet.

 

A 2018/2019-es évad egy, a Mátyás emlékévhez kapcsolódó zenés mesejáték bemutatójával indult. A Jékely Zoltán Mátyás király juhásza című mesejátékot szabadelőadásban mutatták be, a kisiskolás bérletben pedig sok száz gyermek izgulta és nevette végig a Tóth-Páll Miklós által rendezett zenés produkciót.

 

A bemutatók sora bábelőadással folytatódott. A kiskakas gyémánt félkrajcárja című bábjáték rendezője Nagy Regina volt, aki Arany László meséje nyomán alkalmazta színpadra a történetet.

 

November 8-án az Ács Alajos Stúdióteremben mutatták be Brigitte Schwaiger monodrámáját, a Parancsára, Führerem című előadást. Ennek szereplője Bogár Barbara volt, rendezője pedig Sorin Militaru, mindketten a Harag György társulat művészei.

 

A Harag György Társulat alapításának 65. évfordulója alkalmából, a szintén 65 éves temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal közösen mutatták be a Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc című előadást. Jordi Garcelan kortárs vígjátékát a 65 éves évforduló alkalmából szervezett ünnepi hétvége keretében játszották először az Ács Alajos Stúdióteremben, a temesvári Csábi Anna rendezésében.

 

A társulat a 2018-as évben is egy zenés, vidám előadással búcsúztatta az óévet és köszöntötte az újat. Ez alkalommal a Hippolyt, a lakáj című előadást játszották az óévben három alkalommal is bérletszünetben, mindannyiszor teltház előtt. Az előadás rendezője Bessenyei Gedő István volt.

 

A Brighella Bábtagozat a folytatásban előbb Gimesi Dóra Szélszabadító című meséje alapján színpadra vitt előadást mutatta be Bartal Kiss Rita rendezésében, később Nagy Regina saját meséjét, a Tündérpereputtyot játszották a szerző rendezésében.

 

A hagyományoknak megfelelően egy ősbemutatót is műsorra tűzött a társulat: ez alkalommal Székely Csaba kortárs erdélyi magyar drámaíró Semmit se bánok című előadását vitték színre. A Szekuritáté által elkövetett szörnyűségekkel, a kommunista múlttal szembenéző dráma rendezője a magyarországi Lendvai Zoltán volt.

 

A szatmári közönség számára igazi újdonság volt Frank Wedekind ifjúsági drámájának, A tavasz ébredésének újszerű feldolgozása Györfi Csaba nagyváradi rendező-koreográfus munkájaként.

 

A magyar költészet napján, április 11-én az Ács Alajos Stúdióteremben mutatta be a társulat Szugyiczky István, a Harag György Társulat örökös tagja által szerkesztett és rendezett Márai-estet „Én fáradt vagyok Európától…” címmel, majd pár nappal később a Poesis Étteremben emlékeztek meg a magyar költészet nagyjairól a Költészetünk Ünnepe című rendezvényen.

 

A 2018/2019-es évadban visszatért Szatmárnémetibe a kétszeres UNITER- és Jászai-díjas rendező, Bocsárdi László. A Scapin című előadás bemutatója május 17-én volt, a város új stúdiószínháza alapkőletételének a napján.

 

A mesejáték-bemutatóval induló évadot mesejáték-bemutató zárta: Csukás István Ágacska című meséjéből szintén Tóth-Páll Mikós rendezett zenés produkciót.

 

Mint ahogy arról már szó esett, a társulat alapításának 65 évfordulóját ünnepelte a 2018/2019-es évadban, a Brighella Bábtagozat pedig alapítása 15 éves évfordulója alkalmából szervezett ünnepi hétvégét. A bábosokat előadásokkal köszöntötték a hétvége során magyarországi bábtársulatok, és a következő időszakban is egy-egy előadással érkeztek köszönteni újabb társulatok.

 

A Harag György Társulat ünnepi hétvégéjén a fő meghívott a budapesti Nemzeti Színház Körhinta című előadása volt, de emellett ünnepi gálán avattak új örökös tagokat, könyvbemutatókat tartottak és fotó- és jelmezkiállítással emlékeztek az elmúlt évtizedekre, illetve bemutatták a Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc című stúdióelőadást és a Színésznők című kocsmaszínházi produkciót.

Természetesen 2018/2019-es évadban is volt TranzitFeszt. Szeptember 28. és október 7. között összesen 27 színházi produkciót láthatott a szatmári közönség. A tíznapos seregszemle eseményeire hat helyszínen került sor, a színházi előadások kísérőrendezvényei pedig könyvbemutatók, koncertek és afterpartyk voltak. A multikulturális színházi fesztivál eseményein több mint négyezren vettek részt. A rendezvény tíz napja alatt a meghívott színházak közel 500 munkatársa segítette sikerre a fesztivált. A nagyközönség által látogatható események mellett a szervező két társulat tagjai színészmesterség-workshopokon vettek részt a fesztivál ideje alatt. A Harag György Társulat színészeinek szervezett műhely vezetője Sardar Tagirovsky, neves orosz rendező volt. Az idei rendezvénysorozat témája az identitás volt, amit több nézőpontból, a szó legszélesebb értelmében vizsgáltak a műsorban szereplő előadások.

A 2018-as évben a társulat számos kiszálláson vett részt. Igazi utazóelőadás Tóth-Máthé Miklós elműlt évadban bemutatott monodrámája, az Én, Károli Gáspár, Bessenyei István rendezésében. Varga Sándor Károli Gáspár megszemélyesítőjeként számos településen idézte meg a reformátor alakját. A társulat bérletcserében játszotta a Hippolyt, a lakáj című zenés komédiát Nagyváradon, és természetesen Nagykárolyba, Tasnádra, Nagybányára is eljutott a bérletben játszott előadás. A Hippolyt, a lakáj vendégszerepelt Debrecenben, valamint Budapesten, a József Attila Színházban is.

 

A Harag György Társulat 15 év szünet után kapott meghívást Bukarestbe, a Festin pe bulevard nevet viselő fesztiválra. Ezen a Bocsárdi László Uniter- és Jászai-díjas rendező által színpadra vitt Shakespeare-vígjátékot, a Tévedések vígjátékát játszották. Az előadás a fesztivál közönségdíjasa lett. Szintén a Tévedések Vígjátéka szerepelt a Székelyudvarhelyen megrendezett 9. Interetnikai Színházi Fesztiválon. A kétévente megszervezett vándorfesztivál célja, hogy teret és lehetőséget teremtsen a hagyományokban és újításokban egyaránt gazdag kisebbségi hivatásos színházak számára a találkozáshoz.

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata volt a meghívottja idén a Miskolci Nemzeti Színház által szervezett Határtalan Napok rendezvénysorozatnak. A hétszáz férőhelyes Nagyszínházat háromszor töltötte meg a társulat: két alkalommal A dzsungel könyve című musical szerepelt a programban, egy alkalommal pedig a többszörös fesztiválszereplő Shakespeare-művet, a Bocsárdi László kétszeres UNITER- és Jászai-díjas alkotó által rendezett Tévedések vígjátékát adták elő a szatmáriak. A Játékszínben a Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc című előadás alapozta meg a fesztivál hangulatát az első napon, majd a másodikon a Tizenöt próbálkozás a színészetre című monodráma engedett betekintés a színészek őrlődő, olykor válságokkal terhelt, már-már tudathasadásos állapotaiba. Emellett a társulat Miskolcra vitte a szatmári kulturális élet más szereplőit is, képzőművészeti kiállítás, komolyzenei koncert és irodalmi kerekasztalbeszélgetés formájában.

A Hatházi András és Tom Dugdale által írt Tizenöt próbálkozás a színészetre című stúdióelőadás amellett, hogy műsoron maradt, a középiskolás-bérlet előadásaként szerepelt a 2018/2019-es évad repertoárjában, ősszel a székelyudvarhelyi DráMa Fesztivál meghívott előadása volt, de szerepelt a 65. éves évforduló alkalmából szervezett ünnepi évad programjában és a MAFESZT-en is.

 

A Brighella Bábtagozat tagjai is több meghívásnak tettek eleget, Románia és Magyarország területén.

 

A szatmárnémeti Harag György Társulat sikeres működését lehetetlen lenne megvalósítani a Proscenium Alapítvány tevékenysége nélkül, amely által a pályázatokat is bonyolítják. A társulat háttérintézményeként funkcionáló nonprofit szervezet segíti a produkciók létrejöttét, rajta keresztül jutnak lakáshoz és lakástámogatáshoz a nem szatmárnémeti származású fiatal művészek. Az alapítvány segít az előadások díszletének, jelmezeinek és kellékeinek egy részét finanszírozni, sőt, a technikai felszerelések egy részét is az alapítványon keresztül szerzi be társulat. A társulat és az alapítvány együttes munkája révén sikerül kiszolgálni azt a több mint negyvenezer nézőt, akik minden évadban bizonyítják hűségüket a társulat iránt.

 

 

Saját szervezésű programok:

 1. A társulat önálló sátorral volt jelen a XVI. Partiumi Magyar Napokon, a Kossuth-kertben.
 2. A színház román tagozatával megszervezte a TranzitFest nevű nemzetközi színházi fesztivált. Szeptember 28. és október 7. között összesen 27 színházi produkciót láthatott a szatmári közönség. A tíznapos seregszemle eseményeire hat helyszínen került sor, a színházi előadások kísérőrendezvényei pedig könyvbemutatók, koncertek és afterpartyk voltak.
 3. A társulat workshopot szervezett Sardar Tagirovsky neves orosz rendező vezetésével
 4. A társulat rendezvénysorozattal ünnepelte a Brighella Bábtagozat alapításának 15. évfordulóját
 5. A társulat ünnepi hétvégével emlékezett alapításának 65. éves évfordulójára
 6. Egész napos műsorfolyammal ünnepelte a Magyar Költészet Napját a Poesis Étteremben, a SzatmárON program keretében.
 7. Szintén a költészetnaphoz kötődően, a Szatmár Megyei Tanfelügyelőséggel és a LiterArt Magyartanárok Egyesületével közös szervezésben, 1000 középiskolás diák részvételével, flashmobot szervezett a társulat az újfőtér rendezvényterén.
 8. A Harag György Társulat társszervezőként vett részt az idei Magyar Kultúra Hete elnevezésű rendezvénysorozat megrendezésében.
 9. Folytatódott az önkéntesprogram, amely több, a színházi munka iránt érdeklődő fiatalt vonz a társulat köré. A programot három fiatal színész, Frumen Gergő, Keresztes Ágnes és Moldován Blanka vezeti. Az önkéntesek a színház különböző tevékenységeinek lebonyolításában segédkeznek, illetve statisztálnak is az előadásokban.
 10. Folytatódott a Havi Dráma SzatmárONfelolvasószínházi sorozat
 11. Workshopot tartottak Écsi Gyöngyivel, pedagógosok és bábszínészek számára a mesemondás fortélyairül
 12. Workshopot tartottak Somogyi Tamás bábrendezővel a báb- és mozgató viszonya kapcsán
 13. Évadzáró gálaműsorral ért véget a 2018/2019-es színházi évad

 

 

 

A Harag György Társulat 2018/19-es bemutatói:

 1. Jékely Zoltán: Mátyás király juhásza (Rendező: Tóth-Páll Miklós)
 2. Brigitte Schwaiger: Paracsára, Führerem (Rendezte: Sorin Militaru)
 3. Josep Maria Benet: Színésznők (Rendezte: Beczásy Áron, m. v.)
 4. Jordi Garcelán: Burundanga, avagy a maszk, a baszk meg a cucc (Rendezte: Csábi Anna, m.v.)
 5. Zágon István – Nóti Károly – Eisemann Mihály: Hippolyt, a lakáj (Rendezte: Bessenyei Gedő István)
 6. Frank Wedekind: A tavasz ébredése (Rendezte: Györfi Csaba m. v.)
 7. Székely Csaba: Semmit se bánok (Rendezte: Lendvai Zoltán m. v.)
 8. Márai Sándor: Én fáradt vagyok Európától… (Rendezte: Szugyiczky István)
 9. Moliere: Scapin (Rendezte: Bocsárdi László m. v.)
 10. Csukás István: Ágacska (Rendezte: Tóth-Páll Miklós)
 11. A kiskakas gyémánt félkrajcárja (Rendezte: Nagy Regina)
 12. Gimesi Dóra: Szélszabadító (Rendezte: Bartal Kiss Rita m. v.)
 13. Nagy Regina: Tündérpereputty (Rendezte: Nagy Regina)

 

Jótékonysági előadások:

ü  A társulat társszervezője volt Nagy Norbert tenor karácsonyi jótékonysági koncertjének

 

 

Meghívott előadások:

 • Générique koncert, Red Hat Yard – KaravanAct
 • Kavalkád, szabadtéri etűdök – KaravanAct
 • A fekete bika és más történetek – Shoshin Társulat – KaravanAct
 • The Invasion / Az invázió – Kud Ljud Társulat, Szlovénia – KaravanAct
 • Ave, Eva – Regula contra Regulam Társulat, Olaszország – KaravanAct
 • Dobronka Cirkusz, Világszám – Magamura Alkotóműhely, Magyarország – KaravanAct
 • Streetwalker – Kud Ljud Társulat, Szlovénia – KaravanAct
 • Ha te tudnád, amit én… – Maros Művészegyüttes, Partiumi Színházi Esték
 • Lars von Trier: A főfőnök – Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház, Partiumi Színházi Esték
 • Wolfgang Amadeus Mozart – Lorenzo da Ponte – Pierre Augustin Caron de Beaumarchais: Figaro 2.0 – Magyar Állami Opera, Budapest – Partiumi Színházi Esték
 • Abszurdia – Szegedi Kortárs Balett – Partiumi Színházi Esték
 • Tamási Áron: Ősvígasztalás – Jókai Színház, Békéscsaba – Partiumi Színházi Esték
 • Székely Csaba: MaRó, Yorick Stúdió, Marosvásárhely – TranzitFeszt
 • Lewis Carroll: Alice, Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy – TranzitFeszt
 • Visky András: Júlia, Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen – TranzitFeszt
 • Matei Visniec: Occidental Express, Trap Door Theatre, Chicago – TranzitFeszt
 • Marius von Mayenburg: Mártírok, Figura Stúdió Színház, Gyergyószentmiklós – TranzitFeszt
 • Frenák Pál: To_R, M Stúdió, Sepsiszentgyörgy – TranzitFeszt
 • Monoblock: Helló, Náci, Csiky Gergely Színház, Kaposvár – TranzitFeszt
 • NEXT, András Lóránt Társulat, Marosvásárhely – Tranzitfeszt
 • Adrian Sitaru-Alina Grigore: Illegitim, Kolozsvári Állami Magyar Színház – TranzitFeszt
 • F. M. Dosztojevszkij: Idióta, Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen – TranzitFeszt
 • Botos Bálint: Liget, Váróterem Projekt, Kolozsvár – TrazitFeszt
 • Tadeusz Slobodzianek: A mi osztályunk, Miskolci Nemzeti Színház, TranzitFeszt
 • Tersánszky Józsi Jenő: Kakuk Marci, Szigligeti Színház, Szigligeti Társulat, Nagyvárad
 • Csukás István: Ágacska, Kabóca Bábszínház, Veszprém
 • Sarkadi Imre – Fábri Péter – Nádasy László – Vidnyánszky Attila: Körhinta, Nemzeti Színház, Budapest
 • Sinka István-est – Horányi László és a Pusztaszó Zenekar koncertje, Magyar Kultúra Hete
 • A Hampel Katalin szalon Divatbemutatója – Magyar Kultúra Hete
 • Hangszerbemutató és népdaléneklés Gulyás Ferenccel, Magyar Kultúra Hete
 • Szelíden és szilárdan – Gajdó Delinke előadóestje, Magyar Kultúra Hete
 • A Brumi Band koncertje, Magyar Kultúra Hete
 • Magyar népdalest – Magyar Kultúra Hete
 • Nem élhetek muzsikaszó nélkül, Megyei Magyar Drámai Színház, Kárpátalja, Magyar Kultúra Hete
 • Az örök Kalotaszeg, Állami Magyar Népiegyüttes, Magyarország, Magyar Kultúra Hete
 • Zenei utazás a Föld körül, Magyar Kultúra Hete
 • Fabók Mariann: A háromágú tölgyfa tündére, Fabók Mancsi Bábszínháza
 • Kapós Böske, Fabók Mancsi Bábszínháza
 • VaNMeSe, Nagyvárad Táncegyüttes
 • Écsi Gyöngyi: Angyalbárányok, Árgyélus Színház, Felvidék
 • Kollár Béla: Veszek egy éjszakát, József Attila Színház, Budapest
 • G. Puccini: Bohémélet, Magyar Állami Opera, Budapest
 • Vágják az erdei utat, Háromszék Táncegyüttes, Sepsiszentgyörgy
 • Georges Feydeau: A balek, Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza
 • Legendák kertjében, Bekecs Néptáncegyüttes, Nyárádszereda
 • Örkény István: Macskajáték, Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen
 • Moliére: A mizantróp, Szigligeti Színház, Szigligeti Társulat, Nagyvárad
 • Lost in the Stars – Kurt Weill zenéje. Sanda Weigl koncertje, USA

 

 

Vendégjátékok:

 

v  Kai Hensel: Klamm háborúja (rendező: Ovidiu Caița), Gyergyószentmiklós, Figura Stúdió Színház

v  Tóth-Máthé Miklós: Én, Károli Gáspár (rendező: Bessenyei István), Nyíregyháza, Magyarország

v  Tóth-Máthé Miklós: Én, Károli Gáspár (rendező: Bessenyei István), Jármi, Magyarország

v  Michael Ende: Történet a tálról és a kanálról (rendező: Schneider Jankó, m.v.), Csurgó, Magyarország

v  Michael Ende: Történet a tálról és a kanálról (rendező: Schneider Jankó, m.v.), Kadarkút, Magyarország

v  Michael Ende: Történet a tálról és a kanálról (rendező: Schneider Jankó, m.v.), Balatonboglár, Magyarország

v  Tóth-Máthé Miklós: Én, Károli Gáspár (rendező: Bessenyei István), Budapest, Magyarság Háza

v  Tóth-Máthé Miklós: Én, Károli Gáspár (rendező: Bessenyei István), Kaplony

v  Zágon István – Nóti Károly – Eisemann Mihály: Hippolyt, a lakáj (rendező: Bessenyei Gedő István), Tasnád

v  Zágon István – Nóti Károly – Eisemann Mihály: Hippolyt, a lakáj (rendező: Bessenyei Gedő István), Nagykároly

v  Jordi Garcerán: Burundanga, avagy a maszk, a baszk, meg a cucc (rendező: Csábi Anna), Temesvár

v  Ady Endre: Függök ezen a zord élet-párkányon… (rendező: Szugyiczky István), Budapest, Klebelsberg kultúrkúria

v  Gimesi Dóra: Szélszabadító (rendező: Bartal Kiss Rita), Nagykároly

v  Tóth-Máthé Miklós: Én, Károli Gáspár (rendező: Bessenyei István), Nagyecsed, Magyarország

v  Ray Cooney: Család ellen nincs orvosság (rendező: Lendvai Zoltán, m.v.), Nagyvárad

v  Geszti Péter – Békés Pál – Dés László: A dzsungel könyve (rendező: Nagy Regina) Nagyvárad

v  Zágon István – Nóti Károly – Eisemann Mihály: Hippolyt, a lakáj (rendező: Bessenyei Gedő István), Nagyvárad

v  Zágon István – Nóti Károly – Eisemann Mihály: Hippolyt, a lakáj (rendező: Bessenyei Gedő István), Nagybánya

v  Zágon István – Nóti Károly – Eisemann Mihály: Hippolyt, a lakáj (rendező: Bessenyei Gedő István), Debrecen

v  Székely Csaba: Semmit se bánok (rendező: Lendvai Zoltán m. v.), Nagykároly

v  Geszti Péter – Békés Pál – Dés László: A dzsungel könyve (rendező: Nagy Regina) Nagybánya

v  Ady Endre: Függök ezen a zord élet-párkányon… (rendező: Szugyiczky István), Kolozsvár

v  Tóth-Máthé Miklós: Én, Károli Gáspár (rendező: Bessenyei István), Tasnád

v  Székely Csaba: Semmit se bánok (rendező: Lendvai Zoltán m. v.), Nagybánya

v  Nagy Regina: Tündérpereputty (rendező: Nagy Regina) Tiszaújváros

v  Moliére: Scapin (rendező: Bocsárdi László), Nagykároly

A kiskakas gyémánt félkrajcárja (rendező: Nagy Regina), Nagykároly

A kiskakas gyémánt félkrajcárja (rendező: Nagy Regina), Mezőterem

v  Frank Wedekind: A tavasz ébredése (rendező: Györfi Csaba), Nagykároly

v  Nagy Regina: Tündérpereputty (rendező: Nagy Regina), Csíkszereda

v  Michael Ende: Történet a tálról és a kanálról (rendező: Schneider Jankó, m.v.), Csíkszereda

v  William Shakespeare: Tévedések vígjátéka (rendező: Bocsárdi László, m.v.), Nagybánya

Évadzáró Gála (Rendező: Bessenyei Gedő István), Tasnád

 

 

 

A Harag György Társulat a következő fesztiválokon szerepelt 2018/19-ben:

 • Gyerekjáték/lenni, vagy nem (rendező: Bordás Attila) Székelyudvarhely, Tomcsa Sándor Színház, DráMA fesztivál
 • Dragomán György: Vasvonó (rendező: Frumen Gergő), Székelyudvarhely, Tomcsa Sándor Színház, DráMA fesztivál
 • Tom Dugdale – Hatházi András: Tizenöt próbálkozás a színészetre(rendező: Tom Dugdale, m.v.), Székelyudvarhely, Tomcsa Sándor Színház, DráMA fesztivál
  • G. Szász Ilona: Cókmók, a morgolódó szekrénymanó (rendező: Szívós Károly m.v.) Veszprém, Kabóca Bábszínház, Mesefesztivál
  • Brandon Thomas – Aldobolyi Nagy György – Szenes Iván: Charley nénje (rendező: Bessenyei István) Tiszaújváros, Színház Határok Nélkül
  • Illyés Gyula – Szántó Viktória – Kovács Áron: A bőgős fia meg az ördög (rendező: Sramó Gábor, m.v.), Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválja, Kolozsvár
  • William Shakespeare: Tévedések vígjátéka (rendező: Bocsárdi László, m.v.), Festin pe Bulevard Fesztivál, Bukarest
  • William Shakespeare: Tévedések vígjátéka (rendező: Bocsárdi László, m.v.), Székelyudvarhely, Tomcsa Sándor Színház, IFESZT
  • Tom Dugdale – Hatházi András: Tizenöt próbálkozás a színészetre (rendező: Tom Dugdale, m.v.), Nagyvárad, MAFESZT
  • Paravarieté, Nagyvárad, MAFESZT
   • Jordi Garcerán: Burundanga, avagy a maszk, a baszk, meg a cucc (rendező: Csábi Anna), Nagyvárad, MAFESZT
   • Jordi Garcerán: Burundanga, avagy a maszk, a baszk, meg a cucc (rendező: Csábi Anna), Miskolc, Határtalan Napok
   • Tom Dugdale – Hatházi András: Tizenöt próbálkozás a színészetre(rendező: Tom Dugdale, m.v.), Miskolc, Határtalan Napok
    • Geszti Péter – Békés Pál – Dés László: A dzsungel könyve (rendező: Nagy Regina) Miskolc, Határtalan Napok
    • William Shakespeare: Tévedések vígjátéka (rendező: Bocsárdi László, m.v.), Miskolc, Határtalan Napok
    • Frank Wedekind: A tavasz ébredése (rendező: Györfi Csaba), Nagyvárad, Holnapután Fesztivál
    • Michael Ende: Történet a tálról és a kanálról (rendező: Schneider Jankó, m.v.), Veszprém, Kabóciádé fesztivál
    • Jordi Garcerán: Burundanga, avagy a maszk, a baszk, meg a cucc (rendező: Csábi Anna), Mikháza, Csűrszínházi Fesztivál
    • Zágon István – Nóti Károly – Eisemann Mihály: Hippolyt, a lakáj (rendező: Bessenyei Gedő István), Mikháza, Csűrszínházi Fesztivál
    • Székely Csaba: Semmit se bánok (rendező: Lendvai Zoltán m. v.), Vác, VéNégy Fesztivál

 

 

Díjak:

 • Nagy Csongor Zsoltot, a társulat tagját Kaszás Attila díjjal tüntették ki.
 • A bukaresti Festin pe Bulevard színházi fesztiválon a Harag György Társulat Tévedések vígjátéka című előadása kapta a fesztivál közönségzsűrijének díját.
 • A kolozsvári Puck Menzetközi Báb- és Marionett fesztiválon az Illyés Gyula – Szántó Viktória – Kovács Áron: A bőgős fia meg az ördög (rendező: Sramó Gábor, m.v.) című előadás a fesztivál legjobb bábjaiért kapott díjat.

 

Belső díjak:

 

A közönségszavazatok alapján kiosztott díjak:

 1. Legjobb színésznő (Nagybánya): Moldován Blanka
 2. Legjobb színész (Nagybánya): Nagy Csongor Zsolt
 3. Legjobb drámai színésznő: Keresztes Ágnes
 4. Legjobb drámai színész: Rappert-Vencz Gábor
 5. Legjobb komikus színésznő: Moldován Blanka
 6. Legjobb komikus színész: Péter Attila Zsolt
 7. Legjobb epizód-színésznő: Budizsa Evelyn
 8. Legjobb epizód-színész: Poszet Nándor

 

II. A társulat művészeti tanácsa, illetve a társulat tagjainak szavazatai alapján kiosztott díjak:

 

 1. Támogatói díj: Steinberger Katalin és Gönczy Agáth
 2. „Angyalka” díj (a háttérszemélyzet díja Angel József egykori ügyelő emlékére): A műszak (díszítők)
 3. Diószeghy Olga díj (a háttérszemélyzet díja Diószeghy Olga súgó emlékére): Hajdu Timea

 

Debüt díj:

Baranyai Zoltán díj (debüt-díj): Budizsa Evelyn

 

Nívó-díjak:

 1. Keresztes Ágnes
 2. Nagy Csongor Zsolt
 3. Bogár Barbara
 4. Frumen Gergő

 

A társulat művészeti tanácsa által odaítélt nagydíjak:

 1. Ács Alajos díj: Moldován Blanka
 2. Harag György díj: Rappert-Vencz Gábor

 

 

 

A 2018/2019-es színházi évadban a Harag György Társulat munkáját a következő vendégművészek segítették:

 

 • Bocsárdi László, rendező
 • Lendvai Zoltán, rendező
 • Beczási Áron, rendező
 • Csábi Anna, rendező
 • Györfi Csaba, rendező
 • Bartal Kiss Rita, rendező
 • Márkó Eszter, színész
 • Csata Zsolt, színész
 • Lőrincz Rita, színész
 • Czvikker Katalin, dramaturg
 • Benedek Zsolt, dramaturg
 • Bartha József, díszlettervező
 • Bátonyi György, díszlettervező
 • Kiss Zsuzsanna, jelmez- és díszlettervező
 • Albert Alpár, díszlet- és jelmeztervező
 • Cristian Gatina, díszlet- és jelmeztervező
 • Deák Réka, díszlet- és bábtervező
 • Lenkefi Zoltán, díszlet- és bábtervező
 • Nagy Kovács Géza, díszlet- és bábtervező
 • Fekete Dóra, díszlet-, jelmez- és bábtervező
 • Bezsán Noémi, koreográfus
 • Bordás Attila, koreográfus
 • Tőkés Imola, koreográfus
 • Baumgartner Sándor, light designer
 • Rideg Zsófia, fordító
 • Demény Péter, fordító
 • Bakucz Dóra, fordító
 • Bányai Geyza, fordító
 • Bocsárdi Magor, zeneszerző
 • Bakos Árpád, zeneszerző
 • Cristina Chirila, zene, videó
 • Constantin Coada, zene
 • Anderco Péter, szólógitár
 • Cserey Csaba, dob
 • Sabo Marcel, basszusgitár
 • Zágoni Mihály, fúvós hangszerek

 

A társulat a következő tagokkal bővült a 2018/2019-es évadban:

 • Kófity Annamária, bábszínész

A 2018/19-es színiévadban a Harag György Társulat munkáját segítő Proscenium Alapítványnak az előadások létrehozására 170.695 lej, a Brighella Bábtagozat előadásait segítő Art Project Egyesületnek pedig 91.200 lej vissza nem térítendő támogatást sikerült pályázati alapokból lehívnia.

A társulatnak az idei színházi évadban 29 bérlete (felnőtt, középiskolás, ifjúsági, kisiskolás, nagybányai, nagykárolyi, tasnádi és óvodás bérlet), összesen 8.299 bérletese volt.

Összesen 53.436 néző követte figyelemmel a társulat műsorán szereplő produkciókat, amelyből 46.591 társulatunk saját előadásait tekintette meg, 5.049 diáknéző volt, és 6.845-en különböző vendégjátékok során láthatták előadásainkat. A székhelyen kívül 80, a székhelyen pedig 179 előadást játszottunk. A társulat összesen 259 alkalommal lépett közönség elé.

 

A Harag György Társulat PR-osztálya