A gyertya könnye – In memoriam Sütő András Csíkszeredában és Marosvásárhelyen

A gyertya könnye – In memoriam Sütő András Csíkszeredában és Marosvásárhelyen

 

Február 24-én, szombaton 17 és 19 óráktól Csíkszeredában, a Hunyadi László Kamarateremben, február 25-én és 26-án 19 órától Marosvásárhelyen, a Yorick Stúdióban  A gyertya könnye című, Sütő András műveiből készült összeállításra kerül sor Kilyén Ilka és Ritziu Ilka Krisztina előadásában. Az előadás rendezője és a színpadkép megalkotója Kincses Elemér. A  szövegeket Kilyén Ilka és Simon György válogatta.

„Nem irodalomtörténeti vitaindító, nem politikai védőbeszéd vagy vádirat, nem iskolai jellegű emlékműsor ez az összeállítás. A társadalommal perben álló, gondolkodó ember vívódásai, töprengései, emlékei, kiszolgáltatottsága, az önmagáért és másokért való felelősségvállalás erős késztetése, a húsunkba szakító fájdalmas igazságok kimondása ez a műsor. Minden elhangzott szó idézet Sütő András valamelyik művéből. Gyönyörűség volt a Szavak Nagyfejedelmének írásait újraolvasni. A mesebeli örök élet forrása lakozik bennünk.” – vallja Kilyén Ilka az előadás kapcsán.

„Andrásfalva messze van? Az lehet. De a képzeletbeli Andrásfalva itt van előttünk, benne élünk. És Sütő András mártír élete is itt világlik előttünk. Kétségbeejtő igazságai ma időszerűbbek, mint megírásuk idején. Mit szólna hozzánk, ha élne? Nem tudhatjuk. De művei szólnak, suttognak, üvöltenek, kezünkbe vetik magukat a könyvespolcról. Drága András! Andrásfalva messze van, de jobbik felünk, térdig sárban, jogtiprásban lépeget Andrásfalva felé. Feléd András.” – nyilatkozta Kincses Elemér, az előadás rendezője.

Csíkszeredában, jegyek elővételben kaphatók a színház jegypénztárában. Helyfoglalásra a 0266-314472-es valamint a 0751-039026-os telefonszámokon van lehetőség. Az előadás a Sütő András Baráti Egyesület és a Csíki Játékszín szervezésében Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának támogatásával tekinthető meg Csíkszeredában.

Marosvásárhelyen, helyfoglalásra a  0756-332-608 telefonszámon van lehetőség.