A gyergyószentmiklósi hidegből inspirálódó előadást mutat be a Figura

A gyergyószentmiklósi hidegből inspirálódó előadást mutat be a Figura

Elise Wilk Hideg című darabjának ősbemutatójára készül a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház. Az évad ötödik bemutatóját Leta Popescu jegyzi rendezőként, az előbemutatóra február 18-án, vasárnap este 7 órától kerül sor.

A Hideg – melynek alcíme: Négy valótlan történet Gyergyószentmiklósról – egy olyan előadás, melynek négy melankolikus, komikus és rejtélyes történetében önmagukra ismerhetnek a gyergyószentmiklósiak. Megtudhatjuk például a hokipálya és a gyergyói hokicsapat történetét. Mindezt az utcalámpák fényében. Kiderül, milyen egy különös találkozás mínusz 50 fokban és feltehetjük a kérdést: Csíkszeredában, vagy Gyergyószentmiklóson van hidegebb? Az előadás szól még rejtélyes eltűnésekről, borvízforrásokról és végtelen krumpliföldekről. És közben felbukkan az örök fiatalság titkát jelentő kék fény is. A produkció nem sorolható be a klasszikus műfaji kategóriákba, de tartalmaz borzalmakat, szerelmet, rejtélyt… és egy kis sci-fit is.

„A Hideg egy Gyergyószentmiklósról szóló áldokumentarista írás. A darab szereplői soha nem léteztek, a történetek is a fantázia szüleményei.
Az egyetlen létező tény, hogy Gyergyószentmiklóson nagyon hideg van. Amikor beköszöntenek a hosszú, fagyos téli éjszakák és köd borítja a várost, az emberek behúzódnak otthonaikba és meséket találnak ki. Mert így gyorsabban telik az idő. Mert így elszökhetnek kis időre egy más világba. Meglehet, egyszerűen csak azért mesélnek, mert így kevésbé magányosak. A Hideg arról az igényünkről szól, hogy mesélhessünk és meséket hallhassunk.”

Elise Wilk, a darab szerzője

„Nem létezik város történetek és történelem nélkül. Nem létezik város szerelem, magány, vagy humor nélkül és minden városban történnek bűncselekmények is. Nem csak dokumentumfilmekből, vagy hírekből érthetünk meg egy közösséget. A kitalált történeteink is rólunk beszélnek. Nem valóságos statisztikai adatok által, hanem a hely hangulatán keresztül. Hogy miért Négy valótlan történet Gyergyószentmiklósról? Talán azért, mert itt másképp villan a fény.”

Leta Popescu, az előadás rendezője

Az előadás az AFCN (Román Nemzeti Kulturális Alap), az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Bethlen Gábor Alap (BGA) támogatásával valósul meg.

Az előadás következő időpontjai:

–       február 19., hétfő, 19.00

–       március 2., péntek, 19.00

Jegyek ára az előbemutatóra 20 lej. Az előbemutatót követő időpontokra a jegyek ára 15 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak és csoportkedvezménnyel (min. 10 fő) 10 lej.

Jegyek válthatók munkanapokon 15.00 és 19.00 óra között a Figura Stúdió Színház előcsarnokában található jegypénztárban. Online jegyvásárlás a www.biletmaster.ro oldalon. Helyfoglalás és információk a 0752-227-011-es telefonszámon, vagy az org@figura.ro e-mail címen.

 

Elise Wilk:
HIDEG / FRIG

Négy valótlan történet Gyergyószentmiklósról

Magyar fordítás: Czegő Csongor

ŐSBEMUTATÓ

Játsszák:
Bartha Boróka, Boros Mária, Faragó Zénó, Kolozsi Borsos Gábor, Máthé Annamária, Moșu Norbert-László, Tamás Boglár, Vajda Gyöngyvér

Díszlet, jelmez: Török Réka
Zeneszerző: Bocsárdi Magor
Rendező: Leta Popescu

www.figura.ro