A gyergyói Zűrzavaros éccaka Marosvásárhelyen

A gyergyói Zűrzavaros éccaka Marosvásárhelyen

Ion Luca Caragiale ZŰRZAVAROS ÉCCAKA című komédiáját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében mutatja be a Gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház április 28-án, szombaton este 7 órától.

Caragiale csaknem 140 éves vígjátékának humora máig friss, a XIX. századi Bukarest lecsúszott közegének nyelvi és kulturális sokféleségéből építkező dráma Székely Csaba vérbő komikusi vénával fordított változatában került bemutatásra a Figuránál. Az emberi butaság leleplezése zseniális komédiát képes szülni. Kiből mennyire lehet tréfát űzni? Mire képesek a körmönfont szerelmes nők? Ki számít jó hazafinak? Kit és hogyan minősít az, ha valakiért a politikai hovatartozása miatt rajonganak? A Zűrzavaros éccaka című vígjáték egy olyan éjszaka bonyodalmait meséli el, melyben a titkos és tiltott szerelmeké a főszerep. Szinte mindenki egyszerre cseppen a káosz közepébe, hiszen, ha egy házon belül adott a szerelmi háromszög, az ravasz játszmákat követel. Ráadásul élet-halál kérdésévé, majd a megoldás kulcsává válik egy elrontott házszám is. Az egész éjszakát összegubancoló cselszövések eredménye pedig: elégedettség, boldogság és a tény, hogy egy felszarvazott rendőrférj pont a tudatlansága miatt válik szerethetővé. A nagy kibékülés örömében pedig egy új politikai csillag is születni látszik: egy lelkes, eszmékkel teli ifjú elöljáró tudhatja csak igazán, mit is akar a nép. Ezt gondolják a történet szereplői. De eközben a történések vajon mennyire szülnek bennünk ironikus gondolatokat? Talán össze nem illő kérdések ezek, de ez az igazán zűrzavaros éjszaka végén mindent megmagyaráznak a kellően csattanós válaszok.

Szereposztás: SZŐRÖSSZÍVŰ DUMITRACHE POIAȚĂ MESTER – fakereskedő, a polgárőrség kapitánya: Moșu Norbert-László; NAE IPINGESCU – rendőr, a kapitány elvbarátja: Faragó Zénó; CHIRIAC – segéd, Dumitrache bizalmasa, polgárőrmester: Fodor Alain Leonard; SPIRIDON – gyakornok Dumitrache házában: Gulácsi Zsuzsanna; RICĂ VENTURIANO – járásbírósági irattáros, joghallgató és publicista: Dávid A. Péter; VETA – Dumitrache hitvestársa: Máthé Annamária; ZIȚA – Veta húga: Vajda Gyöngyvér;

Fordította: Székely Csaba; Díszlettervező: Tenkei Tibor; Jelmeztervező: Bocskai Gyopár.

Rendező: Albu István.

Az előadásra érvényesek a Bernády György mecénásbérletek. A szabadon maradó helyekre jegyek válthatók.