A Gyerekünk és a Megtorlás a Csíki Játékszín műsorán

A Gyerekünk és a Megtorlás a Csíki Játékszín műsorán

A Csíki Játékszín két olyan előadás felújítására készül, melyeket eddig csupán egy-két alkalommal láthatott a közönség. Február 12-13-án (pénteken és szombaton) 19.00 órától újra műsorra kerül Tóth Árpád rendezésében I. L. Caragiale Megtorlás című darabja, február 16-17-én (kedden és szerdán) 19.00 órától pedig Hatházi András rendezésében Halász Péter Gyerekünk című darabja látható újra. Bár bemutatásuk idején mindkettő kamaratermi előadás volt, a Megtorlás ezúttal a Csíki Játékszín nagytermében, csökkentett nézőszámmal tekinthető meg. A Gyerekünk című előadás eredeti játszóhelyén, a Hunyadi László Kamarateremben marad.

Az előadások a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósultak meg.

I. L. Caragiale – Tóth Árpád: MEGTORLÁS

I. L. Caragiale 1890-ben írta meg a Megtorlást, amely különbözik addigi társadalombíráló vígjátékaitól. A Csíki Játékszínben 2019-ben került bemutatásra a darab, és most közel két év után, február 12-13-án (pénteken és szombaton) 19.00 órától lesz újra látható az előadás.

A cselekmény egyetlen éjszaka alatt játszódik, egy kósza hír a szereplők elmúlt kilenc évének minden keserűségét, feszültségét felszínre hozza. Mindegyikük súlyos terheket cipel: a szerelemből elkövetett, eltitkolt gyilkosság terhe; a kínzó bűntudat; az őrjítő magány; a sohasem múló gyász; a sejtelem és a mardosó gyanú érzése; a bűnnel szerzett házasság súlya; a jogtalan büntetés és kínzás, a rácsok mögött ártatlanul sínylődő megtört elme; az elcsábulás és szerelembe esés miatti cinkostárssá válás tehetetlensége.

Ez négy ember keserű kiáltása és életük leghosszabb éjszakája.


Halász Péter: GYEREKÜNK (rendező: Hatházi András)

Halász Péter Gyerekünk című darabját 2020. február 16-án mutatta be a Csíki Játékszín társulata, az előadás pont egy év elteltével újra látható február 16-17-én (kedden és szerdán), 19.00 órától.

Hogy van az, hogy a színházban nem szövődnek szerelmek, csak moziban? Ott összeér két térd, ott combra csúszik a tenyér. De a színházban a Rómeó és Júlia alatt – semmi. A színházban nem. Felvonulunk, bevonulunk, nézünk, tapsolunk, elvonulunk, sóhajtunk: emlékezetes esténk volt. Sőt, amikor bevonulunk az előadásra, már akkor mondjuk magunkban: ez szép emlék lesz. Nagyanyám jut eszembe, aki mindig odahívott maga mellé, amikor elvágta a csirke nyakát. Látod? Ez lesz az ebéd. Nézzed!Jegyek ára mindkét előadásra 30 lej, kedvezményesen 20 lej. Jegyek válthatók a színház jegypénztárában munkanapokon 12.00 és 15.00 óra között