A Giuvlipen társulat Személyi kultusz c. előadása a Tranzíciókon

A Giuvlipen társulat Személyi kultusz c. előadása a Tranzíciókon

2019. április 20-án 19 órai kezdettel folytatódik a Tranzit Alapítvány euroregionális kortárs előadóművészeti programja, a TRANZÍCIÓK a bukaresti Giuvlipen társulat Személyi kultusz (Cultul personalității) című előadásával.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

TRANZÍCIÓK TRANZIȚII / euroregionális kortárs előadóművészeti program

2019-2020

2019 márciusától a Tranzit Ház két éven át 17 Romániában és a környező országokban létrehozott színházi előadásnak, illetve performansznak ad otthont. A Tranzíciók kisebbségi és marginalizált csoportok aktuális társadalmi problémáit tematizálja, egy közös euroregionális szövegkörnyezetben. A Kolozsvárra meghívott előadások peremhelyzetekről és kirekesztésről szólnak, ugyanakkor helyzetünk újragondolásának, a fejlődés útjainak és az együttélés új formáinak lehetőségeit keresik.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Személyi kultusz / színházi előadás

Április 20, szombat

19:00 óra

Tranzit Ház (G. Barițiu/Malom utca 16, Kolozsvár)

A Személyi Kultusz egy performatív kísérlet, amely a Román Kommunista Párt Politikai Bizottságának dokumentumai, valamint titkosszolgálati anyagok alapján kérdez rá arra, hogyan viszonyulunk közelmúltunk történelméhez és annak elhunyt szereplőihez. Hogyan lehetséges performatív módon viszonyulni egy mai napig nehezen érthető időszakhoz, amelyről voltaképpen nagyon keveset tudunk?

„A találkozás formátuma egy tabloid televíziós műsor, a Személyi Kultusz, amelyet Nicolae Ceaușescu moderál és amelynek meghívottai Ana Pauker és Gheorghiu-Dej. És ahogy ebből a formátumból következik, a politikai témák a meghívottak magánéletének pikáns részleteivel, valamint „művészi pillanatokkal” váltakoznak, amikoris mindenki nevet, énekel és táncol.  Lehet, hogy az 50-es évek shakespeari évek voltak, Mihai Lukács előadása azonban teljeséggel brechtiánus. Anélkül, hogy túlzottan komolyan venné magát (tehát halottasházak nélkül, de dokumentumokra alapozva), a Személyi Kultusznak sikerül tematizálnia közelmúltunk történelmének egy vitatott periódusát.” (Oana Stoica, Scena 9)

írta és rendezte / Mihai Lukács
díszlet / Iulia Toma
zene / Rekabu, Nicky Stevens
videó / Claudiu Cobilanschi
producer / Giuvlipen
játsszák / Oana Rusu, Andrei Șerban, Raj Alexandru Udrea.

Esemény / https://www.facebook.com/events/793847987644145/

Weboldal / http://tranzithouse.ro/actual.php

Jegyek / http://reservr.net/u/Funda%C8%9Bia-Tranzit-Alap%C3%ADtv%C3%A1ny/event/aCm6pgQTQV5ciYpJ?fbclid=IwAR1yxfBmQjf4afWHrRWSP-pZaWJ90WFusI6QkX7rI_AbiXdvi8JNaAFuM8k

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Az előadás létrejöttét a Román Kulturális Alap (Administrația Fondului Cultural Național – AFCN) támogatta.

A projekt nem feltétlenül tükrözi a Román Kulturális Alap álláspontját. Az AFCN nem felelős a projekt tartalmáért, vagy azért a módért, ahogyan a projekt eredményeit felhasználták; ez teljes mértékben a támogatás kedvezményezettjének felelőssége.