A fülemüle – új gyerekelőadás a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

A fülemüle – új gyerekelőadás a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

December 16-án, szombaton este 7 órától a színház nagytermében tartja a Kolozsvári Állami Magyar Színház a 2023-as év utolsó bemutatóját: A fülemüle című gyerekelőadást Traian Savinescu rendezésében láthatja a közönség; a rendező első alkalommal dolgozott együtt a kolozsvári társulattal. Az ősbemutató szövegkönyvét, Hans Christian Andersen ismert meséjét Tasnádi-Sáhy Péter adaptálta színpadra. A bemutatót követően az előadást legközelebb december 17-én délután 5 órától, illetve december 23-án este 6 órától tekintheti meg a közönség.

A bemutatót megelőző sajtótájékoztatón Traian Savinescu megköszönte a lehetőséget, hogy a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatával dolgozhatott együtt, majd a darabválasztás kapcsán elmondta, hogy olyan előadás szeretett volna rendezni, amelyet a család minden tagja élvezhet, így esett a választása Andersen A fülemüle című meséjére. Savinescu elmondása szerint ezen a mesén keresztül beszélni lehet a művészet mai helyzetéről is, amely véleménye szerint számos különböző bomlasztó tényezőnek van kitéve.

Az előadás szövegkönyvét jegyző Tasnádi-Sáhy Péter harmadik alkalommal dolgozik együtt a rendezővel. A szerző számára izgalmas feladat volt ezzel a szöveggel dolgozni, mivel A fülemüle egy varázslatos mese, amely sok titkot rejt, illetve a szépség, a tisztaság, a művészet és a hatalom viszonyáról is lehet gondolkodni. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a rendező kérésére az adaptációhoz felhasználták Arany János és Weöres Sándor két, a fülemüléhez kapcsolódó művét is.

Román Eszter, az előadás címszereplője számára nagy öröm gyerekelőadásban játszani, annál is inkább, mivel kolozsvári származása miatt, ő is olyan korábbi népszerű gyerekelőadások mesealakjain nőtt fel, mint Albert Csilla Szupertónia királykisasszonya (A kék csodatorta) vagy Pethő Anikó Maszat Jankája (Túl a Maszat-hegyen). Reményei szerint A fülemüle is egy meghatározó előadás lesz a mostani gyerekek számára.

Az előadás rendezője Traian Savinescu, a produkció létrehozásában közreműködött továbbá Bocskai Gyopár díszlet- és jelmeztervező, Pál Petra zeneszerző, Sinkó Ferenc koreográfus. Az előadásban szereplő zenészek: Iasmina Palage (fuvola) és Kiss Dávid (ütőhangszerek). Az előadáshoz a bábokat Cristina Sandu készítette.

Az előadás címszerepét, a mesebeli Fülemülét Román Eszter alakítja, további szerepekben Buzási András, Albert Csilla, Kardos M. Róbert, Gedő Zsolt, Orbán Attila, Farkas Loránd, Csutak Réka, Laczkó Vass Róbert, Laczó Júlia, Varga Csilla, Balla Szabolcs, Marosán Csaba, András Gedeon, Daradics Hannah és Pánczél Lilla látható.

A fülemüle bemutatójára, valamint a december 17-ei és 23-ai előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online a huntheater.biletmaster.ro weboldalon.