A Figuránál bérletben az Übüség

A Figuránál bérletben az Übüség

Április 15-én, szerdán este 7 órától a Mockinpott-bérlettel, április 16-án, csütörtök este 7 órától az Arlecchino bérlettel tekinthető meg Márkó Eszter rendezésében az Übüség, mely a Figura Alfred Jarry-szövegek nyomán készült produkciója.

 

Jegyek ára 15 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 10 lejbe kerül. Jegyek válthatók a Figura jegyirodájában munkanapokon 10.00 és 16.00 óra között, valamint előadás előtt egy órával a helyszínen. Jegyfoglalás a 0752-227-751-es telefonszámon, vagy az org@figura.ro e-mail címen.

 

Van-e mindenkori übüség? Ha van, milyen a természete? Mit jelenthet Alfred Jarry diáktréfából megalkotott, mára már típusként emlegetett Übüje a ma nézőjének? Übüt a XIX. század végi nyárspolgár korlátoltságából, gyávaságából, együgyűségéből és mohóságából gyúrta egyetlen archetipikus alakká Jarry. Az a közeg azonban, amiből főhőséhez ihletet merített, nem sokkal az Übü-darabok keletkezése után első-, másod- és harmadrendű zsarnokok, úrhatnám pojácák egész sorát szabadította a történelemre.

 

A Figura előadása Jarry Übü-drámáinak és töredékeinek szövegeit felhasználva hozza létre saját Übü-változatát. Jarry halhatatlan alakja mellett így válik a történet egyenrangú szereplőjévé a (szokás szerint) felheccelt, megvezetett és kizsigerelt tömeg, vagy Bugrisláv királyfi, aki trónjáról letaszított apjáért esküszik bosszút.

 

 

Übü papa: MOŞU NORBERT-LÁSZLÓ

Übü mama: MÁTHÉ ANNAMÁRIA

Poszomány kapitány: SZABÓ EDUÁRD

Vencel király / Jack: KOLOZSI BORSOS GÁBOR

Rozamunda királyné: BOROS MÁRIA

Bugrisláv herceg: FARAGÓ ZÉNÓ

Lord Canbivalbass: VAJDA GYÖNGYVÉR

Orosz vitéz: TAMÁS BOGLÁR

 

Valamint a kolozsvári BBTE Színház és Televízió Kara Magyar Színházi Intézetének hallgatói: ÁRUS PÉTER, BUDIZSA EVELYN, DEMETER HELGA, FODOR ALAIN LEONARD, JEROVSZKY TÍMEA, MAJOR ÁGOTA, SZUCHER ÁGNES

 

PFŐDIRIGA: MÁRKÓ ESZTER

Pfőpfirka: Prezsmer Boglárka

Pfőszabász: Bocskai Gyopár

Pfanfárok és egyéb dalok: G SZ G, Kovács Áron

Pfőfickándos: Sándor Csaba

Alpfőnök: Miholcsa Zsombor