A Figura vendégjátékai a Szent György Napokon

A Figura vendégjátékai a Szent György Napokon

Két előadással kapott meghívást a Figura az idei Szent György Napokra. A De mi lett a nővel? és a Füttyös kalandjai című produkciók összesen négy alkalommal tekinthetők meg a Tamási Áron Színházban.

Április 26-án, vasárnap 17.00 és 20.00 órától került műsorra Albu István rendezésében Csehov-Kiss Csaba darabja, a De mi lett a nővel? című produkció.

Kiss Csaba drámájának alapját nyolc Csehov-novella képezi, melyek precíz dramaturgiai érzékkel formálva, izgalmas keretbe helyezve válnak egyetlen szöveggé. A groteszk humorral és számtalan komikus helyzettel átszőtt történet műfaja: férfimese. Három vándorszínész elbeszélései fonódnak össze, s adnak hozzá újabb és újabb darabokat egy titokzatos nőalak, Irina Bikulina kirakósjáték szerű arcképéhez. Leányszöktetés és romantikus szerelem, feslettség és sírig tartó hűség: megannyi ellentmondásos szín festi e képzelt nőalak portréját, ám a kérdés – az hogy végül mi is lett a nővel? – mindvégig nyitva marad.

Április 27-én, hétfőn 10.00 és 12.00 órától Márkó Eszter rendezésében a Füttyös kalandjai című gyerekelőadást nézhetik meg a kisebbek.

Nagy Olga erdélyi folklorista Fütykös és a sárkány c. művét és más meséit dolgozza fel a mesejáték. A klasszikus magyar népmesemotívumokra felfűzött történetet hagyományos népi hangszerek, a vásári komédiák hangulatát idéző humoros, könnyed, de nagyon pontos játékstílus, a gyors, egyszerű, látványos helyszínváltások teszik izgalmassá. Füttyös, a szegény parasztlegény, aki ugyan rest a kétkezi munkára, de esze, szíve a helyén, világgá indul, hogy megkeresse szerencséjét. Eljut Búvalbélelt ország számos „keserves-bús” falujába, hogy helyrecsavargassa a meghibbant emberek eszét, majd Bergengócia szeszélyes királykisasszonyának udvarába vándorol: ott vár rá az igazi feladat. Nem sárkányt, hanem királylányt kell szelídítenie. Az emberi butaságon túl, még a kétfejű Ördög-Bördöggel is meg kell küzdenie… Boldogulása felé vezető útján józan paraszti esze, igazságérzete, bátorsága és hite segíti őt, s a remény hogy változtatni tud ezen a nagyon fejtetőre állított világon.