A Figura e heti színházi kínálata

A Figura e heti színházi kínálata

Ezen a héten is változatos színházi programmal várja nézőit a Figura. Két előadással érkezik Gyergyószentmiklósra a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház társulata, valamint újra műsorra kerül a Kövekkel a zsebében című produkció.

 

LÚDAS MATYI

Február 22-én, szerdán 12.00 órától a Figuránál kerül bemutatásra a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház Lúdas Matyi című román nyelvű mesejátéka. A Fazekas Mihály műve alapján készült produkciót Mirela Bucur rendezésében tekintheti meg a közönség.

Lényeges, hogy ebben a multikulturális közösségben a magyar népmesekincset megismertetni a román gyerekekkel, eképpen hozzájaárulva egymás kultúrájának megismeréséhez, és egy kiegyesúlyozott párbeszéd lehetőségének megtermetéséhez.

Lúdas Matyi

Mirela Bucur rendezőnő úgy véli, hogy az általa rendezett Ion Creangă mesék alapján készült trilógia („A kecske és a három gida”, „Apó lánya, anyó lánya”, illetve a „Két arany”) után, melyeket az elmúlt 17 év során teltházzal játszott a színház román és magyar anyanyelvű gyerekek számára egyaránt, szükségszerű, hogy egy magyar folklórból származó mesét is színpdra állítson. „remélem, hogy ez az előadás a román és magyar gyerekek körében ugyanolyan sikernek fog örvendeni, mint az előző produkciók.” (Mirela Bucur)

Jegyek ára 7 lej.

 

ROMÁNIAI NAPLÓ. SEPSISZENTGYÖRGY

 

A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház nagy sikerrel játszott Romániai Napló. Sepsiszentgyörgy című előadása február 22-én, szerdán 19.00 órától nagytermi stúdióelőadásként kerül műsorra a Figuránál. A román nyelvű előadás magyar felirattal tekinthető meg.

 

Egy napló az őszinteség kísérlete, és egyedivé, vagyis művészi alkotássá akkor válhat, mikor egy átgondolt, jól felépített szerkezeten keresztül a gondolat intimitását tárja fel, amely folyamatosan elrejt és felfed egyaránt. Egy városnak nem csupán egy arca van, hogy milyen, az annak függvénye, hogy ki és honnan nézi. Sepsiszentgyörgy Carmen Lidia Vidu Romániai Naplójában az Andrei Mureşanu Színház néhány színészének szemszögéből látszik.

Az előadás azt vizsgálja, tényleg be lehet-e hatolni egy város intimitásába? Hol és hogyan? Lopakodva, javasolja a rendezőnő, és lakosainak olyan oldalait megközelítve, melyeket ritkán vagy soha nem tárnak nyilvánosság elé.

Titkok és leleplezések játéka kezdődik, a hat színész életének pillanatfelvételeiből összerakva: honnan származnak, szülőkről, nagyszülőkről, félelmekről és türelemről, útjukról, mely Sepsiszentgyörgyre vezetett, román nyelvről és magyarokról, az első rácsodálkozásokról, kezdetekről, lakásokról, szomszédokról, kedvenc házról, egy macskáról, albérletekről, költözésekről, keresésekről, menekülésekről kedves helyekre, és szembenézés a közönyösséggel. A színész kimerítő munkájáról, nézőkről, álmokról, eltévelyedésekről, szerelmekről és türelemről, reményről, hibákról, csalódásokról, szakításokról, összeomlásokról, sokkról, félreértésekről, közös költségekről, gyerekekről, sebezhetőségről, tehetetlenségről, férjről, aki kiakad, dühről, meneküléskényszerről és türelemről, veszteségekről és nyereségekről, lázadásról és a hét puccsista történetéről, akik ráijesztettek a kelet színházi világára.

A boldogság pillanatairól, zodiákusról, zenéről, ellenszenvről, feszültségről, szenvedélyről, képmutatásról, arroganciáról, koholmányokról, túlzásokról, magyar nyelvű manele-ről, tetoválásokról, az első bemutatóról és a halálról, mely legyőzi a színházat, a kedvenc helyről, amely az otthon. És végül a türelem művészetéről. A „Napló Romániáról” egy olyan párbeszéd tere, melyet Carmen Lidia Vidu rendezőnő nyitott, abból a célból, hogy megismerje saját generációját, és ezen keresztül egy olyan Romániát, mely nem szerepel a televíziós műsorokban és a turisztikai ajánlatokban.

Jegyek ára 10 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 7 lej.

 

MARIE JONES: KÖVEKKEL A ZSEBÉBEN (Gyergyószentmiklóson és Egerben)

 

Február 23-án, csütörtökön este 7 órától újra műsoron a Figura Kövekkel a zsebében című produkciója.

Ezt követően az előadás február 26-án, vasárnap, az egri Gárdonyi Géza Színházban kerül bemutatásra.

Marie Jones darabja Kolozsi Borsos Gábor és Moşu Norbert-László előadásában tekinthető meg, a produkció rendezője Csuja László.

A két szereplő tizenhat karaktert játsszva adja elő a történetet, mely egy amerikai filmstáb írországi filmforgatását meséli el.

Jake és Charlie élete kissé zátonyra futott, mindketten a filmiparban látnak új lehetőségeket, ám ismeretség híján nekik csak statisztaszerep jut. A statiszták szerencséje viszont pont az, hogy jó megfigyelő válhat belőlük.

Így ismerhetünk meg többek között egy elkényeztetett dívát, egy toporzékoló rendezőasszisztenst, a helyi papot, az „egyetlen túlélő” statisztát, és egy fiút, akinek az élete szomorú fordulatot vesz…

Jegyek ára 15 lej, diákoknak, nyugdíjasoknak és csoportkedvezménnyel (min. 10 fő) 10 lej.

Az előadásra jegyek munkanapokon 10.00 és 16.00 óra között a Figura jegyirodájában válthatók, vagy előadás előtt egy órával a színház előcsarnokában. Információk és helyfoglalás a 0752-227-011-es telefonszámon, vagy org@figura.ro e-mail címen.