A Fabulamundi. Playwriting Europe projekt újabb bemutatója

A Fabulamundi. Playwriting Europe projekt újabb bemutatója

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulatának soron következő felolvasószínházi premierje Josep Maria Miró: Principiul lui Arhimede / Arkhimédész törvénye című darabja, melyet a Fabulamundi. Playwriting Europe – Crossing Generations projekt keretében mutatnak be.

            Rubén, egy gyerekcsoport úszás-oktatója átöleli és megcsókolja az egyik tanulót, aki sír, mert fél a víztől, és nem akar karúszók nélkül vízbe merülni. Rubén gesztusa azonban a szülők körében bizalmatlanságot eredményez, akik panaszt tesznek, mindez pedig egy sor gyanakvást előítéletet és félelmet hoz felszínre. Az Arkhimédész törvénye a kortárs emberi kapcsolatokról és félelmekről szóló színmű. A mű a Katalán Irodalmi Intézet (Institució de les Lletres Catalanes) támogatásával született, és elnyerte színházi  Born-díjat.

            Az előadás rendezője Gáspárik Attila, a szereposztás tagjai: Elena Purea, Ciugulitu Csaba, Luchian Pantea, Sergiu Marocico és Ştefan Mura.

            A rendező Gáspárik Attila így vélekedik a darabról: „Felkavaró szöveg, amely lehetőséget ad arra, hogy újragondoljuk azt a módot, ahogy az emberi kapcsolatok a nyilvánosság előtt alakulnak. Azt hiszem, hogy az elmúlt harminc évben gyökeresen megváltozott az emberek egymás közti viszonya. Ha a közelmúltig természetes volt egy pofon az iskolában, vagy sport-edzések közben, ma már a tanár vagy edző minden gesztusa értelmezhetővé válik. És a legfontosabb szempont az, hogy soha nem tudható, hogy ezek az értelmezések hová vezetnek, vagy hogy a kapcsolatok hogyan fognak a jövőben fejlődni.

Josep Maria Miró alkotót felfedezve újra beigazolódott, hogy milyen közel vagyunk egymáshoz, akár Marosvásárhelyen vagy Barcelonaban élünk. A problémák, amelyekkel ma az európai társadalom szembesül, mindenhol ugyanazok, és az Arkhimédész törvénye jellegű szövegek, vagy az egyéb kulturális események közelebb visznek minket egymáshoz.”

            A Principiul lui Arhimede / Arkhimédész törvénye felolvasószínházi premierjére május 7-én, szombaton 17.00 órától kerül sor a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Kistermében.

            Az előadást – melyen a szerző is jelen lesz – közönségtalálkozó követi. A belépés díjtalan, a helyek függvényében. Helyfoglalásért a spectator@teatrunational.ro. címre lehet jelentkezni.

            Az előadás 16 éven felüli nézőknek ajánlott.