A DESZKA Feesztiválon a Tizenöt próbálkozás a színészetre

A DESZKA Feesztiválon a Tizenöt próbálkozás a színészetre

Április 11-én, helyi idő szerint 21 órai kezdettel Debrecenben, a Csokonai Színház által szervezett XII. DESZKA Fesztiválon lesz látható a Harag György Társulat Tizenöt próbálkozás a színészetre című előadása. Magyarország legrangosabb kortárs drámafesztiválján már több alkalommal is szerepelt a társulat, melynek idén a színészi élet csúcspontjait és érzelmi hullámvölgyeit tizenöt képben bemutató monodrámája kapott meghívást a DESZKÁ-ra.

Szereplője Hatházi András UNITER- és Jászai-díjas színész, rendező és egyetemi oktató, rendezője pedig Tom Dugdale, fiatal amerikai színházi alkotó, aki rendezői tevékenysége mellett író, designer, zeneszerző, színész és egyetemi oktató. A produkció írói Hatházi András és Tom Dugdale.

Az előadás ősbemutatója Szatmárnémetiben volt 2017. december 13-án. Azóta rendszeresen szerepel a társulat műsorán, bemutatták mások mellett az Északi Színház román társulata és a Harag György Társulat által közösen szervezett miniévadban is.

“Az előadás vallomás a színészmesterségről, a művész félelmeiről, a színpad félelmetes varázsáról. Az alkotók Shakespeare urat hívták segítségül, és a színész tizenkét arcát mutatja meg. Drámában és komédiában, klasszikusban és kortársban félelmetes tehetséggel és lefegyverző humorral vizsgálja a színpadi jelenlétet” – írja a darabról Simon Judit, az Erdélyi Riport (erport.ro) színikritikusa.

Mi lenne, ha nem mennék be? Nem akarok bemenni, rettenetesen álmos vagyok. Nem tudom, egyfolytában ásítozok. Képtelen vagyok. Istenem, add, hogy hirtelen tapsrend legyen, felvegyem a gázsit, és hazamenjek! Nem tudom a szövegem, nem emlékszem a mozdulataimra, nincs hangom. Krákognom kell, köhögnöm kell, de nem szabad. Mi lenne, ha itt maradnék? Miért jöttek el ma a nézők? Meg tudja ezt nekem valaki magyarázni? Miért járnak az emberek még mindig színházba? Ha tudnák, hogy milyenek vagyunk a színfalak mögött, biztos nem jönnének többé. Sajnálnának. Moziba járnának inkább.
Hatházi András és Tom Dugdale előadása a színész tudathasadásos állapotáról – estéről estére szüntelenül hazudunk és igazat mondunk.

Az előadás díszlet- és jelmeztervezője Hatházi Rebeka m. v., dramaturgja Deák Katalin m. v., technikai munkatársa Sipos Júlia m. v.. A darabot Biró Eszter, Kovács Eszter és Raluca Sas-Marinescu fordította román és angol nyelvre. Ügyelő, súgó: Fábry Zoltán.