A Csíki Játékszín júniusi játékrendje

A Csíki Játékszín júniusi játékrendje

Júniusban újabb bemutatóval készül a Csíki Játékszín. „Játsszunk el a gondolattal: mikor kezdődik el egy előadás és meddig tart? Hol húzódik a határ színházi szituáció és hétköznapi helyzet, esemény között? Igen, talán máris az előadásban vagyunk ”→ Sarlatán (r.: Tom Dugdale)

Fesztiválozik a III. Richárd:

  • A budapesti Thália Fesztivál a Vidéki Színházak Fesztiválját és a Határon Túli Magyar Színházak Szemléjét fogja össze. A rendezvénysorozatot a Csíki Játékszín III. Richárdja, Shakespeare korai klasszikus nyitja a Nagyszínpadon Vladimir Anton rendezésében.
  • Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN). A színházi seregszemélét a III. Richárd zárja majd.

A Szar ügy (r.: Alejandro Duran) szereplői a tizenéves Tina, Bobby és Jill, akik hétköznapi, közvetlen nyelvezettel dramatizálják a bonyolult családi és társadalmi környezetben való felnövekedés problémáit, a pénz- és szeretethiányt, ami kiegészül a felnőtté válás, a szenvedés és az útkeresés okozta kihívásokkal és konfliktusokkal. Miközben küzdenek azzal, hogy ne ismételjék meg szüleik hibáit, és hogy elszakadjanak azoktól a társadalmi sztereotípiáktól, amelyekben felnőttek.

Júniusban ismét műsoron a Valahol Európában (r.: Somogyi Szilárd), ami nem véletlenül lett közönségkedvenc: őszinte és mélyen humanista történet szeretetről, barátságról, együttérzésről, no meg a félelem legyőzéséről, ami nem csak háborús időkben jelenthet kemény harcot.

Nincs nyár Csárdáskirálynő (r.: Sebestény Aba) nélkül. Az osztrák-magyar operett műfajában talán nem is született nagyobb mű, mint a Csárdáskirálynő. Túlélt két világháborút, forradalmakat, rendszerváltásokat, kritikát és ovációt, miközben úgy tudott szórakoztató maradni, hogy mindenkor megtartotta aktualitását. Mialatt felcsendülnek a régi slágerek, és az utolsó felvonásig szorítunk Edvin herceg és az orfeumi énekesnő osztályhatárokon átívelő szerelmi viszonyáért, odakint mindig történik valami: világjárvány, háború.

A Harmadik Figyelmeztetés diák színjátszókból álló csoportja Tasnádi István verses komédiáját, a Finitócskát (r.: Pap Tibor) állította színpadra, amelyet júniusban is láthat a közönség. A 44 éves nagyábrándi lakos, Blondin Gáspár élete senkit sem különösebben érdekel, halálából viszont annál többen húznának hasznot. Gáspár ezért egyre pimaszabb öngyilkosságalkusszá válik: környezetének szenzációéhségét csillapítandó úgy dönt, hogy eladja a halálát. Többször is.

A Búcsújárás (r.: Dálnoky Csilla) a csíksomlyói búcsú körüli jelenségekből inspirálódva született, és három különböző év búcsújárási eseményei köré épül. Az első rész a 2017-es búcsú idején zajlik, a második felvonás a pápaplátogatás évében történik, míg a harmadik részben már kezdetét veszi a világjárvány. A dráma egyik erőssége az a humor, ami által a szerző rendkívül jó érzékkel és részletességgel ragadja meg azokat a csíksomlyói búcsújárás körül kialakult jelenségeket, melyeket mindannyian ismerünk, és évről évre megtapasztalunk.

Tom Dugdale és Hatházi András

A SARLATÁN

Itt ülünk egy hideg konyhában az isten háta mögött. Odakint havazik, süvít a szél. Ülünk ebben a sivár délutáni fényben, egy kis asztal mellett egymással szemben, és arról beszélgetünk, hogy mit érzünk valójában, valójában mire is lenne szükségünk, és ebben az eszmecserében, ebben a vallomásban benne van a jó cselekvésének a lehetősége, mert mindez annyira igaz, annyira valóságos! Ez valóságos. Ez megtaníthat bennünket valamire – téged és engem – és végeredményben bárki mást, aki most minket néz. Ez színház.

SZEREPOSZTÁS

A tanár • HATHÁZI ANDRÁS

Konstantin • NAGY GELLÉRT

Nyina • BALÁZS-BÉCSI ESZTER

Szöveg • TOM DUGDALE, HATHÁZI ANDRÁS

Rendezte • TOM DUGDALE

Díszlet- és jelmeztervező • HATHÁZI REBEKA

BEMUTATÓ: 2022. 06. 09.