A Csíki Játékszín előadásai a magyar dráma napja alkalmával

A Csíki Játékszín előadásai a magyar dráma napja alkalmával

Harminchárom éve, hogy minden szeptember 21-én, Madách Az ember tragédiája ősbemutatójának évfordulóján, megünnepeljük a magyar drámairodalmat.Idén a magyar dráma napján valamint a következő napon, a Csíki Játékszín két magyar szerző művét játssza repertoárjáról. Csíkszeredában, szeptember 21-én, 20 órai kezdettel bérletszünetben újra látható Szép Ernő színműve, a Vőlegény. Egressy Zoltán Portugál című vígjátékát pedig szeptember 22-én, 19 órai kezdettel a székelyudvarhelyi kortárs dráma fesztiválon mutatja be a társulat.

A Vőlegény két másik helyszínre is eljut: szeptember 20-án, 19 órakor Székelykeresztúron, 24-én, 17 órakor pedig Gyimesközéplokon lép fel a csíki színház. A vidéki előadások a Színház Hargita Megyének program része, mely Hargita Megye Tanácsának, a Hargita Megyei Kulturális Központnak és a helyi Polgármesteri Hivatalok együttműködésével valósul meg.

Szeptember 20. szintén fontos dátum a magyar drámairodalomban, Tamási Áron születésének évfordulója, idén a százhuszadik. A Csíki Játékszínben Tamási Csalóka szivárvány színművének próbái folynak, melynek bemutatójára október 6-án kerül sor.

Szép Ernő: VŐLEGÉNY (színmű három felvonásban)
szereposztás: Rudi, fogász: Vass Csaba, Kornél, Papa és Anya lánya: Sándor Anna, Papa: Fülöp Zoltán, Anya: Márdirosz Ágnes, Mariska, Papa és Anya lánya: Fekete Bernadetta, Duci, Papa és Anya lánya: Bokor Andrea, Zoli, Papa és Anya fia: Bende Sándor, Fater, Rudi apja: Kiss Ernő, Gyengusné, mozi-zongorista: Bartalis Gabriella, Nusi, táncosnő: Ráduly Beáta, Sári, táncosnő: Zsigmond Éva Beáta, Pimpi, kamester, Nusi férje: Bilibók Attila, Pendzsi, székely szolgáló: Szederjesi Teodóra. Díszlet-jelmeztervező: Parászka Máté. Rendező: Parászka Miklós.

Szép Ernő darabjában minden név beszél, így a Csuszik név is elmondja a többgyermekes családról, hogy éppen merre tart a lejtőn. A lányok már felnőttek és dolgoznak a betevőért, a szülők eltartott gyerekként élnek túl. Aztán megcsillan a remény, hiszen a lányok egyike, Kornél a tánciskolában megismerkedik egy fiatalemberrel. A kilátástalan helyzetre kézenfekvő megoldás lenne egy jól szituált vőlegény.

Az előadás főtámogatója a Nemzeti Kulturális Alap.
Szép Ernő örökösének az engedélyét a Hofra Kft. közvetítette.

 

Egressy Zoltán: PORTUGÁL (tragikomédia két részben)

szereposztás:Masni: Bokor Andrea, Bece: Veress Albert, Kocsmáros: Lőrincz András Ernő, Retek: Puskás László, Pap: Kányádi Szilárd, Csipesz: Kozma Attila, Asszony: Szabó Enikő, Sátán: Vass Csaba, Feleség: Bartalis Gabriella

dramaturg:Budaházi Attila

díszlet-jelmeztervező:Adriana Grand

rendező: Victor IoanFrunză

A címben szereplő portugál egyszerre hely és életérzés, vágy a beteljesedésre. Egy képzeletbeli magyar falu, Irgács hétköznapjaiba láthatunk be. A helyi kocsmát Lajos (Lőrincz András Ernő) és lánya, Masni (Bokor Andrea) vezeti, törzsvendégeik között ott egy volt rendőr (Puskás László), aki elvenné a lányt, Sátán (Vass Csaba), akiről nehéz eldönteni, hogy azért iszik-e, mert elhagyta a felesége, vagy épp azért hagyta ott, mert képtelen megváltozni, egy közmunkából túlélő szózsonglőr (Kozma Attila) és alkoholista felesége (Szabó Enikő), de a pap (Kányádi Szilárd) is be-benéz, ha arra jár, de csak minden második vasárnap tart misét a faluban. A falu tipikus szereplői közé csöppen Budapestről egy író (Veress Albert), aki Portugáliába indul, de néhány napra itt szeretne megpihenni.

A produkció megtekintését 14 éven felülieknek ajánljuk. Az előadás az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre. A mű Egressy Zoltán képviseltében a Proscenium Szerzői Ügynökség Kft. engedélyével kerül bemutatásra.