A budapesti Lakmusz Csoport vendégjátka Temesváron

A budapesti Lakmusz Csoport vendégjátka Temesváron

WHITE COFFEE – IDENTITÁS, TOLERENCIA, RASSZIZMUS

 

temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a budapesti Lakmusz Csoport  White Coffee című előadására várja az érdeklődőket december 4-én a színház Stúdió Termébe.

A Lakmusz Csoport független budapesti társulat színészei három éve végeztek a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. Az általuk „fekete – fehér vígjátékként” meghatározott előadás elsősorban saját élményeik, vallomásaik és improvizációik felhasználásával született. A projekt, mely egy egyhónapos rezidensprogram keretén belül jött létre cseh, szlovák és lengyel közreműködéssel a mai Magyarország, a kissebbségek, a tolerancia, a rasszizmus és a Magyarország határain túl élő magyarok kettős identitásával foglalkozik.

A történet valótlan eseményeken alapul. A szereplők neve, kora és neme színtiszta hazugság. A szereplők politikainézetei konstrukció szüleményei és bármilyen színészi hitelesség a fikció része. A zene és ének szándékosan hamis és az esetleges tánc teljesen indokolatlan. A próbák alatt senki nem sérült meg és semmilyen állatot nem ért fizikai erőszak. Csak a bagoly még mindig nem tudja, hogy hívják azt a cigányt, aki repülőt vezet… – az alkotók ajánlója.

A Visegrádi alap támogatásával született előadás rendezője, a cseh származású Lucie Málková a szinhaz.hu-nak adott interjújában elmondta: Ennek az előadásnak nem az a célja, hogy rekonstruáljon múltbéli eseményeket. Célunk egy nyitott beszélgetés, a nézők aktivizálása. A projekt része, hogy az előadást középiskoláknak is előadjuk és turnéztatjuk Romániában, Szerbiában és Szlovákiában.

A Lakmusz Csoport és a Divadlo Unlimited kooprodukciójaként született előadást december 4-én, 19 órától tekinthetik meg az érdeklődők a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Stúdió Termében.