A blokkok között - egy kulturális intervenció a Monostor tömbházai között

A blokkok között – egy kulturális intervenció a Monostor tömbházai között

A Colectiv A Egyesület A blokkok között címmel augusztus 24–28 között rendezvénysorozatot szervez a kolozsvári Monostor különböző helyszínein, a negyed lakóival és lakóinak. 
A programban kiállítások, videó installációk és vetítések mellett közös zenélések, prezentációk, performatív séták, gyerekfoglalkozások is lesznek, amelyek mindegyike valamilyen formában kapcsolódik a negyedhez, a közterek használatához, vagy éppen a folyamatban lévő garázsbontásokhoz. A projekt egyik legfontosabb célja, hogy a kolozsvári tömbházlakókat (és nem csak) bevonja a köztér kérdéseinek megvitatásába, hogy művészeti eszközök segítségével párbeszédet kezdeményezzen, ugyanakkor felélessze a közösségi szellemet, amelyre erőteljesen kihat a csökkenő tolerancia és bizalom, illetve a nagymértékű elmagányosodás. 

Az eseményeket szervező alkotók (Alexandra Vieru, Cătălin Mardale, Diana Moga, Ruxandra Simion, Schneider-Lőnhárt Csenge és Gálovits Zoltán) először egy, a kolozsvári Ecsetgyár által szervezett rezidencián találkoztak, amelynek keretén belül egy kutatási fesztivált hoztak létre QR-Fest néven. A korábbi projekthez hasonlóan, jelen esetben is egy hosszabb keresés, kutatás előzte meg az eseményeket, azt követően pedig több kolozsvári együttműködőt és alkotót is bevontak a programok kialakításában. 

Az eseményekre a belépés ingyenes, esetekben előzetes helyfoglaláshoz kötött és a helyek száma korlátozott.

24–27 aug. Monostor negyed

A LÁBNYOMAINKBAN JÁRVA

Performatív séta https://bit.ly/3AhYikI

Minden tér saját emlékezettel rendelkezik. Egy ősivel, ami az Anyaföldé, illetve mindazok emlékezetével, akik felfedezték és áthaladásukkal megváltoztatták azt. Hányszor állunk meg, hogy megnézzünk egy épületet, egy parkot, egy utcát, egy templomot? Milyen kapcsolatunk van azzal a térrel, amelyen a buszmegállótól hazáig minden nap áthaladunk? Milyen a kapcsolatunk a szomszédainkkal? Hányszor tesszük fel a kérdést, kik voltak azok az emberek, akik előttünk ezeken az utcákon jártak? És kik vagyunk mi, akik most sietve, a telefonunkat bámulva, ezeket a sorokat olvassuk? Milyen bélyeget nyom ránk a hely/utca, ahonnan származunk, és milyen történeteket mesél rólunk lakónegyedünk?

A lábnyomainkban járva… performatív séta egy meghívás arra, hogy egy ismerős útvonal lélektani megrajzolásával figyelmünket másképp használjuk, múltunk, jelenünk és jövőnk kérdéseit feszegetve. Olyan kérdéseket, amelyek az álmainkra és szükségleteinkre fókuszálnak, ugyanakkor arra is, hogy mit tudunk együtt létrehozni.

A performatív sétára 15 és 25 év közötti, a monostori negyedben élő fiatalokat várunk, akiket majd korosztály szerint csoportosítunk.

A performatív séta minden csoport számára 2 nap/napi 3 óra (aug. 24-25. és aug. 26-27.). Az esemény kezdési időpontját az egyes csoportok résztvevőivel közösen egyeztetjük.

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges a következő kérdőív kitöltésével: https://forms.gle/EaaNENDwZhF4TwHM6 vagy a 0754 957 229-es telefonszámon. A műhelyt vezeti: Alexandra Vieru, kulturális szakember és színházpedagógus

26–28 aug., 16:00-tól Indulás: Dacia Mozi

MESÉK A GARÁZSBÓL

Audióvizuális kiállítás több helyszínen

*Részvételhez szükséges: smartphone + headset

A kiállítás a kolozsvári garázsok felgyorsult lebontásának kapcsán azt dokumentálja, hogy a raktártól a közösségi térig az idők során a garázsok milyen funkciókat töltöttek be. Ugyanakkor azt is megörökíti, hogyan találkoznak az emberek, mit csinálnak, és hogyan alakítják át a teret a garázsban és a garázs körül. Minden egyes garázs – legyen szó akár az üzenetekkel és graffitikkel ellátott külsőjéről, akár az emberek által összegyűjtött tárgyakkal megtöltött belsejéről – történetet rejt. Egy történet, amely hamarosan el fog tűnni.

26–28 aug., 10:00–15:00

Cinema Dacia

Petruț Călinescu: A GARÁZSOKNÁL

dokumentumfotó-kiállítás

A garázsoknál a romániai és moldovai városok tömbházak mellett található garázsok körüli életet dokumentálja. A garázsok felhasználási módja éppen annyira változatos, mint az emberi természet, és bennük megjelenő formák a lakók olyan igényeiről szólnak, melyeket a lakóterek tervezésekor nem vettek figyelembe.

A projekt 2019-ben kezdődött a kisinyovi garázsok körüli élet dokumentálásával. 2021-ben az ARCUB-on keresztül a bukaresti városháza által támogatott Bukarest – Nyitott Város 2021 program keretében egy fotósból, újságíróból, építészből és antropológusból álló vegyes csapat 5 hónapon keresztül kutatta a bukaresti garázsok társadalmi életét, új fejezetet nyitva ezzel a projektnek, amely így egy összehasonlító interdiszciplináris tanulmányt alkot, három fejezettel: Chisinau, Bukarest, Románia.

27–28 aug., 20:00

Aleea Ciucaș, nr. 1., a garázsoknál

(MI A) GARÁZS? – szociális garázs, közösségi tér

videóinstalláció

A garázs nem csak az a hely, ahol az autódat tartod, hanem a lakásbeli élet kiterjesztése. A garázs mindig is egy olyan tér volt, ahol a szomszédok kapcsolatot léphettek egymással, ahol akár mikroközösségek is kialakulhattak. A kolozsvári garázsok felgyorsult lebontásának kapcsán a (Mi a) garázs? – szociális garázs közösségi térben igyekszik felkutatni a garázstulajdonosok történeteit, megvizsgálni, hogy az idők során ez a tér milyen funkciókat töltött be, felszínre hozva a lebontás ellen és mellett érvelő álláspontokat. A garázs egy eltűnő világot képvisel, amelyet érdemes kutatni és archiválni.

27–28 aug., 10:30–12:00

Dacia Mozi, Kisterem

MONOSTOR – MÁS MEGVILÁGÍTÁSBAN

gyerekfoglalkozás https://bit.ly/3CoM8Jz

Mennyit változik ötven év alatt egy lakónegyed? Felismernénk-e saját életterünk hetvenes évekbeli arcát? Milyen volt iskolánk a szüleink, a nagyszüleink idejében? És egyáltalán, hová jártak ők vásárolni? Régi, monostori fényképeket nézegetve felfedezhetjük utcánkat, blokkunkat is akár. Kézműves műhelyünk kiindulópontjai is ezek az archív felvételek: a gyerekek kedvük szerint farigcsálhatják, ragasztgathatják, színezhetik, átrajzolhatják ezeket. Minden résztvevő – a régi és új találkozásából – saját világot teremthet, amely éjjeli lámpásként világít majd otthonukban.

A műhelyben való részvétel ingyenes.

Jelentkezni a sunttaremanastur@gmail.com e-mailcímen lehet.

27 aug., 13:00–14:30

Dacia Mozi

Natalia Yefimkina: GARAGE PEOPLE

dokumentumfilm

A rozsdás ajtók mögött minden megtalálható, kivéve az autók.

A posztszovjet Oroszországban létezik egy jelenség a jéghorgászaton, a matrjoskán és a vodkán túl: a garázstelep. Kívülről barátságtalannak tűnő bádogházak, amelyek rengeteg orosznak – többségben férfiaknak – nyújtanak menedéket. Saját ízlésük szerint és minden szabályon túllépve, legalább akkora leleményességgel, mint kitartással, néhány négyzetméteren belül alternatív élettereket hoznak létre.

Az ócskavasgyűjtő Ilja a garázst termelőhelyként használja, Roman fürjtenyésztésre, Pavel ügyesen faragja a szenteket ábrázoló szobrokat, Viktor pedig évtizedes munkával négy földalatti emelettel bővítette garázsát. Itt minden megtalálható, és minden lehetségesnek tűnik.

A garázsok a magányba való visszavonulást, a mindennapoktól való menekülést fejezik ki. A sarkkör mögött, egy olyan zord területen, amelyet a helyi bányavállalat mint egyetlen munkaadó ural, a garázs az utolsó esély az önmegvalósításra – és olyan sokszínűnek tűnik, mint tulajdonosaik álmai.

28 aug., 12:00–12:30

La Terenuri, Kis amfiteátrum

SUNT TARE!

műhelybemutató https://bit.ly/3PLDwQ8

28 aug., 12:30–14:00

La Terenuri, a sakkasztalok mellett

LOCUTOPIA

drámajáték (hozhatod a családodat)

Koncepció: Ruxandra Simion Vezeti: Schneider-Lőnhárt Csenge

A LOCUTOPIA társasjáték arra invitálja a nézőket és játékosokat, hogy együtt fedezzék fel a kolozsvári lakhatási problémák valóságát.

A LOCUTOPIÁ-val 2021-ben találkozhattak a kolozsvári lakosok a QR-Fest kutatási fesztiválon, ezúttal pedig a Monostor negyedben lesz alkalmuk résztvenni a játékban. A LOCUTOPIA időtartama körülbelül egy óra, minimális létszám: 6 személy. A játékot egy beszélgetés követi, melynek meghívottjai a kolozsvári Căși Sociale Acum!, az állami lakhatásért és lakhatási igazságosságért harcoló mozgalom aktivistái. A beszélgetés témája a kolozsvári lakhatási problémák múltja és jövője.

28 aug., 16:00–20:00

La Terenuri, a pázsiton, a sakkasztalok mellett

TÖRTÉNETVÁLTÓ

élő könyvtár

Ruxandra Simionnal és Rareș Constantinescuval

Milyen gyakran mesélsz szomszédaiddal? Mennyire érzed magad közel hozzájuk? Mi köt össze benneteket? Mi választ el?

A Történetváltó során meghívjuk a monostori lakókat, beszélgessenek velünk, meséljenek arról, milyen a negyedben az élet, milyen elvárásaik, álmaik és csalódásaik vannak, és arról, hogyan látják a tömbházak közötti tereket. Minden történetről hangfelvétel készül, melyet CD-re rögzítünk.

A megosztott történetekért cserébe minden résztvevő egy CD-t kap egy másik monostori szomszéd hangjával, így minden egyes rögzített beszélgetést meghallgathat egy másik szomszéd, anélkül, hogy tudná, ki az, aki beszél.

28 aug., 14:00–21:00

La Terenuri

ARTIST JAM

zenés improvizáció a közösség részvételével

Az Artist Jam egy meghívás közös zenélésre, zenei improvizációra. A szervezők felkértek három zenészt, Haáz Mártont, Schneider Bencét és Török Ákost, hogy legyenek házigazdái egy jam sessionnek, amelybe bárki becsatlakozhat. A 14 órakor kezdődő eseményre a monostori La terenuri parkban kerül sor. Akik szeretnének részt venni a teljesen akusztikus zenei eseményen, hozhatják saját hangszereiket, de az alkotók örömmel fogadják azokat is, akik csak egy csengőt, vagy bármilyen zörej-, zajkeltésre alkalmas eszközt tudnak magukkal hozni.

A blokkok között a Köz?: Terek köztünk – terek nekünk, egy kulturális intervenció a Monostor tömbházai között című, a Román Nemzeti Kulturális Alap által társfinanszírozott projektnek a része, amelynek célja, hogy a kolozsvári tömbházlakókat bevonja a köztér kérdéseinek megvitatásába és kutatásába, hogy művészeti eszközök segítségével aktivizálja a közösséget a köztérrel kapcsolatos döntések meghozatalában, ugyanakkor felélessze a közösségi szellemet, amelyre erőteljesen kihat a csökkenő tolerancia és bizalom, illetve a nagymértékű elmagányosodás.