A Bigámia a kézdivásárhelyi színház szilveszteri bemutatója

A Bigámia a kézdivásárhelyi színház szilveszteri bemutatója

Mivel a Városi Színház tavalyi szilveszteri vígjátéka minden idők egyik legsikeresebb kézdivásárhelyi előadása volt, idén szilveszterkor hasonló produkcióval várja közönségét a színház. A szerző ezúttal is Ray Cooney, a rendező is Kolcsár József, a színészek között pedig Lung László Zsoltot, Márdirosz Ágnest, Kiss Lászlót és Daczó Zádort is viszontláthatják a nézők. A Bigámia című előadást a Vigadó Művelődési Ház nagytermében játssza a társulat december 31-én 18 órától, január 3-án és 4-én pedig este 19 órától.

John Smith londoni taxisofőrnek két felesége és két párhuzamos élete van, melyek nagyon pontos ütemterv szerint működnek. Noteszébe mindig feljegyzi, hogy kinél, mikor, mennyit kell tartózkodnia ahhoz, hogy életének hazugságokra épített kártyavára nehogy meginogjon. A bonyodalmak akkor kezdődnek, amikor John szolgálat közben egy idős hölgy segítségére siet, azonban fejbe verik, és egy kórházban tér magához. Ez felborítja az ütemtervét, és mivel feleségei hiába várják, aggódni kezdenek, és mindketten értesítik a rendőrséget. A hurok szorulni kezd John körül, ő pedig barátját, Stanleyt kéri meg, hogy segítsen félrevezetni feleségeit és a rendőrtiszteket, mert belegondolni is rossz, mi történne, ha kiderülne a teljes igazság…

Ray Cooney egyszer így vallott egy interjúban saját darabjairól és a vígjátékról általában: „Többnyire olyan alaptörténeteket próbálok kitalálni, melyeknek drámai vagy tragikus végkifejletük is lehetne. Vegyük például John Smith taxisofőr történetét, akiről ha feleségei megtudnák, hogy bigámiában él, összeomlana számára a világ. Egy más író talán tragédiává formálta volna ezt a helyzetet, de az én agyam nem így működik, ezért lett vígjáték. (…) A legtöbb tragédia témája az egyén harca az elkerülhetetlen végzet ellen, a főhős általában saját karakterhibái miatt szenved, melyeket nem tud uralni, és amelyek előbb-utóbb fölé kerekednek. A jó komédia is erre épít, valójában csak a közönség találja viccesnek az eseményeket, a szereplők egyáltalán nem.”

Az előadás szereplői: Vass Csaba, Lung László Zsolt, Márdirosz Ágnes, Várkonyi Eszter, Kiss László, Kakucsi Áron Attila, Daczó Zádor, Biró Norbert. Az előadás elkészítésében a rendező munkatársa volt György Eszter díszlet- és jelmeztervező, Veress Emőke ügyelő és súgó, valamint Nagy B. Sándor dramaturg. Ray Cooney darabját Nagy István fordításában láthatja a közönség, az előadás a Bethlen Gábor Alap támogatásával került megvalósításra.