A 16. Ördögkatlan Fesztivállal indul az augusztus

A 16. Ördögkatlan Fesztivállal indul az augusztus

A szokásokhoz híven ezúttal is augusztus első hetében, 1–5. között rendezik meg az Ördögkatlant, Magyarország egyik legszínvonalasabb összművészeti fesztiválját Baranya megyében. 

Ahogyan az esemény honlapján fogalmaznak a szervezők, a koncepció és az ebből következő célok 2008 óta változatlanok:

  • „a magyarság kulturális-művészeti gazdagságságát megjelenítsük a régióban;
  • a világ minden tájáról meghívott művészek (és látogatók) által egy politikai-, nyelvi- és országhatárokon átívelő kultikus közösségi tér szülessen öt napra a kicsi baranyai falvakban, azaz öt napon át az Ördögkatlan legyen Európa egyik minőségi kulturális központja;
  • gazdaságilag-szellemileg-kulturálisan segítsük az adott települések (Nagyharsány és vonzáskörzete) felemelkedését;
  • turisztikailag vonzóbbá tegyük ezt a vidéket;
  • idővel további települések bevonásával középtávon horvát Baranya- és Baranya közös művészeti fesztiváljává nője ki magát, a történelmi Baranya közös, multikulturális értékeit egységes turisztikai termékek keretében mutassuk be Európa turisztikai piacán,
  • megkerülhetetlen művészeti Eseményt hozzunk létre, mely a kulturális turizmus egyik központjává emeli a régiót.”

Az Ördögkatlan örökös fővédnökei, Törőcsik Mari és Cseh Tamás már nincsenek köztünk – utóbbi éppen idén lenne 80 éves. Az évforduló szellemében számos produkció idézi meg az ő életét és munkásságát. A fesztivál díszvendégei 2023-ban Másik János, a Magyar Zene Háza, illetve a tízéves Jurányi Ház; a programok között pedig kiemelt szerepet kaptak a fiatal színházak: „A Katlan öregszik, de mi a fiatalok pártján állunk, ők még nem szakadtak szerteszéjjel. Sok nagyszerű előadást hívtunk, amit fiatalok hoztak létre. Hegedűs D. Géza és ifj. Vidnyánszky Attila osztálya a Liliomot és a Merlint játssza, Regős Simon és társai a Puszták népét dolgozták fel, Pál András osztálya egy Csikágó-mjuzikelt magyarosított, Fodor Orsi rendezése dokufikciós előadást hoz a Trafóból, székesfehérvári fiatalok a legendás Petőfi Rockot idézik meg, a pécsi OSZIP diákjai Kohlhaasról és két Koreáról mesélnek, kaposvári színészhallgatók Arany Jánossal és Shakespeare-rel érkeznek…”

Az Ördögkatlan egyik nagy erénye, hogy az ember sokféleképpen érezheti jól magát: úgy is, ha csak egy jót bulizni vagy bort kóstolni érkezik, és úgy is, ha kimondottan a széles kulturális választék vonzza. A fesztiválon gyakorlatilag minden műfaj képviselteti magát: irodalom, zene, képzőművészet és elsősorban színházi előadások széles választéka – csak némi szerencse és/vagy türelem szükségeltetik, hogy a látogató sorszámot szerezzen rájuk. Megéri próbálkozni. A program itt tanulmányozható.