9 bemutatót tervez a Liviu Rebreanu Társulat

9 bemutatót tervez a Liviu Rebreanu Társulat

A 2018-2019-es évadban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulata 9 új bemutatóval jelentkezik a nagyérdemű előtt.

 

 

NAGYTEREM

 

Ferdinand von Schirach: TERROR (TEROARE), rendező: Bobi Pricop, kortárs dramaturgia

Az LH 2047 járatszámú utasszállítót, 164 emberrel a fedélzetén, eltéríti egy terrorista. A gép egyenesen a 70.000 emberrel teli müncheni stadion felé tart. Lars Koch vadászpilóta – felettese parancsának ellenszegülve – lelövi a gépet, hogy megmentse a nézőket. Elítélendő-e a gyilkosságért?

A színház tárgyalóteremmé, Önök pedig az esküdtszék tagjaivá válnak. A bírósági tárgyalás végén leadott szavazatuk meghatározza majd az előadás végét. Bűnös-e vagy sem Lars Koch őrnagy? Végső esetben megengedett-e ártatlan emberek meggyilkolása?

A terror.theater weboldalon végigkövethető, hogy a Ferdinand von Schirach által felvetett kérdésről melyik országban hogyan szavazott a közönség.

Conor McPherson: TENGEREN (NAVIGATORUL), rendező: Cristian Juncu, fekete komédia

Conor McPherson drámaíró 2006-ban írta a Tengeren című színművet. A cselekmény Karácsonykor Dublin külvárosában, Baldoyleban játszódik. A történet középpontjában az alkoholista James „Sharkey” Harkin áll, aki együtt él öregedő, vak testvérével, Richard Harkin-nal. Sharkynak nem csak alkoholizmusával, de Richard ingerlékeny természetével, valamint önmaga lelkiismeretével is meg kell küzdenie az ünnepek alatt.

A színművet „A legjobb színműért” járó Tony és Olivier díjakra jelölték.

A darab rendezője Cristian Juncu, aki a Liviu Rebreanu Társulat mindmáig nagy sikerrel játszott A nők iskolája (Școala Nevestelor) és a Fogat fogért (Dinte pentru dinte) előadásait is rendezte. Díszlettervező: Cosmin Ardeleanu.

Presznyakov fivérek: PADLÓSZŐNYEG (MOCHETA), rendező: Sorin Militaru, fekete komédia

Csehov után a legtöbbet játszott orosz szerzőpáros, a Presznyakov fivérek Marosvásárhelyre látogatnak. Ismertségük már rég meghaladta Oroszország határait, fekete humoruk védjegyükké vált. A Padlószőnyeg (Mocheta) első darabjaik közé tartozik, melyben elképzelik, midőn változtatná meg az emberek életét egy hirtelen, a padlószőnyeg alatt felfedezett holttest. Sorin Militaru rendezői koncepcióját Oana Micu jelmez- és díszlettervező segíti. Az előadásban a Liviu Rebreanu Társulat majdnem teljes színészgárdája jelen lesz, így különösen érdekfeszítő előadásnak nézhetünk elébe.

I.L. Caragiale: FARSANG (D’ALE CARNAVALULUI), rendező: Adi Iclenzan, komédia

 

I. L. Caragiale Farsang című drámáját mutatja be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulata, ezúttal Adi Inclenzan rendezői szemléletében, Bogdan Spătaru díszletével.

„Azért választottam pont ezt a színművet a teljes Caragiale munkásságból, mert egymásnak ellenkező reakciókat képes kiváltani. A Farsang, a különböző politikai és szociális kontextusokban vagy szórakoztatott, vagy pedig megrémísztett. Ezt szeretném a közönség figyelmébe ajánlani. Kacagunk? Igen, de kin? Magunkon, másokon, mindenkin vagy csak egyeseken? Vagy félünk? És ha igen…” mondta Adi Iclenzan rendező.

 

Edward Albee: HÁROM MAGAS NŐ (TREI FEMEI ÎNALTE), rendező: Alexandru Dabija, kortárs dramaturgia

 

A Három magas nő Edward Albee amerikai drámaíró legismertebb színműve, amelyet az új évadban a Liviu Rebreanu Társulat színművészeivel visz színre Alexandru Dabija rendező. Az amerikai író ezzel a darabbal került újra a kritikusok és a közönség érdeklődésének középpontjába, továbbá ezáltal tüntették ki Pulitzer Díjjal 1994-ben. A Három magas nő életről, sikerekről és bukásról, szerelemről és konfliktusokról szól.

Alexandru Dabija az egyik legértékesebb romániai rendező. Művészi hitvallásáról beszélve nyilatkozta: ,,Számomra legfontosabb a színésszel való munka. Erről vagyok ismert, és ettől lettem hírhedt.

Épp ezért a szereposztás különös fontossággal bír, hogy megfelelő színész kerüljön minden szerepre. Másodsorban pedig nagyon fontos a rendező és a színész közötti kémia, mely tán az előadás leglátványosabb rejtett része. Szeretném, ha ez a köztünk lévő kölcsönös csábítás egy-másfél hónap után az előadás által a színész és a közönség között jönne létre.”

KISTEREM

 

OFFLINE, ifjúsági előadás, Guga Junior Társulat, rendező: Laurențiu Blaga, színpadi dramaturg: Daniel Oltean

A következő évadban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház GUGA Junior Társulata OFFLINE címen új bemutatóval jelentkezik. Az előadás a devised theatre típusú folyamat eredményeként jött létre, amelynek során a diákszínészek színpadi gyakorlat által próbálták feltárni a kommunikáció hiánya okozta problémákat a mai fiatalok körében. Mikor állunk kapcsolatban a valósággal? Mikor vagyunk offline? – Ez csak két kérdés azok közül, amelyre keresik a választ a fiatal színészek. Az előadás az írországi Leargas, Waterford Youth Arts (WYA) szervezet által koordinált Erasmus+ projekt része.

A szereposztás tagjai: Denisa Buruian, Mara-Alexandra Jula, Crina Petrișor, Sergiu Olar, Mara Sermășan, Ionuț Stoinea, Rareș Toncian. A projekt alkotócsapata: Laurențiu Blaga – rendező, Daniel Oltean – színpadi dramaturg, Zeno Apostolache Kiss – zenei felkészítés és zenei hangszerelés, Alexandra Moldovan – koreográfus, Kászoni Attila – light design.

Roland Schimmelpfennig: MÉHECSKE A FEJEMBŐL (ALBINA DIN CAPUL MEU), rendező: Theodor-Cristian Popescu, kortárs dramaturgia

 

„Egy nehezen minősíthető színházi élmény. Három idegenvezető kalauzol utadon ahhoz a gyermekhez, aki lehettél volna, majd odaérve…” – Theodor Cristian Popescu rendező ajánlása Roland Schimmelpfennig kíváló drámaíró különleges színművéhez, akit a közönség olyan darabok révén ismer, mint a PUSH UP 1-3, Arab éjszaka (Noaptea arabă), Itt és most (Aici și acum) vagy A repülő gyermek (Copilul zburător).

A rendező, Mihai Păcurar díszlettervezővel és Lucian Moga light designerrel együtt, egy minden korosztály számára élvezhető előadással készül a vásárhelyi közönség számára. Kísérőink az előadás során Roxana Marian, Georgiana Ghergu és Loredana Dascălu színésznők.

Theodor Cristian Popescu rendezésében a Liviu Rebreanu Társulatnál ma is láthatók a nagysikerű, teltházas A kloáka (Cloaca) és a Bölényfej (Capu’ de bizon) című előadások.

Koprodukciók:

Nagyterem

 

  • Mircea M. Ionescu: ÁLARCOSBÁL MISS LIBERTYVEL NEW YORKBAN (BAL MASCAT CU MISS LIBERTY LA NEW YORK), rendező: Kincses Elemér, a kisinyovi Mihai Eminescu Színházzal közösen

 

  • NE FELEJTS EL! (NU MĂ UITA!), többszörös műfajú előadás, rendező: Laurent Schuh, a párizsi Les Arts Et Mouvants társulattal közösen

 

MŰSORON TARTOTT ELŐADÁSOK

 

NAGYTEREM

 

BULGAKOV 17 Mihail Bulgakov Mester és Margarita c. műve nyomán, rendező: Bocsárdi László

A. P. Cehov: IVANOV, rendező: Claudiu Goga

Dés László-Geszti Péter-Békés Pál: A DZSUNGEL KÖNYVE (Cartea Junglei), rendező: Oana Leahu

FOGAT FOGÉRT (Dinte pentru dinte) Yasmina Reza az Öldöklés istene c. színműve nyomán, rendező: Cristian Juncu

ELVESZETT LEVÉL. TÚL SOK FECSEGÉS (O scrisoare pierdută. Prea multă vorbărie) I.L. Caragiale nyomán, rendező: Gavril Cadariu

A NŐK ISKOLÁJA (Școala nevestelor), Molière nyomán, rendező: Cristian Juncu

Mihail Sebastian: A NÉVTELEN CSILLAG (Steaua fără nume), rendező: Erwin Șimșensohn

 

 

KISTEREM

 

URMUZ ÚR BIZARR OLDALAKAT ÍR (Domnul Urmuz scrie pagini bizare), szövegkönyv és rendezés: Gavriil Pinte

David Mamet: BÖLÉNYFEJ (Capu’ de bizon), rendező: Theodor Cristian Popescu

Gabriel Sandu: APÁM, A PAP (Tatăl meu, preotul), rendező: Leta Popescu

Elise Wilk: A 701-ES SZOBA (Camera 701), rendező: Rareș Budileanu

IMPROVIZÁCIÓS BAJNOKSÁG (Campionatul de improvizație), koncepció: Keith Johnstone, edzők: Vlad Massaci és Mihaela Sârbu

Maria Goos: A KLOÁKA (Cloaca), rendező: Theodor-Cristian Popescu

DOUBLE BIND, szöveg és rendezés: Kincses Réka és Alina Nelega

DUGÓBAN (În trafic), szöveg és rendezés: Alina Nelega

Sasha Marianna Salzmann: ANYANYELV – MAMELOSCHN (Limba maternă – MAMELOSCHN), rendező: Olga Macrinici

Székely Csaba: :p – NÉGY POLITIKAI GYEREKDARAB (:p – Patru piesuțe politice despre dușmani), rendező: Sebestyén Aba

Egressy Zoltán: A PORTUGÁL (Portughezul), rendező: Kincses Elemér

Mikhail Zadornov és Serghei Fomin: ELADÓ FÉRJ (Soț de vânzare), rendező: Varga Csaba

A.P. Cehov: HÁROM NŐVÉR (Trei surori), rendező: Zsolt Harsányi

*

Fesztiválmeghívások – 2018

 

  • 2018. szeptember 24-25, A NÉVTELEN CSILLAG (Steaua fără nume) és az APÁM, A PAP (Tatăl meu, preotul) c. előadások, A Nemzeti Színházak Találkozója, Kisinyov
  • 2018. szeptember 29-30., TERORR (Teroare) és BÖLÉNYFEJ (Capu’ de bizon) c. előadások, Nemzetközi Színházi Fesztivál, Nagyvárad, 2018..
  • 2018. október 5., OFFLINE c. előadás, TRANZIT FESZT Szatmárnémeti, 2018.
  • 2018. október 7., FOGAT FOGÉRT (Dinte pentru dinte) c. előadás, Constantin Tănase Humorfesztivál, Vaslui, 2018.
  • 2018. október 20., FOGAT FOGÉRT (Dinte pentru dinte) c. előadás,  A Román Vígjáték Gálája, Galați 2018.
  • 2018. október 22., IVANOV c. előadás, Országos Színházi Fesztivál, Bukarest, 2018.
  • 2018. novembere, IVANOV c. előadás, Nemzetközi Klasszikus Színházi Fesztivál, Arad 2018.

2018. december 2-3., APÁM A PAP (Tatăl meu, preotul) c. előadás, A Nemzeti Színházak Fesztiválja, Kolozsvár 2018