70 éves a Tamási Áron Színház

70 éves a Tamási Áron Színház

Hetven éve lett Sepsiszentgyörgy Európa egyik legkisebb színházi városa. Az a színház, amely megszámlálhatatlan fiatal művész pályafutásának volt indító állomása, napjainkra a progresszív romániai magyar színjátszás egyik megkerülhetetlen műhelyévé vált. Az intézmény már érett korában, Bocsárdi László igazgatósága alatt, a 60. születésnapján indította útjára a REFLEX Nemzetközi Színházi Fesztivált, amely a hagyományos hazai értékeket európai és egyetemes kontextusban gondolja újra, összefoglalva a színház hitvallását. A színház 70 éves születésnapját október 25 és 28 között ünneplik.

A 2018-as ünnepi rendezvénysorozat célja a kétirányú emlékezés: egyszerre ablak a régmúltra és a jövőre.

A hetvenedik születésnap programsorozata nagy hangsúlyt fektet az egyénekből mozaikként összekovácsolódó közösségre. A Színészportrék című szabadtéri fotókiállításon egy hetven éves össztársulat csoportképe rajzolódik ki; egy olyan közösségé, ami lélekben 1948 óta nem cserélődött, csak gyarapodott és színesedett. Az arcképcsarnokból és a színház volt és jelenlegi alkotóival folytatott kerekasztal-beszélgetésekből kirajzolódik, hogy hogyan tevődik egyéni életutakból össze a Tamási Áron Színház volt és jelenlegi (sors)közössége.

A tudományos igényű emlékezés szándékával született a PHILTHER színháztudományi konferencia sepsiszentgyörgyi megrendezésének, Bartha Katalin Ágnes és Nászta Katalin meghívott előadásainak, illetve két korábbi előadás, az Alkésztisz és a Vérnász videóvetítéseinek programötlete. A nívós színházművészetnek szerves része a színházról való tudományos gondolkozás. Nemes Levente és Nánay István, majd az Albert Mária moderálta kerekasztal-beszélgetés is abban segít, hogy a sepsiszentgyörgyi színház hetven éves fejlődéstörténetét egy folyamatnak érzékeljük, hiszen egy színház életében a hetvenedik születésnap nem a feledékeny aggastyánkor, hanem a színházról való letisztult gondolkodás idejét hirdeti.

Az október 25-i Kaisers TV, Ungarn és az október 28-i Liliom című előadásainkra érvényesek a bérletek, illetve jegyek válthatóak a Központi Jegyirodában vagy interneten a www.biletmaster.ro oldalon. A további programokra a belépés díjtalan.

Október 25, csütörtök:

 

16:00 Színészportrék – szabadtéri fotókiállítás-megnyitó

Helyszín: Szabadság-tér

17:00 19. századi sepsiszentgyörgyi színházvilág: nyomok és színészóriások

(Bartha Katalin Ágnes előadása) Helyszín: Magma

18:00 Hetvenből húsz – Pálmafák – a sepsiszentgyörgyi színház arcai (1970-1990)

(Nászta Katalin előadása) Helyszín: Magma

19:00 Kaisers TV, Ungarn (rendező: Porogi Dorka) Helyszín: Kamaraterem

 

Október 26, péntek:

 

13:00 Megemlékezés elhunyt kollégáinkra – Koszorúzás a helyi temetőkben

17:00 Fordulatok (Nemes Levente és Nánay István beszélgetése) Helyszín: Magma

19:00 Alkésztisz videóvetítés (rendező: Bocsárdi László, 1997/1998-as évad)

Helyszín: Magma

 

Október 27, szombat:

 

11:00 PHILTHER Konferencia (Elemzések az elmúlt négy évtized jelentős előadásaiból) Helyszín: Magma

19:00 Vérnász videóvetítés (rendező: Bocsárdi László, 1999/2000-es évad) Helyszín: Magma

 

Október 28, vasárnap:

 

17:00 Kerekasztal-beszélgetés: a Tamási Áron Színház volt színészeinek visszaemlékezései

(moderátor: Albert Mária) Helyszín: Magma

19:00 Liliom (rendező: Bocsárdi László) Helyszín: Tamási Áron Színház Nagyterem