70 éves a kolozsvári Puck Bábszínház

70 éves a kolozsvári Puck Bábszínház

Fennállásának hetvenedik évfordulóját ünnepli február 5-én, szerdán, a kolozsvári Puck Bábszínház. Az évforduló alkalmából a szervezők bábelőadásokkal és gyerekprogramokkal várják a közönséget.

Február 5-én és 8-án a Tornyocska, 15-én a Micimackó, 22-én a Pinnokió, 29-én pedig a Csipike előadások kerülnek színpadra, 11:00 órai kezdettel.

A Puck Bábszínház 1950. február 5-én jött létre, előbb Kolozsvári Bábszínház néven. A kezdeti időszakban a két társulat autodidakta színészekből állt (Horia Pop, Péter János, Bonda Ferenc, Elena Voicu, Vasile Teiuș, Benedek Dezső), Kovács Ildikó rendező vezetésével. Hetven év alatt összesen több, mint 300 előadást mutatott be a román és a magyar társulat. A Bábszínház aktuális repertoárjában nagyjából 25, gyerekeknek szóló előadáscím található. 2002-től kezdődően évente megrendezésre kerül a Puck Nemzetközi Fesztivál, amely azóta fontos szerepet tölt be Kolozsvár kulturális életében. 2017-ben egy második rendezvénysorozat is létrejött, a WonderPuck Utcai Fesztivál, amely elsősorban a családos közönséget szólítja meg.

 

Tornyocska

Egy csoport bábszínész meglátogatja a gyereket, magukkal hozva bábokat és színes kockákat. Egy rövid bevezető után, ahol ismertetik a játék szabályait, a színészek és a gyerekek elkezdik együtt építeni a kockákból a Tornyocskát, a mese központi elemét. Ezt követően, a színészek bemutatják a karaktereket: a sünit, a kiskakast, a kisegeret, a rókát, a farkast és a medvét. A kisállatoknak meg kell védeniük a tornyot a rókától, a farkastól és a medvétől. Az előadás végére megváltoznak a szerepek: a színészek átadják a bábokat a gyereknek, akik így létrehozhatják a saját történetüket.

 

Írta: Sz. J. Marsak

Fordította: Földesi Tamás

Rendező: Jakab Ildikó

A rendező asszisztense:  György László és Giriti Réka

Tervező: K. Kalinovszki Mária m.v.

Zeneszerző: András Enikő m.v

Ügyelő: Kovács Ferenc

Hangosító: Cebrát Szilárd

Világosító: Portik Zoltán

Díszítők: Balog Ferenc, Domokos Előd

Előadják: Balogh Dorottya, Erdei Emese, Domokos Szabolcs, Mostis Szilárd, Patka Ildikó, Pünkösti Laura, Bondár Tibor, Kötő Áron

 

 

Micimackó

A Kovács Ildikó által rendezett előadás a klasszikus meseregényből öt történetet jelenít meg, amelyek a barátságról és egymás segítéséről szólnak. A történetekben bemutatott kalamajkákból a Százholdas Pagony lakói egymásra támaszkodva tudnak kikeveredni. Az előadásból megtudhatjátok, hogy milyen helyzetek állnak a mesehősök előtt.

Szerző: A. A. Milne
Rendező: Kovács Ildikó
Látványtervező: Valentin Codoiu
Zeneszerző: Vermesy Péter
A rendező munkatársa: György László
Előadják: Giriti Réka, Patka Ildikó, Pünkösti Laura, Kötő Áron, Urmánczi Jenő

 

 

Pinokkió

Egy életre kelt fabábu történetét ismerhetjük meg, kinek a sok hazugság miatt megnő az orra. „Ha szétnézünk, száz és ezer Pinokkió vesz bennünket körül: minden gyermeknek van egy kezdeti útszakasza, de talán több is, egymással összefonódó utak, mindig újabb és újabb életkort kell elérni és azt meghaladni.” – magyarázza Călin Mocanu a rendező.

Szerző: Carlo Collodi

Szövegadaptáció: Călin Mocanu

Rendező: Călin Mocanu

Rendezőasszisztens: Sarvadi Paul

Díszlet: Sandu Marian

Zene: Dan Bălan

Előadják: Patka Ildikó, Urmánczi Jenő, Giriti Réka, Domokos Szabolcs, Balogh Dorottya, Bondár Tibor, Erdei Emese

 

Csipike

Biztos találkoztál már Csipike nevével, de emlékszel-e, hogy milyen egy elrettentő példa, vagy hogy mi az a tudományos meggyőzés? A bábszínházi előadásban választ találsz a kérdésekre és meghallgathatod, hogy hogyan vokalizál Szarvasbika, és mit énekel az erdő kórusa. Csipikét, az erdő jóságos urát megkísérti a zsarnokság szelleme, a megszokott kedvességét önkényes, gonosz döntések és parancsoló hangnem váltja fel.

Rendező: Varga Ibolya
Zene: Venczel Péter

Báb- és díszlettervező: Ioana Olăhuț

Díszletező: Balog Ferenc, Domokos Előd

Előadják: Urmánczi Jenő, György László, Patka Ildikó, Erdei Emese, Giriti Réka, Kötő Áron, Pünkösti Laura, Balogh Dorottya, Csortán Márton, Domokos Szabolcs, Mostis Balázs, Bondár Tibor

 

 

———————————————————————–

A Puck Bábszínház román tagozata is szeretettel vár minden érdeklődőt. Február 9-én A rút kiskacsa (Rățușca cea urâtă), 16-án A derék kismanó (Spiridușul voinic), 23-án a Pinokkió (Pinocchio) tekinthető meg 11:00 és 12:30 órától.

 

Jegyek válthatóak előadás előtt a bábszínház pénztáránál. Jegyfoglalás hétfőtől péntekig 8-15 óra között Jakabfi Ágnesnél, a következő telefonszámon: 0731837693.

Mindenkit szeretettel várunk!