65 éves a temesvári állandó magyar színház

65 éves a temesvári állandó magyar színház

Idén ünnepli fennállásának 65. évfordulóját temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház.

A több, mint másfél évszázadnyi viszontagság után végre központi támogatásnak örvendő temesvári magyar színház 1953. május 3-án tartotta meg első premierjét. Azóta az intézmény a magyar tagozat státuszból önálló színházzá nőtte ki magát, az utóbbi közel harminc évben pedig nem csak a térségre jellemző sokszínű kulturális közeg szerves részeként képviseli a magyar színjátszást, de tizenegy éve egy, a regionálisból az Európa határain is túlmutató nemzetközi színházfesztiválnak, a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozónak is otthont ad.

A jeles alkalomból a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház szeretettel vár minden színházbarátot a június 15-én és 16-án megszervezésre kerülő ünnepi rendezvénysorozatra.

Június 15-én, pénteken 17.00 órától kiállításmegnyitóra kerül sor a Színház előcsarnokában, ahol az elmúlt 65 év képi és tárgyi emlékei révén nyerhetnek betekintést az érdeklődők és a nosztalgiázni vágyók a színház történetébe.

Június 16-án, szombaton 11.00 órától a Stúdió terembe rendhagyó színházi mozizásra várjuk a közönséget, az 1998-ban, Victor Ioan Frunză rendezésébe bemutatott  Alfred de Musset: Lorenzaccio című nagy sikerű előadásának vetítésére.

Szintén szombaton, este 19.00 órától, az évfordulós ünnepség fénypontjaként, SÓ MASZK GÓ ON címmel gálaműsorra várnak mindenkit, amelynek zárásaként átadásra kerülnek az Örökös Tagsági címek. A megtisztelő címet hagyományosan olyan volt kollégáknak ítélik oda, akik jelentős mértékben hozzájárultak a mindenkori temesvári állandó magyar színjátszás életéhez.

65 év!

Tisztes öregkor ez, vagy az örök ifjúság egyik lépcsőfoka?

A Színház vonatkozásában mindenképpen az utóbbi! Mert akárhány évet is tud maga mögött, a SÓ MASZK GÓ ON rendületlenül…és még unokáink is fogják látni!

A cél időközben nem változott: minőségi előadásokkal válaszolni a kor kérdéseire!

A 65 éves évforduló csak egy megálló. Visszapillantunk az elmúltakra, emlékezünk az előttünk járók sikereire és a magunkéira is, hisz minden korszakban a közönség szeretete és a szakma elismerése volt az a két motiváló erő, amely miatt túléltünk, folytattuk, nem adtuk fel!

Tekintsünk hát eleinkre és magunkra is szeretettel, öniróniával, mókásan ebben a kétórányi időutazásban.

(Szász Enikő rendező)

A gálaelőadásra jegyek válthatók a www.biletmaster.ro holnapon, a Színház jegypénztárában (Alba Iulia utca 2. szám, telefon: 0356 450 606) minden hétköznap 16.00 és 19.00 óra között, valamint előadások előtt egy órával.