LA RONDE – Az Andrei Mureșanu Színház májusi bemutatója

LA RONDE – Az Andrei Mureșanu Színház májusi bemutatója

A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház májusi bemutatója: a Yann Verburgh által írt LA RONDE, amelyet Arthur Schnitzler A szerelem órája című darabja ihletett, Eugen Jebeleanu rendezésében. A díszlettervező Cosmin Florea, a sound design Eugen Jebeleanu és Rémi Billardon, a hangmérnöki munkák pedig Marius Popa nevéhez fűződnek.

A produkciót a színház a 18-dik életévét betöltött nézői számára ajánlja.

Arthur Schnitzler darabja tíz dialógusból álló sorozat, amely különböző szereplőket vonultat fel szexuális együttlét előtt és után a 19. század végi Ausztriában. Ugyanezt a narratív elvet követve Yann Verburgh LA RONDE című darabjában, mely az eredeti teljes átdolgozása egymásba fonódó történeteket tár elénk, melyekben minden szereplő intim találkozást él át a másikkal, feltárva az identitások, valamint a szerelmi és szexuális gyakorlatok sokféleségét, melyeket kortárs társadalmunkban fedezhetünk fel. A névtelen személyekkel romantikus kapcsolataikról készített interjúk sorozatán keresztül dokumentált reflexió a színházban a létek és életek sokféleségében ölt testet, amelyek ebben a lenyűgöző és megható történetekből álló mozaikban találkoznak. E kortárs változat szereplői mély vágyakozást éreznek a lét, a boldogulás iránt, anélkül, hogy elavult erkölcsi és normatív szabályoknak lennének alávetve. A konfrontáció és a csábítás, a kétértelműség és az igazság, a fantázia és a költészet között a LA RONDE egy színházi fikció a szerelemről.

A „La Ronde” mindenekelőtt politikai és intim manifesztum a szexualitásról. Yann Verburgh darabja bátor szöveg, amely kendőzetlenül beszél a szerelmi kapcsolatok sokoldalúságáról korunkban, egy új szexuális forradalom küszöbén.

Érdekelt a drámaíró témája, miszerint a két vagy több ember közötti szerelmi kapcsolat kioltja a szereplők közötti társadalmi státuszokat, és ez lehetővé teszi, hogy a színpadon egy olyan univerzumot ábrázoljon, amelyben a sokszínűség és a befogadás játssza a főszerepet.

Egy kortárs kabaré formájában, ezzel az előadással az 1920-as évek problémáit és esztétikáját igyekeztem szublimálni, amelyeket színházilag szubverzív hangnemben, de nagy adag érzékiséggel és őszinteséggel tárunk fel” – mondja Eugen Jebeleanu rendező.

„Yann Verburgh egy határozottan modern újraértelmezést javasol, figyelembe véve a társadalom és a szerelmi praktikák fejlődését egy újrafogalmazási kísérlet során, amely egy sor olyan emberrel való találkozáson alapul, akik beleegyeztek, hogy beszéljenek intim kapcsolataikról (heteroszexuális, biszexuális, aszexuális, poliamor stb.). Ezek a vallomások konkrét, a mindennapi életben gyökerező kiindulópontot jelentenek, amely lehetővé teszi a történet fikciójának táplálását.” – Le Monde – 2023. január

„Arthur Schnitzler híres darabjának nagyon szabad és vidám újraírása Yann Verburgh által. A darab minden egyes szereplője számára a metamorfózis és a változatos élmények színhelye. A szexuális identitások destabilizálódnak. Megnyíltak, kibontakoztak. Gyakran a társadalmi korlátok és uralkodó minták elől menekülve félelmetes teret kínálnak a játéknak.” – 2022. október  Web Scene

Az előadás előbemutatóját május 5-én, pénteken tartják, a bemutatóra pedig május 6-án, szombaton 19:00 órakor kerül sor. Jegyek az eventim.ro oldalon kaphatók.

A nézők Costi Apostol, Nicholas Catianis, Ioana Alexandrina Costea, Oana Jipa, Sebastian Marina, Fatma Mohamed, Camelia Paraschiv Kátai, Anca Pitaru, Daniel Rizea, Mădălina Mușat és Iulian Trăistaru színművészeket láthatják a színpadon.

Az előadás technikai csapatát Bakó Zoltán – világítás, Magyar Csaba és Somogyi Ede László – hang, Lidia Baciu és Ioana Popescu – ügyelő alkotja.

Eugen Jebeleanu rendezői látásmódja és Yann Verburgh dramaturgiája révén a közönség összetett és ellentétes karaktereket fedezhet fel a kortárs társadalom vibráló freskóján. Az előadás bemutatója újabb megerősítése az Andrei Mureșanu Színház művészi produkcióinak minőségének és sokszínűségének, és arra ösztönzi a közönséget, hogy fedezze fel és fedezze fel a színházi kifejezés új formáit.