Párhuzamos Város: Gyárváros - Bemutatóra készül a temesvári színház

Párhuzamos Város: Gyárváros – Bemutatóra készül a temesvári színház

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház bemutatóval indítja az új 2022/2023-as  évadot: A Párhuzamos Város: Gyárváros a CiviCultura projekt által kidolgozott Párhuzamos város trilógia második része. Ana Mărgineanu (rendező) és Peca Ștefan (szöveg), Andreea Duță-val (koreográfia) és Cári Tiborral (zene), a Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Temesvári Állami Német Színház színészeivel közösen alkottak meg egy mesés, rejtélyekkel és titkokkal teli világot, amelyet a nézők egészen rendhagyó módon fedezhetnek fel. Az előadás első bemutatóit 2022. augusztus 27-én és 28-án tartják. A Párhuzamos Város: Gyárváros a Diogene Kulturális Egyesület által a Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal és a Temesvári Német Állami Színházzal koprodukcióban kidolgozott Urban Dilemmas: Parallel City projekt része.


„Tavaly találtuk ki egy, a modern technológiai eszközök által közvetített játékmenet ötletét, idén viszont sikerült kifejlesztenünk egy direkt erre a célra kidolgozott mobilalkalmazást, amelyen keresztül a nézők kiválaszthatják a követni kívánt karaktert, így próbálva megfejteni az előadás központi rejtélyét.” Meséli Peca Ștefan drámaíró, a Párhuzamos város: Gyárváros című szöveg szerzője.

A tervezett bemutató részben a Begán, egy vaporettón, majd Európa egyik legjelentősebb építészeként számon tartott, Makovecz Imre által tervezett lélegzetelállító épületben, az Új Ezredév Református Központban valamint, a helyiek által csak Török Császárként ismert környéken játszódik.


„Az idei bemutató számunkra is premier. Egyedülálló és izgalmas kombináció ez az előadó művészet és a modern technológia között, amelyet sokszínű közönség számára dolgoztunk ki. Az előadáshoz használt alkalmazáson keresztül a nézők 4 nyelven érhetik el a történetet: románul, magyarul, németül és angolul” – mondja Ana Mărgineanu, rendező.

A rekordidő alatt színpadra állított előadás alkotói: Peca Ștefan (szöveg), Ana Mărgineanu (rendező), Molnos András Csaba (rendező asszisztens), Kertész Éva (ügyelő), Cári Tibor (zeneszerző), Andreea Duță (koreográfus), Albert Alpár (díszlettervező), Radu Racz (hangtervező), Sorin Mocanu (Videó). Az előadásban játszó színészek: Tokai Andrea, Vajda Boróka, Török Olga, Balázs Attila, Borbély B. Emília, Csábi Anna, Daniel Ghidel, Blénessy Enikő, Hegyi Kincső, Jancsó Előd, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Lajter Márkó Ernesztó, Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Mátyás Zsolt Imre, Török Silvia.  Ehhez a csapathoz csatlakozott Bianca Chiriac és Sergiu Lazin tervező grafikusok, akik az előadás szereplőit illusztrált karakterekké formálták. Ezeket láthatják a nézők a temesvári Politechnikai Egyetemmel közösen kifejlesztett alkalmazásban is.

 “Hová tűnt Flóra?” erre a kérdésre keressük Önökkel együtt a választ. Az előadások 19:00 órakor kezdődnek a „Corneliu Coposu” vaporetto állomáson, a Decebal híd közelében, majd az Új Ezredév Református Központban folytatódnak. Kérjük a nézőket, hogy hozzanak magukkal feltöltött, lehetőleg Android operációs rendszerű telefont, fülhallgatót és kényelmes cipőt.

Jegyek kaphatók a temesvári Állami Magyar Színház honlapján – https://ticket.tm-t.ro/ro és a projekt honlapján – orasulparalel.ro, ahol az applikáció is letölthető.

A Párhuzamos város: Józsefváros (2021), A Párhuzamos város: Gyárváros (2022) és A Párhuzamos város: Erzsébetváros (2023) darabok az Ana Mărgineanu rendező és Peca Ștefan dramaturg által megálmodott trilógia részei. Magával ragadó, a maga nemében egyedülálló színházi előadások sorozata ez, mely eredeti kordokumentumok, beszámolók, anekdoták és személyes történetek feldolgozása mentén születtek és melyek Temesvár három történelmi kerületébe kalauzolják az érdeklődőket. Egy párhuzamos világba, ahol a színészek vezetésével, más szűrőkön keresztül, újfajta nézőpontból ismerhetik meg a várost.

A Párhuzamos város: Gyárváros című előadás a Diogene Kulturális Egyesület által a Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal és a Temesvári Állami Német Színházzal koprodukcióban, a Temesvári Politechnika Egyetemmel együttműködve kidolgozott Urban Dilemmas: Parallel City projekt része, mely az Új Ezredév Református Központ és a Temesvári Tömegközlekedési Vállalat támogatásával jöhetett létre. A projekt a „Temesvár 2023 – Európa Kulturális Fővárosa” Kulturális Program része, és Temesvár önkormányzata a Projektközponton keresztül finanszírozza.