30 éves a Háromszék Táncegyüttes

30 éves a Háromszék Táncegyüttes

A Háromszék Táncegyüttes idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját. A járványügyi helyzetre való tekintettel a virtuális térben fogják megtartani ünnepi programsorozatukat november 18-21. között, amelynek keretében felidézik az elmúlt évek emlékezetes pillanatait, közös sétára hívják a nézőiket, volt és jelenlegi kollégáikat ezen a hosszú táncösvényen, amit magunk mögött tudhatnak, bizakodva tekintve a jövőbe.

“Bízunk benne, hogy hamarosan személyesen is lesz alkalmunk ünnepelni, mert  minden egyes előadás egy ünnep számunkra – ajándék a lelkünknek és ajándék a közönségnek. Kettős feladatunk van: nemzeti közösségünk identitáserősítése, valamint művészi produkciók létrehozása, amelyben összekovácsolódnak a kortárs elemek a tradicionális értékekkel.”  – áll a Táncegyüttes közleményében.

Fotó: Ádám Gyula

Négynapos ünnepi programsorozat során köztéri fotókiállítás nyílik Ádám Gyula fotográfus előadásfelvételeiből, amelynek Sepsiszentgyörgy főtere ad otthont. Ádám Gyula főleg néprajzi  és dokumentarista jellegű fotókat készít, többnyire a moldvai, gyimesi csángó és székelyföldi sorsokról.  2000-ben Csíkszereda város Pro Urbe díjával tüntették ki. 2008-ban fotóművészeti munkásságáért megkapta a Magyar Művészetért Díjat, ugyanebben az évben nagysikerű egyéni kiállítása nyílott az Európai Parlamentben. A tánceggyüttes előadásain is rendkívüli pillanatokat ragadott meg, ezekből kap most ízelítőt a nagyérdemű. A kiállítás megnyitója kizárólag online lesz követhető november 18-án, szerdán 16 órától.

Fotó: Ádám Gyula

A 30 éves évfordulóra egy könyv is született: Fekete Réka újságíró „Táncösvényeken” című összefoglaló albumban kísérli meg bevezetni az olvasót e három évtized sokszínű forgatagába, a pörgő szoknyák, villanó csizmák, sokszínű karakterek világába. A kiadványban megjelenő fotókat Ferencz Csaba szerkesztette, a felvételek Henning János, Ádám Gyula, Kátai József, Ürmösi Levente Mihály alkotásai.

A jubileum alkalmából továbbá egy rendhagyó riportfilm készült a Háromszék Táncegyüttesről, amelynek premierjét november 20-án, pénteken 20 órától tartják Facebook oldalukon. A riportfilm ugyancsak időutazás, összefonódva a jelennel, a nézők bekukkanthatnak a kulisszák mögé, részt vehetnek egy turnén, betekintést nyerhetnek a táncosok, háttérdolgozók mindennapos munkájába. A film Ürmösi Levente Mihály rendezésében készült.

Könyv- és filmbemutatónkat remek koncertekkel színesítik majd, november 19-én, csütörtökön 19 órától Kolozsváron élő fiatal népzenészek tartanak koncertet a virtuális térben Rendek között, vonók mögött – Népzenészsorsok a XXI. századból címmel. A programból nem maradhat ki a Táncegyüttes zenekarának, a Heveder bandának örömmuzsikálása sem, amely a káprázatos Gyimesi Skanzen Panzióban került rögzítésre és a budapesti Magyarság Háza jóvoltából közvetítik november 20-án, pénteken 18 órától.

Az ünnepi rendezvényen nem feledkeznek meg legkisebb nézőikről sem, november 21-én, szombaton 11 órától vetítésre kerül a Furik Rita rendezésében készült Az én mesém című gyermekelőadás. A rendezvény zárásaként szombaton 19 órától virtuális ünnepi gálaműsor keretében barangolhatunk a sepsiszentgyörgyi együttes táncösvényein.

Az online programsorozat az együttes Facebook oldalán, a www.facebook.com/haromszek címen lesz elérhető 2020. november 18-21. között.

Program:

NOVEMBER 18. SZERDA
16:00 Fotókiállítás megnyitó: Válogatás Ádám Gyula fotográfus előadásfelvételeiből

NOVEMBER 19., CSÜTÖRTÖK
19:00 Rendek között, vonók mögött – Népzenészsorsok a XXI. századból
Kolozsváron élő népzenészek koncertje

NOVEMBER 20., PÉNTEK
18:00 Heveder zenekarÖrömmuzsika Borospatakáról18:20 Könyvbemutató – Fekete Réka: Táncösvényeken. Harmincéves a Háromszék Táncegyüttes.20:00 Filmbemutató: Riportfilm a jubiláló Háromszék Táncegyüttesről

NOVEMBER 21., SZOMBAT
11:00 Gyermekelőadás közvetítés: Az én mesém

19:00 Online ünnepi gálaműsor

A jubileumi kiadvány és riportfilm létrejöttét, valamint a rendezvény megvalósítását a Csoóri Sándor Alap, a Bethlen Gábor Alap és az intézmény fenntartója, Kovászna Megye Tanácsa támogatták.