Arany-balladákból készült előadásával turnézik a Nagyvárad Táncegyüttes

Arany-balladákból készült előadásával turnézik a Nagyvárad Táncegyüttes

Március 14-én mutatta be a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttese az Arany János emlékév alkalmából a Színház az iskolában, iskola a színházban elnevezésű nevelési program keretén belül a Hídavatás című projekt első előadását. A program megvalósításában, az Arany János Művelődési Egyesület, az Arany János Elméleti Líceum, a Nagyszalontai Városi Önkormányzat, és a Zilahy Lajos Művelődési Ház voltak a Szigligeti Színház partnerei.

A mintegy ötven fő együttes munkájából megszületett előadásban közreműködtek a nagyszalontai Toldi Néptáncegyüttes és a Galagonya Néptáncegyüttes táncosai, valamint a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum diákjai, az Aranycore Zenebajnokság résztvevői, akik Arany János Örökség című versét zenésítették meg, de a résztvevők hallhatták még a Mátyás anyja és a Vörös Rébék című balladákat is szintén a szalontai diákok előadásában. A Toldi Néptáncegyüttes moldvai és délalföldi -, a Galagonya Néptáncegyüttes pedig kalotaszegi táncokat mutatott be. Az előadás elkészítésén a Nagyvárad Táncegyüttes és a Szigligeti Társulat munkatársai közösen dolgoztak együtt. A diákok munkáját Firtos Edit színművésznő és Brugós Anikó segítette, a táncok összeállítása Forgács Zsombor, Brugós Sándor és Szabó Mercédesz -, a gyermekjátékok összeállítása pedig Szerefi Ilona munkáját dicsérték.

Szalontán az előadás bemutatójára Zilahy Lajos Művelődési Házban került sor, ahol egyetlen szék sem maradt üresen. A nézők vastapssal jutalmazták a színpadra lépő fiatalokat, akik most nagyközönség előtt mutathatták be tehetségüket, tudásukat.

A szalontai előadás azonban csak bevezető előadása volt annak a programsorozatnak melyet a Nagyvárad Táncegyüttes Bihar megyében megvalósít. Húsvét után a program következő állomásain is folytatódik a már elkezdett munka. Hiszen a mihályfalvi, székelyhídi, margittai, belényesi és nagyváradi iskolákban és a helyszínek amatőr néptáncegyütteseinél is lázasan zajlik a felkészülés az előadások bemutatására, melyre a következő hónapokban kerül sor. Bár az előadások dátumai még egyeztetés alatt állnak, minden alkalommal értesíteni fogjuk majd a helyi közönséget a bemutatók időpontjáról.

A Hídavatás elnevezésű projekt eredményeként megszületett előadás a Magyar Kormány, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.