25 éves a Csíki Játékszín: évadnyitó sajtótájékoztató

25 éves a Csíki Játékszín: évadnyitó sajtótájékoztató

Szeptember 14-én tartotta évadnyitó sajtótájékoztatóját a Csíki Játékszín. A rendezvényen Veress Albert igazgató értékelte az elmúlt színházi idényt, valamint ismertette azokat a terveket, amelyeket az intézmény kitűzött a 2023/2024-es évadra.

Az évadnyitó eseményen Veress Albert kiemelte, hogy a 25. jubileumi évad különleges alkalom a Csíki Játékszín életében, még akkor is, ha az ünnepet beárnyékolja a költségcsökkentő reform-tervezet. Az igazgató megjegyezte “azt ünnepeljük, hogy egyáltalán létezik színház” (…) Nem az a kérdés, hogy megszűnik-e az intézmény vagy nem szűnik meg az intézmény, a kérdés az, hogy az unokám jár-e majd színházba vagy nem jár színházba.”

Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere ehhez a gondolathoz csatlakozott. Továbbra is aggodalmát fejezte ki a reform-tervezet kapcsán, ám örült a széleskörű összefogásnak, és reményének adott hangot a tekinetben, hogy méltóképpen ünnepelhetjük majd a jubileumi évadot, amelyről kijelentette: „ez a 25 év nem csak a színháznak a közösségéről szól, hanem a városnak a közösségéről és az életéről”.

Veress Albert ezt követően röviden összefoglalta az elmúlt évadot, majd beharangozta a következőt: a társulat 12 új bemutatóval készül, két új taggal bővül a művész- személyzet, ismét sor kerül a Lurkó gyermek- és ifjúsági színházi találkozóra, az Unscene – Művészeti Egyetemek Fesztiváljára, és az idén is több kísérő rendezvényre, vendégjátékra készül a Játékszín.

Kiemelte, hogy mindemellett ebben az évadban vendégül látjuk a Nemzetiségi Színházi Kollokvium négy előadását, valamint mi leszünk a házigazdái a MAFESZT színházi seregszemlének is.

Köszöntötte a társulat tagjai között Tatár Zsuzsát, akit a csíki közönség már számos előadásban láthatott és Hatházi András Jászai Mari-díjas színészt, egyetemi tanárt, rendezőt és drámaírót.

Veress Albert kitért az online jegyrendszer bevezétésére, a jegypénztár megváltozott nyitvatartására is. Jelezte, továbbra is hirdetünk felnőtt- és ifjúsági bérleteket négy előadásra, valamint mesebérletet a 6-12 évesek számára. Ismét lesz szabadbérlet és támogatói kártya. Az igazgató röviden ismerette az évad nagyszínpadi előadásait, majd a kamaratermi és tantermi előadásaink felvezetése következett.

A nagyszínpadon elsőként Peter Shaffer AMADEUS című darabja kerül bemutatásra Alejandro Durán rendezésében. Idén sem marad el a szilveszteri zenés előadás: Bertolt Brecht KOLDUSOPERÁJÁT Szőcs Artur állítja majd színpadra. Tavasszal Karinthy Frigyes azonos című regénye alapján UTAZÁS A KOPONYÁM KÖRÜL címmel Visky Andrej rendezésében készül egy izgalmas tudományos fantasztikus kortörténet, amely egyszersmind az első színpadi dramatizációja Karinthy világirodalmi szempontból is egyedülálló alkotásának.

A bérletet vásárló nézők választhatnak majd a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Tamási Áron regénye alapján készült ÁBEL. RENGETEG című Tóth Tünde-rendezés, Pierre-Augustin de Beaumarchais FIGARO HÁZASSÁGA, AVAGY EGY ŐRÜLT NAP című Botos Bálint-előadás között, amely a nagyváradi Szigligeti Színház vendégszereplésében lesz majd látható, illetve Pintér Béla – Darvas Benedek GYÉVUSKÁJA érkezik még ugyanebben a konstrukcióban Hegymegi Máté rendezésében a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház vendégjátékaként.

A kamarateremben Cristina Giurgea, Szenteczki Zita, Bordás Attila és Vladimir Anton rendezéseit tekintheti meg majd a közönség, tantermi előadásainkat Hatházi András, Alejandro Durán és Szenteczki Zita rendezik.

„Mi szeretnénk lenni az elsők a romániai színházak közül, akik ezeket a különleges igényeket teljeskörűen ki tudjuk elégíteni” – mondta el a színházigazgató az Access for ALL programról.

A program célja, hogy az előadások elérhetők legyenek speciális igényekkel rendelkezők számára is. Ennek része a jeltolmács biztosítása, a díszlet taktilis felfedezésének lehetővé tétele vagy a fülhallgatóban történő kommentár. A program másrészt az épület akadálymentesítését érinti – jelezte az intézményvezető.

Ettől az évadtól a Csíki Játékszín rendszeresíti színházlátogatási programját: ingergazdag kulisszatitok-feltáró sétán, vezetett túrán vehetnek majd részt az érdeklődök.

Az igazgató bejelentette ugyanakkor a Színházbusz-programot is, amely elsősorban azt célozza, hogy a környező nagyobb városokból juttasson el nézőket Csíkszeredába, az előadásélményt pedig különböző kísérőprogramokkal gazdagítsa. Hosszútávon egy, a várossal közreműködésben megvalósuló turisztikai csomag létrehozása a cél – emelte ki a színház vezetője.

A sajtótájékoztató teljes terjedelmében visszanézhető online: https://fb.watch/n2BXJ7_nSq/.