Több díjjal tért haza a marosvásárhelyi színház a festCo fesztiválról

Több díjjal tért haza a marosvásárhelyi színház a festCo fesztiválról

Amint arról már korábban tudósítottunk, a Bukarestben megszervezett ROMÁN VÍGJÁTÉKOK FESZTIVÁLJÁN (FESTIVALUL COMEDIEI ROMÂNEŞTI – festCO), a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Radu Afrim: Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan (rendező: Radu Afrim) előadásával a versenyprogramban vett részt.

Az idén 15-ik kiadásához érkezett fesztivál 2017. május 27–június 4 között zajlott Bukarestben a Teatrul de Comedie (Komédia Színház) szervezésében. A versenyprodukciókat értékelő szakmai zsűri tagjai voltak: Maria Zărnescu színikritikus, a zsűri elnöke, Emilia Dobrin és Mihai Bisericanu színművészek, Lia Manțoc díszlettervező és Erwin Șimșensohn rendező.

A Teatrul de Comedie Radu Beligan termében megtartott 2017-es festCO GÁLÁN a Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan előadásért a társulat és az alkotók több díjat érdemeltek ki. Ebben az évben a zsűri úgy döntött, hogy nem oszt ki egyéni alakítási díjakat, hanem azokat összevonva egy egész szereposztásnak ítéli oda. Ennek értelmében alakult a díjazás a következőképpen:

  • A LEGJOBB ELŐADÁSÉRT JÁRÓ DÍJ – Radu Afrim: Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan, Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Tompa Miklós Társulat;
  • A LEGJOBB RENDEZÉSÉRT JÁRÓ DÍJ – Radu Afrim a Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan című előadásért;
  • A LEGJOBB ELŐADÓNAK JÁRÓ DÍJAT a Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan teljes szereposztásának ítélték oda;
  • A LEGJOBB DÍSZLET ÉS VIDEO KATEGÓRIÁBAN Irina Moscu díszlettervezőt és Andrei Cozlac, az előadásban szereplő video-mapping tervezőjét díjazták.

A díjátadón részt vettek: Irina Moscu díszlettervező, aki felolvasta Radu Afrim üzenetét is, Andrei Cozlac video-mapping tervező, B. Fülöp Erzsébet és László Csaba a szereposztás képviseletében és Gáspárik Attila a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház képviseletében.

Ugyancsak a 2017-es festCO GÁLÁN  osztották ki a XI. kiadásához érkezett Román vígjáték versenyének díjait is, melyeket Delia Nartea színésznő, Bobi Pricop rendező és Adrian Lustig drámaíró döntése alapján ítéltek oda. A versenyen a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulatának teatrológus munkatársa Andreea Radu Inventar / Leltár című színművével megosztott harmadik helyezést érdemelt ki.

A Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan előadás Magyarország egyik legrangosabb fesztiválján – a POSZT programjában is megtekinthető június 11-én, 21.00 órától a Pécsi Nemzeti Színház Nagyszínpadán.

Az előadás Marosvásárhelyen legközelebb 2017. június 6-án, kedden délután 5 órától és 7-én, szerdán este 7 órától tekinthető meg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében. A június 7-i előadás román és angol felirattal követhető. Jegyek válthatóak a Színház Kultúrpalotában működő jegyirodájában (hétköznap 12.00-17.30 óra között, telefon: 0372 951 251) és a Színházban működő jegypénztárban (hétköznap 9.00-15.00 óra között és előadás előtt egy órával, telefon: 0365 806 865) és online a www.biletmaster.ro honlapon.